Всяко око формира своя собствена красота | Вернер БОКЕЛБЕРГ

(Werner Bischof, 1950)

Вернер Бокелберг е роден през 1937 година в Бремен, Германия. Фотографията на Бокелберг се разглежда от мнозина днес като пионерска и вдъхновяваща. Уникалното виждане на немския фотограф му осигурява една многостранна кариера. По време на работата си за Stern Magazine (1962 - 1972), той има възможност да направи емблематични фотографии на известни личности през 60-те години. Оставя забележителна следа и с уличната и модната си фотография. По-късно, като рекламен фотограф, се изявява в много успешни кампании за Lufthansa и Deutsche Bank.

През 1966 г. на Бокелберг се предоставя невероятна възможност -  да прекара една седмица със Салвадор Дали в интимността на дома му в Коста Брава. Целта е да се създаде репортаж и книга за гениалния художник. Дали се съгласява на фотосесията само с едно условие: "Трябва да бъде включен красив модел, за да заискри магията". Избират датчанката Лоте Тарп. Между 1965-1973 година Бокелберг успява да направи невероятни фотосесии на много знаменитости от онова време, включително Анди Уорхол, Роми Шнайдер, Джо Далесандро, Джейн Форт, Пикасо, Изабел Вейнгартен, Браян Джоунс и др.

В кариерата си, обхващаща петдесет години, Бокелберг пътува по целия  свят с цел фотографиране на хора, с основното схващане, че "всяко око формира своя собствена красота".

Красотата се развива по време на самото наблюдение. В момента, в който някой отправя погледа си върху нея, и този момент е ограничен във времето и от гледната точка.“

     

Снимки: Werner Bokelberg

8893 Преглеждания