(Василий Григориевич Перов – автопортрет)

Три деца, впрегнати да теглят непосилен за крехките си рамене товар. Художникът Василий Перов рисува своята прочута „Тройка” през 1866 г., когато гладът принуждава децата да работят за дребни грошове, за да помагат на своите семейства. В сиви и кафяви тонове Перов представя цялата низост на онези бездушни времена, сравнявайки децата с тройка впрегнати коне и техния труд, безмилостно използван от богати и преситени хора.

Живописецът дълго работил върху своята картина. И макар по-голяма част от нея вече да била завършена, липсвал централният персонаж. Художникът не можел да открие нужния типаж, най-голямото момче в тази „Тройка”. Къде ли не търсил подходящ модел, когато веднъж случайно на улицата видял селското момче Вася, в което разпознал своя герой. Вася бил със своята майка, а на живописеца му се наложило предълго да я убеждава да позволи на сина си да позира за картината. След като обещал и неголямо възнаграждение, майката се съгласила. Перов научил, че селската жена е вдовица, а неотдавна била погребала и всички свои деца, отишли си от различни болести. Единствен Вася бил останал и бил едничката й надежда и опора в тоя измъчен живот. Когато през 1866 година произведението на Перов било завършено и представено на всеобща изложба, богатият меценат Павел Третяков откупил картината.

Изминали 4 години, когато при Василий Перов дошла бедна жена, в чието лице художникът едва познал майката на Вася. Тя му разказала за своята огромна болка и че преди година, тежка болест е отнела живота на единствения й Вася. По думите й, образът му бил останал единствено на неговата картина и тя го умолявала да й продаде платното, за което била готова да плати с всичките си спестени пари. Художникът се опитал да я утеши и да й обясни, че творбата му е откупена и се намира в галерията на Павел Третяков. Василий Перов съпроводил скърбящата жена до галерията, а виждайки картината, тя паднала на колене пред нея и започнала да се моли и ридае. Тази разтърсваща гледка предизвикала огромно съжаление у художника, който решил да нарисува портрет на Вася, който по-късно подарил на неговата майка.

Днес картината „Тройка” обитава „Третяковската галерия” в Москва.

 

Източник: art-portrets.ru
Изображения: ru.wikipedia.org