Жената от картината ♥ Лейди Годайва като олицетворение на жената КОЗИРОГ

Всеки зодиакален знак има свои отличителни черти. Рисувайки картините си, известните художници създават персонажи с ярък и запомнящ се характер. Ако се вгледаме и сравним, някои произведения на изкуството са идеално олицетворение на качествата и характера на дамите от определен астрологичен знак. Ето един любопитен поглед по темата, в която даваме път на жената Козирог.

Lady Godiva and Earl Leofric by Edmund Leighton, 1891

Легендата за красивата Лейди Годайва е жива и до днес. Когато нейният мъж Леофрик (968-1057), граф на Мерсия, установил непосилен за поданиците си налог, тя го помолила да опрости и намали тежестта му. Граф Леофрик обаче, инатливо отказвал да се смили над бедните хора. Най-сетне той се съгласил, но поставил немислимо условие – щял да намали налозите единствено, ако младата му съпруга преминела по улиците на града гола на кон. Разбира се, хитрият граф разчитал на благоразумието на своята жена и вярвал, че тя никога няма да се осмели на подобна безумна постъпка. Но изумлението му било огромно, когато една ранна юлска утрин, лейди Годайва гола и покрита единствено с дългите си коси, поела по градските улици, възседнала кон. Трогнати от самоотвержената й постъпка, всички жители останали по своите домове и затворили прозорците си. Само един човек в града, местният шивач, прочул се като „Надничащият Том”, не спазил благоприличие и жадно наблюдавал голата аристократка през малката дупка, издълбана на капака на прозореца. Провидението го ослепило за дързостта му.

Lady Godiva by John Collier, 1897

Великолепната картина на Джон Колиър е отлична илюстрация на особените качества на Козирога – те не понасят несправедливостта, при това не само по отношение на себе си, но и спрямо всички останали. Ако в тяхно присъствие някой бъде обиден, Козирогът е готов на всичко, за да възстанови справедливостта. Жената Козирог е вярна на своите идеали, които са постижими и изискват воля, смелост, търпение и разум. Всичко, което тя притежава и буди уважение и възхищение.

В крайна сметка, лейди Годайва извоювала справедливост за бедните поданици на съпруга си. Граф Леофрик намалил тежките данъци и изпълнил дадената дума с уважение към жената, чието име на староанглийски означава „Божи дар”.

Картини: Wikipedia

21405 Преглеждания