Хърбърт Хофман вероятно е най-знаменитият татуист в света, който в продължение на много години снима своите и чужди рисунки по телата на моряци, музиканти, авантюристи и алкохолици. Вижте неговата любопитна фотографска колекция.

Хърбърт Хофман (1919 ~ 2010)

Хофман открива своя тату-салон в Хамбург след края на войната и до смъртта си остава най-възрастният практикуващ майстор на татуировки в света (30 юни 2010 г). Той снима с камера Rolleiflex потрети на свои клиенти и записва историите на техния живот и татуировки.

Американски моряци изучават плътта и разглеждат тату-образци в студиото на Хофман, 1966 г.

Хофман във вихъра на своята работа.

Хофман, Копенхаген, 1950

Лайл Татъл, роден през 1931 г., татуист. Един от най-известните майстори на своето време, работил с много знаменитости през 60-те – Джанис Джоплин, Шер, Хенри Фонда. Фотографията е направена от Хофман през 1971 г., няколко месеца преди портретът на Татъл да се появи на корицата на сп. Rolling Stone.

Алфред от Виена.

Вилхелм Пелка е войник, служил във Френския чуждестранен легион по време на  Първата световна война – тогава си татуира розите по бузите и змията на шията. След смъртта на съпругата си, Вили пропива всичките си пари, обявен е за негоден за работа и е пратен в диспансер за алкохолици. През 1960 г. Хофман му помага да си намери нова работа и му татуира гърба.

Аугуст-Вилхелм Мюлер е роден през 1892 г., работник. Дошъл в студиото на Хофман много пиян. И макар да не работел с пияни, Хофман направил снимки на Мюлер, две от които станали доста сполучливи. Татуировките на Мюлер са направени по време на Първата световна война.

Рихард Вулков, роден през 1911 г., бизнесмен. Често гостувал на Хофман  в Хамбург.

Доктор Долд, роден през 1920 г., производител на обувки. Помолил Хофман  да му направи татуси там, където те няма да се забелязват и да пречат на кариерата му на преуспяващ бизнесмен. Докторът е един от първите, направили си пиърсинг на гърдите в Германия.

Ема и Оскар Манишевски, родени през 1878 и 1886 г., циркови артисти. До 1930 г. двамата гастролират по света като татуирана двойка, гълтачи на саби и огън. Когато нацистите идват на власт, опасните им номера са забранени, а повечето им колеги изчезват без следа. След войната Хофман намира двойката чрез бюрото за издирване на изчезнали хора на Червения кръст.

Алфонс Девинаст, роден през 1892 г., работник. Убеден комунист, лежал в концлагер. Хофман се запознава с него през втората половина на 1950 г. и в продължение на няколко години му прави различни татуси, символизиращи всеобщото равенство пред лицето  на  смъртта.

Ото Христенсен, роден през 1902 г., докер. Останал без дом в Хамбург, той се прибира при семейството си в Копенхаген, но често гостува в родния си град. Учи Хофман да говори традиционния диалект на Северна Германия и Холандия.

Снимки: esquire.ru, Alchetron, Pinterest