Франк Хол (1845 ~ 1888) е английски художник и кралски портретист, на чиито произведения и Ван Гог, и кралица Виктория са се възхищавали и почитали.

Self-portrait, 1863

Франк Хол е роден в Лондон, в рода на известни гравьори, чиято професия първоначално решава да следва. Учи предимно в Университетския колеж. Влизайки в Кралската академия за обучение в областта на живописта, той бързо напредва, печели сребърни и златни медали и след четири години дебютира като изложител. По-късно е назначен за художник от социалния реформатор Уилям Лусън Томас, за да работи в новосъздадения вестник  "The Graphic". Произведенията от този вестник Винсент Ван Гог впоследствие събира, възхитен от мрачния им реализъм.

Картините на художника добиват все по-голяма популярност, но здравето му бързо се влошава и той умира само на 43-годишна възраст.

Здравето му съсипва преумората от работата. Бива затрупан с поръчки, като не умее да откаже на нито една от тях. Рисува ден и нощ без почивка. Последиците от това напрежение върху организма му, който и без това никога не е бил особено силен, са фатални. Той буквално се самоубива с работа.

Мрачните викториански изображения на Хол днес се смятат за гениални. Неговите, често навяващи скръб и мъка картини и гравюри на бедните и немощните, на гладните деца и плачещите вдовици в интериора на спартанско изглеждащи къщи, може да се сторят сантиментални за съвременния поглед, но по това време са били смятани за шедьоври на социалния реализъм.

Какъв огън е горял в художника, че да рисува до смърт и до днес остава загадка. Повечето от картините му са били поръчвани от частни лица, така че не са станали достояние на широката публика и за дълго време са останали неизвестни за обществото, а самият художник забравен. Да можем да им се насладим днес е истинска привилегия.


No Tidings from the Sea, 1870

The Lord Giveth and the Lord Taketh Away, Blessed Be the Name of the Lord, 1868

The Song of the Shirt, 1874

The daughter of the house, 1879

Did you ever kill anybody Father, 1883

Cottage interior with young family and elderly gentleman

Paul Falconer Poole, 1879

Home again!, 1881


Sir John Walter Huddleston, 1888


No Tidings from the Sea, 1870

Far Away Thoughts

Peeling Potatoes, ca.1880

Widowed, 1879

Faces in the Fire, 1867

William Ewart Gladstone, 1887-1888

Robert Nicholas Fowler, 1st Bt, 1885

Kартини: Victorian British Painting - blogger, Pinterest, Wikipedia