Годината е 1975-та. Народният театър „Иван Вазов” се нуждае от нова сценична завеса. Проектът за нея е изработен от художника Иван Кирков. Той е нарисувал красива Жар птица. Идеята е да се изработи като килим-завеса с дължина 11.80 м, височина 8.80 метра и тегло 350 килограма. 

За изработването се обръщат най-напред към майстори в Полша. Там предлагат гобленна техника на три парчета, много висока цена и дълъг срок за изпълнение. В търсене на най-доброто, специалистите се спират на ПП „Персийски килим” в Панагюрище.

Задачата е приета и моделът се разработва от художничката в ПП „Персийски килим” Лушка Маркова Немигенчева, а преждите багри от Георги Зумпалов. В Панагюрище обаче няма достатъчно голям стан и помещение. Затова решават – килимът ще се работи от килимарките в съседното село Бъта. Изискванията са сериозни – гони се качество 400/400, което значи по 160 000 броя възли в един  квадратен метър, и срок за изпълнение края на годината.

Станът е специално изработен, за да хване размера на завесата. Правят го от греди на мура, специално отсечена за случая в района на Смолян. Пренасят частите на стана и го сглобяват в цеха в село Бъта. Работа започват 6-7 жени от селото, а панагюрската художничка Лушка Немигенчева и ръководителят на дейностите в предприятието Цветана Манева съблюдават качеството. „Жените работеха с голяма отговорност”, спомня си Манева.

Когато завесата е изработена на около 30 см, в селото идва художникът Иван Кирков. Очарован от видяното, той споделя: „Завесата е в сигурни ръце”.

„Залата ахна, когато за първи път се спусна новата завеса на театъра”, спомня си ръководителката Манева. И до днес великолепната „Жар птица” буди  възхищение всеки път, когато се спуска на сцената и е неизменна част от духа и красотата на Народния театър.

По материал на в.„Село Бъта днес и утре”
Снимки: Район "Средец", За Буквите,Числата и Времето... - blogger