(1857 ~ 1942)

Ханс Андерсън Брендекилдe е роден в бедно семейство в провинциалната местност Фънген, Дания. Като момче работи по фермите като общ работник, а в последствие става чирак на скулптор.

Когато достига необходимата възраст затова, се записва да учи скулптура в Кралската датска художествена академия в Копенхаген, където става приятел и сътрудник на художника Л. А. Ринг. През 1881 г. изоставя скулптурата, за да се отдаде на живописта.

Тогава променя името си на Брендекилде, което всъщност е името на родното му село. Първоначално рисува картини в социално-реалистичен стил, с които цели да опише затрудненията на селския пролетариат, например  в прочутата си "Udslidt" от 1889, изобразяваща възрастен земеделски работник, лежащ, паднал на гърба си в полето. По-късно стилът му става по-религиозен и в крайна сметка започва да изобразява най-вече идиличния живот в селото.

Udslidt, 1889

Най-предпочитани стават изображенията му на деца в селски, пасторални картини и представянето на щастливото детство, което само животът сред природата може да предостави.

Children on a Country Road, 1892

Spring in the Village

Summer Day in the Village with a Little Girl and a Kitten


In thought


In the Field

Springtime; the first anemones, 1889

Three Little Girls Picking

Afternoon work, 1918


L. A. Ring painting near Aasum smithy, 1893

Снимка и картини: Wikimedia Commons