John Atkinson Grimshaw (6 September 1836 ~ 13 October 1893)

Известен със своите градски сцени и пейзажи, Джон Аткинсън Гримшоу е викториански художник, описан от британския историк на изкуството Кристофър Ууд като „забележителен художник на въображението“.

Роден в Лийдс, Великобритания, първата работа на Гримшоу е като чиновник във Великата Северна Железария. За ужас на родителите си обаче, той напуска работата си на 24-годишна възраст, за да започне кариера на художник. Изоставянето на сигурната и постоянна работа в разрастващата се индустрия изглежда безумно за околните, но според Гримшоу страстта и талантът, които притежава са предостатъчни, за да постигне успех в живота си.

Само година по-късно участва в изложба под патронажа на Философското и литературното дружество в Лийдс, като излага картини на птици, плодове и цветя.

Но едва през 70-те години на 18-ти век кариерата му започва да върви нагоре. Под влиянието предимно от прерафаелитите, той рисува пейзажи с уникални цветове и светлосенки, често фокусирани върху променливостта на сезоните и времето, толкова живи и детайлни, че придават невиждан реализъм в творбите му.

Картини на мокри улици в сумрака на газово осветление и мъгла, които хем навяват усещане за топлина, хем улавят отчуждеността между човешките души в градската среда. Очевидно почти фотографни, в поетическите традиции на селските лунни пейзажи, съотнесени в градска атмосфера, с дъждовните локви, опушената мъгла и сумрак, това са едни от най-впечатляващите изображения на късната викторианска промишлена Англия, картини, които успяват да ни накарат да усетим почти физически студа в нощния въздух и влажната мъгла в ранната светлина на зората.

Джон Аткинсън Гримшоу е Художникът на Луната.

Street after the Rain in the Moonlight, 1881

Glasgow Docks, 1881


At the Park Gate, 1878

November, 1879

View of Heath Street by Night, 1882

Yew Court, Scalby, 1870

Whitby from Scotch Head, Moonlight on the Esk, 1879

Glasgow, Saturday Night

The Broomielaw Glasgow by John Atkinson Grimshaw, 1889

The Gossips, Bonchurch, Isle of Wight by John Atkinson Grimshaw, 1880

Liverpool Docks

The Pool and London Bridge at Night, 1884

Southwark Bridge and St. Paul’s

Reflections on the Thames, Westminster by Grimshaw, John Atkinson, 1879

Greenock Harbour at Night Puerto de Greenock, 1893

Източник и картини: fiveminutehistory.com