"Научила съм, че хората забравят какво си казал, забравят какво си направил, но никога не забравят как си ги накарал да се чувстват." – Мая Анжелоу

"Комфортният обект" е играчката или одеялото, което има емоционално значение за детето. В психологията комфортните обекти се наричат "преходни обекти", които действат като заместител на връзката майка-дете в случаите, когато те не могат да бъдат заедно и са източник на емоционална сигурност за децата. През предизвикателствата на израстването, понякога децата използват избрани от тях предмети, които им помагат в прехода на развитието между тяхната психиката и външната реалност. Тези обекти дават чувството за удовлетвореност.

"Макар, че аз не съм имала комфортен обект като дете, всяко едно от моите три деца имат по един такъв.", споделя авторката на фотографиите Anna Ream.

"Подобно на много родители аз съм в постоянно преследване и търсене на любимите им обекти, особено преди лягане или в случаите, когато изпращам децата в грижите на друг човек и внимателно ги приготвям преди пътуване. Те са начин за посрещане на емоционалните им и психологически нужди."

"Децата участници в серията ми от снимки, в проекта "КОМФОРТЕН ОБЕКТ", са моите собствени, на приятели и познати. Предметите в техните ръце са, както нишка на приемственост преминаваща през образите, така и разкриващи елементи от емоционалния им живот. Най-дълбокото за мен значение обаче, което те имат, е че са средство за размисъл върху детството и отразяване на усещането ми за родителство. Аз съм очарована от тази връзка дете-комфортен обект отнесена към родителството, както и към майчинството в частност. Майката е това така необходимо за децата "място", където толкова много физически, емоционални и психологически нужди се срещат и фокусират."

Anna Ream израства в Ню Джърси. След като се дипломира от колежа Уелсли, тя служи като мисионер в Япония, работи като инвестиционен банкер в Ню Йорк, а по-късно и като финансов съветник във Вашингтон, DC. Ream се премества в щата Вашингтон през 2005 година и серия от семейни портрети възбужда интереса й към фотографията. През 2008-ма тя започва да учи, преследвайки новата си страст в Photographic Center Northwest (PCNW), Сиатъл. Тя получава сертификат Fine Art Photography от PCNW през юни 2014 година.

Днес Anna Ream живее във Вашингтон със своя съпруг си и трите си деца.

Снимки: annaream.com