Тук са описани шестте типа „отровни“ баби, чиято вреда върху децата е в концентриран вид. Те, за щастие, не се срещат често в природата, но все пак съществуват и взривната вълна, която носят със себе си, се разпространява върху внуците им и техните родители. Дори затворени в апартамент, тези баби могат да вредят през скайп, по телефона или чрез съпруга ви, който твърди: „Ама според майка ми…“ Преценете всички рискове, преди да се решите да изпратите детето си на разходка с такава баба.

Бабата с филията

Нали сте чували старата народна мъдрост: „Ако можеш да убедиш баба си, че не си гладен, ти можеш всичко!“. Бабата с филията е обичайният заподозрян за алергиите, атопичния дерматит и затлъстяването при децата. Тя е твърдо убедена, че основният проблем на детството е недохранването. Убедена е, че една лека закуска се състои от тристепенно меню плюс филия и компот. Този тип баба съвършено не разбира какво й казвате, когато обяснявате, че детето има алергия към шоколад и евентуална непоносимост към глутена. Тя отрича да е ръсила баничките с глутен и още повече да е добавяла лактоза. Вегетарианството звучи като заразна болест в дома на такава баба.

Бабата със сериалите

Ако четиригодишната ви дъщеря с артистичен поглед ви подхвърля в кухнята неестествени за възрастта й мелодраматични реплики, бъдете сигурни, че е прекарала деня с баба си, гледайки „Твоят мой живот“ или подобен заместител.

Бабата с компресите

Тя е убедена, че щом през 82-а година ви е излекувала, като е разтрила цялото ви детско телце с ракия, значи това помага и нищо по-добро не може да измисли науката за 30 години. Тя знае бабини илачи, билки и рецепти, за чието съдържание по-добре не питайте. Пази си в шкафа валидол от миналия век и с това се изчерпва досега й с модерната фармация. Според категоричното й мнение, ако внукът й обуе трети чифт вълнени чорапи, никаква зараза не може да го стигне.

Пошляпващата баба

Вие може да сте категорично против всякакво насилие и дори да сте разлепили Истанбулската конвенция по стените у вас, но тази баба знае един древен метод за възпитание и той се състои в тежестта на ръката й. С нея въпросната баба в никакъв случай не бие, но пошляпва зад врата или през ръцете непослушните деца.

Бабата генерал

Тя има собствено мнение за всичко, което се случва в дома ви, с внуците й, дори с вашия личен живот. Бабата генерал гледа с насмешка на опитите ви да се еманципирате и да отглеждате детето си сами. Нейният авторитет е неоспорим, законен и вечен. Тя е тук, за да командва парада. И щом е казала, че внучето трябва да ходи на гърне на 6 месеца, сте длъжни да забравите всякакви възражения. Все пак тя е жената, отгледала този образец на мъжко съвършенство – вашия собствен съпруг.

Бабата с подаръчетата

Този тип баби по правило са добронамерени, но услугите им са мечешки. Те винаги се появяват на вратата с по три шоколада за всеки внук и с цял набор от китайски пищящи играчки за бебето. Те се сърдят, ако не приемете даровете им от сърце и им направите забележка, че дъщеря ви няма нужда от тюлена рокля на принцеса, тъй като е само на 3 месеца.

Разбира се, тези баби са изключения и за всяко дете е полезно общуването с баба и дядо. Защото, както знаем, цяло село е нужно, за да отгледаш едно дете.

По материал на: МЕЛ, източник: jenatadnes.com
Илюстрации: Henry Hintermeister, Pinterest