Броят на ранните и принудителни бракове сред сирийските бежански момичета се е увеличил двойно от началото на гражданската война през 2011 година, посочват доклади.

1Rosie Thompson Save the Children

Rosie Thompson / Save the Childre 

"Save the Children" предават, че крайната бедност и страхът от сексуално насилие е причината за тази смущаваща практика, наблюдавана сред бежанските общности. Сирийските родители смятат, че за да "защитят" момичетата си, някои бащи нямат друг избор освен да омъжат дъщерите си.

2Rosie Thompson Save the Children

Rosie Thompson / Save the Children 

Преди конфликтите в Сирия,13% от всички бракове били сключвани с деца, но този процент драстично се увеличава сред бежанците, напуснали страната си и по-конкретно тази тенденция е наблюдавана при потърсилите помощ в Йордания.

4Rosie Thompson Save the Children

Rosie Thompson / Save the Children 

48% от децата булки са принуждавани да сключват брак с много по-възрастни мъже от тях.

3Rosie Thompson Save the Children

Rosie Thompson / Save the Children 

Пред момичетата в бежанският лагер Zaatari наскоро е проведена сесия, насочена към повишаване информираността за опасностите от бракосъчетаването с деца. По-късно девойките били помолени да изработят рисунки на база на това, което са научили по време на сесията, както и в ролята им на свидетели на такива случаи в техните общности.

На тази рисунка момичето пита: "Татко, къде ме води този човек?...В парка ли?"

6Rosie Thompson Save the Children

Rosie Thompson / Save the Children

Това са едни от най-разтърсващите сцени и образи, създадени от тях:

7Save the Children

8Save the Children

11Save the Children

12Save the Children

13Save the Children

14Save the Children

Коментирайки въпроса, Justin Forsyth, главен изпълнителен директор на "Save the Children", казва: "Бракосъчетанията с деца са опустошителни за засегнатите момичета."

15Rosie Thompson Save the Children

Rosie Thompson / Save the Children 

"Момичетата, които се омъжват преди да са навършили 18 години са по-податливи към домашно насилие, отколкото техните връстници, които сключват брак на по-зряла възраст. Те попадат в групата деца с по-ограничен достъп до сексуално и репродуктивно здраве, а риска за живота им при първа бременност е огромен."

16Rosie Thompson Save the Children

Rosie Thompson / Save the Children 

В доклада се казва, че семействата на тези млади момичета смятат, че бракът в ранна възраст е най-добрият начин да се защитят дъщерите си.

17Rosie Thompson Save the Children

Rosie Thompson / Save the Children 

"Тези момичета, чийто семейства са избягали от войната в Сирия, повече от всички други деца, са изложени на риск от психично-здравни проблеми, произтичащи в следствие на социална изолация, стрес и насилие.", добавя Forsyth.

18Save the Children

"Принудителното сключване на брак може смъртоносно да увреди както физически, така и психически едно дете."

19Save the Children

"Последиците за здравето при момичета, при които е налице сексуална активност, още докато телата им не са развити напълно, са опустошителни: момичета под 15 годишна възраст са подложени на 5 пъти по-голяма вероятност от смърт по време на раждане, в сравнение с случаите при напълно израсналите млади жени."

20Save the Children

21Save the Children