Джаксън Маккензи е професионалист в борбата срещу психично нездравото поведение и автор на Psychopath Free.  

Той споделя признаците, според които лесно може да прецените с какъв човек си имате работа. „В спора победител е онзи, който никога не влиза в него”, тази мъдра мисъл е златно правило в следващите няколко случаи.

***
Твърди се, че психопатите са 1% от общото население и въпреки всеобщото мнение, много от тях, разбира се, не са серийни убийци. Достатъчно е, че са ловки манипулатори, готови да нанесат вреди на другите, за да постигнат собствените си цели. При това без никакво угризение на съвестта. Психопатите са социални хамелеони, които прекрасно маневрират във всяка ситуация.
Те с лекота могат да променят своя характер и мнение, за да се сдобият със желаното, да ви мамят с нежност и невинност. Те често са толкова мили и хрисими хора. Често, но не винаги.
Когато тези хора почувстват, че са под заплаха или скучаят, те разкриват истинското си „АЗ”. И вие можете да се окажете въвлечен в такъв спор, в какъвто не сте си и помисляли.

1. Те лъжат и се оправдават
За психопатите търсенето на постоянно оправдание е много по-характерно, отколкото изпълнението на дадено обещание. Техните действия никога не са свързани с думите, лъжите им са способни да ви разстроят така силно, че всичко, което те някога благоволят да изпълнят, се превръща в манна небесна за вас.

2. Тонът им е снизходителен и покровителствен
Психопатите често се опитват да ви разстроят, за да получат желания контрол над вас и ситуацията. Вие може да забележите, че по време на спор те винаги са спокойни и сдържани. Вие оставате с впечатление, че те тайно се надсмиват над вас, наблюдават реакциите ви, за да видят колко наистина могат да ви извадят от равновесие. И когато този спор наистина съумее да ви извади от контрол, те просто ви поглеждат в очите, усмихват се, дават ви съвет да се успокоите и се правят на тежко обидени.

3. Те са огромни лицемери
По време на голям спор, психопатите са във вихъра си и съвсем не се срамуват да припишат на вас своите лоши черти. Психопатите ви товарят със собствените си недостатъци, за да видят вашата реакция. Целта им е една – да ви хванат в своя капан, а вие да изглеждате истерично, налудничаво и неадекватно в очите на останалите хора.

4. Те имат раздвоение на личността
Когато спорите с психопат, навярно ще забележите, че някак си общувате с различни личности. Мигът, в който започнете да избягвате техните манипулации и лъжи, те незабавно ще започнат да ви ухажват и да ви се извиняват. И ако това не проработи, те ще обърнат плочата и ще започнат да оскърбяват онези ваши качества, на които са се възхищавали само допреди няколко минути. Те ще опитат отново да си върнат контрола над вас, а вие силно ще се удивите, че човекът с когото преди малко сте разговаряли, вече е съвсем друга личност.

5. Те винаги се представят като жертви
Те винаги започват разговора с тежкото си детство и минало, побъркания си бивш или бивша, зъл шеф и т.н. И разбира се, вие се чувствате въвлечени в тяхното страдание, независимо колко лоши неща са направили самите те. И точно когато психопатите са успели да ви отвлекат вниманието, спорът отново се разгаря с пълна сила. Разбира се, психопатите ще хленчат, че са обидени, но накрая наранените ще бъдете вие.

6. Вие ще изпитате нужда да им разкажете за човешките добродетели
Вие ще се опитате да им разкажете за някои човешки качества, като съчувствие, доброта, надявайки се, че най-сетне те ще ви разберат, ще проумеят, че са ви наранили и ще спрат да го правят отново. Вие няма да сте първия човек, който ще се опита да види в тях доброто, няма да сте и последния. Но те ще се държат по начина, избран от тях, защото знаят, че така ви нараняват.

Има само един начин да прекратите тези отношения – бягайте от такива хора колкото се може по-бързо.
Споровете със психопати изтощават напълно. Вие може да загубите часове наред, дори цял ден в подобно словесно сражение. И дори да мислите, че сте победили, давайки достоен отговор на техен оскърбителен коментар, знайте, че всичко върви по техния сценарий. Те се опитват да ви провокират през цялото време. И отново да ви въвлекат във войната на думи.

Затова бъдете наблюдателни, внимателни, но не и търпеливи. Тези хора не заслужават времето, думите и нервите ви.

Jackson MacKenzie

  

Изображения ~ moviepilot.com, “The Shining”, Warner Bros