„Не правете нещата сложни, а по-скоро опростявайте сложните неща. Това е признак за мъдър човек.“

Йоги Баджан с право се смята за създател на йогата, въпреки че от историческа гледна точка името му следва да се свърже по-скоро с разпространението й. Той преподава Кундалини йога, която е за висшите касти в Индия, и разпространението й извън страната е забранено. През 1969 г. създава първата школа в Лос Анджелис, като освен че преподава йогата като физически упражнения, правилно дишане и медитация, той учи на начините да достигнеш до себе си и да живееш пълноценно.

Въпросът не е каква е възрастта ви, а каква е енергията и толерантността ви. Тези две неща са важни в живота. В живота няма значение каква е възрастта ви или колко сте бедни, или богати, или къде се намирате. Това, което е от значение в живота е колко сте будни и осъзнати.

ЗАПОЧНЕТЕ ДА ОБИЧАТЕ СЕБЕ СИ: Бог ви е дал дара на живота – влюбете се в него. Полудейте по него! Ценете го, почувствайте го, получете го, разберете го! Няма Бог, няма божественост, няма религия, нищо, ако не можете да се влюбите в себе си. Проблемът ви е, че обичате някого друг. Искате ли да бъдете като Бог? Не е трудно. Обичайте себе си!

Ако уважавате себе си, обичате себе си и познавате себе си, няма да играете игри. Вие играете игри. Ставате експерти по играенето на игри. И един ден няма да имате нищо друго, освен вашата игра.

Ние нямаме задължение към никого, не дължим нищо на никого. Имаме само задължение към себе си да обичаме себе си.

Бог е дал на жените 16 пъти повече смелост и всеобхватна биологична физическа сила от мъжете. Смилете се над този човек! Той няма вашите биохимически функции, той не преживява менталното влияние на лунните цикли, той няма изисканост и мекота и той не разполага с вашата нервна система, която да му помага да се справи с всичко това. И той е все още жив!

Мъжът търси вдъхновение, признание и потвърждение на неговата личност в неговата полярна противоположност – жената. Четвъртото нещо, което търси е завладяване – на физическо ниво, на духовно ниво и на мисловно ниво. На физическо ниво, това е нежността, която даваме един на друг; на мисловно ниво, това е вдъхновението, което даваме един на друг; на духовно ниво, това е доверието, което имаме един на друг. Ако ги има тези три неща, развиваме вяра един към друг. Тогава двама души могат да изпитат любов.

Ако жената спре да гледа към мъжа за вдъхновение и стабилност, тогава мъжът е загубил всичко. Тогава нещата се свеждат до просто съществуване, а не до взаимоотношения, защото страната на Луната, която блести, винаги е обърната към Слънцето.

Бракът не е институция, в която можеш да задоволиш егото, а олтар, на който да жертваш егото. Ако не разбираш това, тогава въпреки факта, че на хартия си женен, ти не си женен изобщо.

Всички взаимоотношения се базират на мъдрост. Всички взаимоотношения се поддържат с любов. Всички взаимоотношения се подхранват от безкористна всеотдайност. Безкористната всеотдайност произлиза от мъдростта.

Не бройте недостатъците и слабостите на партньора в живота си. Помнете достойнствата и добавяйте толкова, колкото можете. Отдавайте значение на привлекателните си качества, на благословиите и даровете си, и не се притеснявайте за утрешния ден.

Желанието е като огъня. Колко пъти ви се е случвало огънят да угасне, ако продължавате да слагате дърва в него? Често, когато някой Учител дискутира желанието, той казва да го отричаме. Това не е правилно. Това е измама. Желанието не може да бъде отречено, но желанието може да бъде издигнато.

Когато обичаме, няма бариери, няма желания, няма нужди, няма искания.

Вдъхновението ми в живота е много просто – ако не можеш да имаш най-доброто, направи най-доброто от това, което имаш.

Трябва да знаете вашите силни и слаби страни. Между силните и слаби страни сте самите вие.

Отглеждайте деца, на които може да се разчита, а не зависими деца. Дайте на вашите деца основните ценности, за да посрещнат своето собствено бъдеще, а не да бъдат заслепени от бъдещето, което вие виждате. Създайте истински личности, а не безпомощни кукли. Дайте им посока, за да бъдат успешни; не ги парализирайте със суматохата на емоциите си.

Каква е тайната на това да бъдете благодарни? Точно в този момент вие дишате, вие сте живи и вие сте изпълнени с живот. Ако започнете с това, ще бъдете  благоденстващи, богати и ще имате много възможности и приятели.

Когато обикновените закони на живота бъдат усложнявани, човек се обърква. Животът е обикновен жизнен поток. Този, който го остави да тече, ще живее щастливо, а този, който го усложнява, ще живее нещастно.

Животът тече… От момент към момент… Потечете с него и бъдете защитени от неприятностите на времето и пространството… Животът е изпълнен със сила… Изживейте го… Дъх по дъх!

Гневът ви прави по-малко човек и повече звяр. Но от друга страна, ако пренасочите този гняв към слабостите си, ще бъдете перфектни. Ядосвайте се, ако не правите това, което е правилно. Гневът е предназначен за самопречистване. Той не е предназначен да изгаря другите.

Страховете не могат да бъдат решени. Никога не се опитвайте да решите страха. Пуснете страха. Никога не решавайте проблемите си. Пуснете проблемите си. Отведете ги в най-висшата част на същността си и ги пуснете.

Вие винаги се страхувате от утрешния ден. „Ще бъдем бедни. Ще умрем гладни. Съпругът ми ще ме напусне. Дрън, дрън, дрън.” Това е, което правите вие. Но ако просто си мислите „Бог ме е насочил към това. Ще го взема.” Това идва от Бог. Дайте шанс на Бог да си свърши работата, а след това вижте какво ще стане.

Няма такова нещо като грешно. Ако действате срещу себе си – това е грешно. Действайте за себе си – това е истината.

Поне веднъж на ден трябва да оставате сами със себе си. Говорете със себе си, разберете себе си. Разкажете си за слабостите си, за проблемите си, за недостатъците си и ги дискутирайте със себе си. След това се попитайте за отговорите. Няма по-добър начин за една жена да се развива, от това да се анализира, да постави въпросите пред себе си и да се помоли за отговори. Няма по-добър приятел, по-мъдър човек или някой по-истински, който да попита, от себе си.

За вас всичко е емоция, чувство. Но има свят отвъд чувството, емоцията, неврозата и желанието. И това е един свободен свят, това е мястото, където човек преживява екстаза.

Изтънчено е да бъдеш смирен. Прекрасно е да бъдеш мил. Прелестно е да бъдеш състрадателен. Толкова е човешко да бъдеш грижовен. Няма нужда от големи философии.

Ваше рождено право е да бъдете щастливи. Не сте щастливи, защото се състезавате или сравнявате с нещо, над което нямате контрол. Не можете да контролирате Безкрайността. И след като нямате контрол над Безкрайността, не се опитвайте да я контролирате. Ако се слеете с потока на Безкрайността, можете да стигнете навсякъде. Ако се борите с него, ще бъдете нещастни. Щастието е ваше рождено право. То не може да ви бъде отнето.

Ако почувствате само едно нещо в живота си – че животът е чисто и просто дар от Бог, вие ще сте най-смелият човек, вие ще сте божествени. Опитайте! Опитайте това като мисъл. В момента, в който почувствате, че животът е дар, ще станете благоденстващи.

Най-доброто лекарство за един човек е знанието и опитът, че може да преплува през всеки прилив и промяна на времето.

Помислете какви искате да бъдете. Искате ли да сте смели, искате ли да благославяте хората, искате ли да сте добри, състрадателни и грижовни? Можете ли да обичате врага си?
Ако не можете да обичате врага си, значи все още мразите себе си. Ако не можете да помогнете на някого, който се нуждае от вас, значи все още сте бедни.

Най-големият прогрес в живота е, когато разпознаеш ограниченията си и след това имаш смелостта да ги пуснеш.

Някои от вас са Учители, а се страхувате да бъдете лидери. Лидерът води чрез присъствие, пример, думи, мъдрост, грижа, състрадание и доброта. Учителят е човек, който има място в сърцето на ученика, а не в неговата глава.

Целта на живота е да наблюдаваш и да преживяваш, да се наслаждаваш на живота във всеки един миг. Да живееш в среда, която е спокойна, тиха, лека, фина, елегантна. Просто да бъдеш. Няма значение дали си гол или си облечен в златни дрехи. Идеалната цел на твоя живот е да си благодарен, че живееш и да се наслаждаваш на това.

Можеш да бъдеш напълно щастлив. Всичко, което трябва да направиш, е да откриеш кой си, какво си, какво можеш да бъдеш и после да бъдеш такъв.

Никой не може да премахне егото. Можете само да го превърнете в Божия воля.

Няма нищо по-ценно за теб от връзката със собственото ти съзнание.

Когато намерих Любовта в себе си, намерих Любовта във всички останали.

Как да привлечете просперитет в живота:
1. Бъдете мили с всеки.
2. Никога не говорете лошо за никого.
3. Никога не говорете лошо за себе си.

Няма думи, които могат да заместят опита.

Източник цитати ~ kundaliniyogafriends.wordpress.com
Превод цитати ~ Камелия Захариева