„Кажи ми в какво вярваш, за да ти кажа какъв си”

Дали ще се отърси от тежката раздяла или да се потопи в самосъжаление и отчаяние? Тези възможни варианти се определят от основната представа на човек за самия себе си. Такива са данните от изследването на учените от Станфордския университет, получени след проучване мнението на 900 души.

В онлайн изследване, всички участващи са отговаряли на въпроси свързани с хипотетично отхвърляне от страна на любими хора и за наличието или отсъствието на подобни ситуации в реалния им живот. Поредицата от въпроси, включени в специалната анкета, имала за цел да изясни изменя ли се отношението на потърпевшия към самия него след една реална раздяла. В хода на изследването, учените изяснили и как участниците възприемат себе си в цялостност – като хора, способни да се променят и развиват, или като напълно завършени и статични личности.

Оказало се, че хората, възприемащи себе си като статични, преживяват раздялата много по-продължително и мъчително, отколкото онези, които са уверени в способността си да се развиват и променят. При това онези, които усещат неспособността си да се променят, по-често възприемат отхвърлянето като събитие, което нанася тотален удар върху личния им живот и поставя под съмнение създаването на нови отношения в близко бъдеще. Подобен ефект от раздялата в дадения случай се обяснява с факта, че след провал човек заема отбранителна позиция в отношенията.

Хората, които вярват във възможността за развитие, по правило вярват в доброто и по-бързо се възстановяват след раздяла с любимите хора.

По материал на The Daily Mail
Графити илюстрации: Owner Of A Broken Heart - ALIAS; заглавна - pinterest.com