Десет знака, че сте емпат

Все по-нарастващото отчуждение между хората в ерата на технологичния напредък и виртуалните възможности за комуникация, предизвиква и копнежът към по-задълбочено общуване, споделяне и желание за разбиране. Нараства и интересът към хората, за които умението и разбирането на душевния свят и психичното състояние на околните, е най-естественото нещо на света.

Случвало ли ви се е да влезете в стая и да усетите вълна от негативна енергия да се излива към вас?

Случвало ли ви се е да разговаряте с непознат и да усетите, без човекът видимо да го показва, че е изключително тъжен или опустошен?

Случвало ли ви се е толкова да се разчувствате от нещо красиво, че да започнете да плачете?

Ако някое от тези неща се отнася за вас, възможно е да сте емпат – силно чувствителна личност, която има повишено осъзнаване за фините дразнения около себе си.

КАКВО Е ЕМПАТ?

Способността за съчувствие е в различна степен развита във всеки един от нас. Да съчувстваш означава да разбираш страданията и проблемите, през които преминават околните, да оказваш помощ и подкрепа при нужда, като за това не е нужно да преминаваш емоционално през преживяванията на другия.

Емпатията е едно по-висше състояние – това е, когато умееш автоматично да се поставиш на мястото на другия човек, да „влезеш в кожата“ му и да изпиташ всичко, което изпитва и той в момента. Емпатията е способността да се виждат и разбират хората, умението да се настройваш на вълната на човека, с когото общуваш, доброволно или недоброволно.

ДЕСЕТ ПРИЗНАКА, ЧЕ СТЕ ЕМПАТ:

Чувствителен сте към ярки светлини и силни миризми. Емпатите са толкова чувствителни към стимулите от околната среда, че често дразненията върху някое от петте им сетива, води до неприятни усещания, тъй като не са в състояние да преработват информацията, която постъпва към мозъка им, така, както това правят останалите хора. Това се дължи на способността им да забелязват всичко, в цялата му пълнота и не успяват да филтрират стимулите от околната среда. Възможно е дори да им прилошее, докато пазаруват в голяма хранителна верига, поради наличието на твърде многото стоки и различните ярки цветове по опаковките, които обикновено целят да привлекат вниманието на пазаруващите. Този трик действа обратно при емпатите.

Мразите места, на които хората се тълпят, като търговски центрове, гари или просто прекалено много хора в една стая. Емпатите са хора, които усещат психичното състояние на околните и когато се намират на едно и също място с много хора, се случва така, че започват да усещат емоциите на всички хора, около тях. Това е изключително натоварващо, тъй като един единствен човек, не е в състояние да понесе разнообразните и често противоречиви чувства на голямо количество хора.

Можете да кажете как се чувства друг човек, въпреки че той ви убеждава в нещо друго. Трудно е да излъжеш емпат. Дори и човекът, с когото разговаря да се опитва да прикрие душевното си състояние, надали ще успее, защото емпатът усеща точно това, което и той. И дори и да твърди обратното, лесно ще бъде разкрит. Вече от емпатът зависи дали ще предпочете да „разобличи“ тази подмяна на реалността или ще избере да уважи желанието на другия да разиграва сценката си.

Ако види някой, който преживява тревога, болка, страдание, автоматично започва да се чувства също толкова зле, колкото и той. За емпатите често дори не е нужно да разговарят с другия човек, за да разберат, че се чувства зле. Те отлично могат да разчетат това по позата на тялото му или лицевото му изражение. Обикновено правят каквото е възможно по силите си, за да помогнат на другия да излезе от неприятното си състояние, защото по този начин помагат и на себе си – не желаят да усещат негативните чувства на околните, а често са „заставени“ от силната си чувствителност.

Вие самите, а и околните ви смятат за силно чувствителен човек. Емпатите са напълно наясно със своята чувствителност, но често се заблуждават, че и околните са като тях. Това, разбира се, не е така, и често води до учудване и разочарование у тях. Околните също са наясно със способностите им, тъй като те не могат за дълго да останат скрити, а и точно защото те значително се отличават от останалите хора. Хората ценят тази им способност, понякога волно или неволно се възползват от нея, за да разрешат личните си терзания, но е възможно и подигравателно отношение и саркастични коментари, като „той/тя е твърде емоционален“, което обикновено означава, че е неспособен да се владее.

Емпатите обожават природата и животните. Изпитват силна нужда да прекарват време на открити, свободни и спокойни места, за да могат да неутрализират негативните емоции, които натрупват от околните. Емпатите „събират“ твърде много от околните, обикновено негативното, и поради това имат силна нужда да прекарват време сред спокойствието и красотата на природата, за да могат да освободят тази отрицателна енергия в безкрая на Вселената. Общуването с животни също им помага за това, тъй като невинността и веселата жизненост на животните балансира душевното им състояние.

Музиката, която слушат емпатите е в широка гама от музикални жанрове. Музикалните им предпочитания са повлияни от различни емоционални състояния. Текстовете на песните имат много силно въздействие върху тях. Тъй като емоционалният им свят е значително по-богат от този на околните, поради способността да усещат емоциите на всякакъв тип хора, те обичат да слушат разнообразна музика, с различни емоционални нюанси и изразни средства. Така че и музикалният им вкус е доста по-богат от този на околните.

За тях е непоносимо да гледат насилие, жестокост и трагедии по телевизията. Сцените, които се показват по телевизията, с цел да впечатлят аудиторията, често се оказват непоносими за емпатите. Най-лошото при емпатите е, че те са в състояние да усещат едновременно емоционалното състояние и на жертвата, и на насилника, което прави още по-невъзможно разбирането защо тези неща се случват в света.

Постоянна умора. Емпатите са склонни да се чувстват претоварени от тълпи или силни шумове. Склонни са и често да се чувстват напълно изцедени и изчерпани до краен предел. Често губят енергия, заради хората, които се възползват от уменията им и поради факта, че поемат твърде много емоции от околните. Ако обикновения човек е ограничил чувствителността си само до кръга на най-близките си, емпатите са чувствителни към всички хора около себе си. Това ги уморява изключително много. Не са малко и тези, които ги използват за „кошче за душевни отпадъци“, което ги товари излишно още повече. Това е причината емпатите често да имат нужда да остават сами и да не бъдат обезпокоявани, което може да изглежда като странно поведение за членовете на семейството им.

Емпатите са чудесни слушатели: емпатите не говорят за себе си, освен в случай, когато наистина чувстват, че могат да се доверят на някой. Те обичат да разбират околните и наистина ги е грижа за тях. Невъзможно е да се развие такава способност, ако не се интересуваш истински от хората и душевния им свят. Емпатите слушат, опитват се да разбират, отразяват чувствата на околните и винаги се стараят да помогнат, за да облекчат страданията на другите. Често правят това, без да осъзнават, че не винаги е във възможностите им. Рядко говорят за себе си, не само защото смятат, че проблемите на другите винаги са по-големи от техните собствени, но и защото познавайки хората, знаят, че не е добра идея да се доверяват на всеки.

И за финал: Способността да усещаш и разбираш чувствата и мислите на околните е дарба, която обаче лесно може да се превърне в проклятие. Тъй като емпатите са в състояние да разбират човека с когото са в общуване, те трябва да бъдат изключително внимателни по отношение на това с какви хора избират да общуват. Ако можеш да разбираш всеки, това означава както най-добрите, така и най-лошите. Емпатите могат разберат душевното състояние и на най-лошия човек и да намерят основание и оправдание за постъпките му. Те най-добре разбират сентенцията, че ако можеш да влезеш в обувките на човек и да извървиш пътя, който той е трябвало да извърви, никога няма да ти хрумне да го осъждаш за постъпките му. Но това означава, че емпатите са способни да оправдаят и приемат дори най-грозните и неприемливи действия на околните и да проявят разбиране към тях. С което им дават право на съществуване и одобрение.

Когато си развил способността да усещаш чувствата на оклните и те да се превръщат в твои чувства, може да означава и загуба на емоционалната индивидуалност, тъй като твоите собствени чувства започват да се заменят от тези на околните и не можеш вече да си сигурен, че това което чувстваш идва от теб самия, а не от някой друг.

В случай, че сте емпат, внимавайте на какви хора емпатирате, защото още Ницше е предупредил: „Когато погледнеш в бездната и бездната поглежда в теб“.

Изображения: Henrietta Harris

176103 Преглеждания