Какво е безусловна любов и защо толкова отчаяно се нуждаем от нея?

„Безусловната любов не се отнася толкова до това как взаимодействаме помежду си, а по-скоро до дълбокото обещание никога, при никакви обстоятелства, да не спираме да предоставяме истината относно това кои наистина сме един пред  друг.“ ~ Марк Непо

(Eye in Eye, 1894 - Edvard Munch)

Безусловната любов е толкова различна от любовта, която сме свикнали да получаваме, че повечето от нас наистина не знаем какво е това.

В повечето случаи „любовта“ в наши дни изобщо не е истинската любов, а просто различни форми на увлечение, похот, харесване, афинитет, привързаност, съзависимост или егоистична нужда.

Истината е, че истинската любов е нещо изключително рядко и ценно. В момента, в който усетите истинската безусловна любов, е моментът, в който се чувствате напълно „видян“, разбран, приет, простен и обичан, такъв, какъвто сте. Това е чувство на най-всеобхватното и освобождаващо усещане, което някога ще преживеете.

Наистина, безусловната любов е най-лечебната сила на света. Но за съжаление, ние сме толкова изгладнели, поради липсата й в ежедневието ни, че сме станали емоционално и душевно болни. Една от най-тъжните гледки, които някога ще видите, е същество, напълно лишено от безусловна любов – и всички ние сме се чувствали по този начин в някакъв момент.

„Безусловната любов не се отнася толкова до това как взаимодействаме помежду си, а по-скоро до дълбокото обещание никога, при никакви обстоятелства, да не спираме да предоставяме истината относно това кои наистина сме един пред  друг.“ – Марк Непо

Безусловната любов по същество означава, че обичаш някой или нещо без никакви условия. С други думи, без значение  какво казва другия човек, какво прави, чувства, мисли или вярва, ние сме в състояние да го обичаме. Безусловната любов може да се прилага и към други същества, като животни, а дори и към емоции и мисли. Но най-важното, можете да я прилагате и директно върху себе си.

Колкото повече сме в състояние да обичаме себе си безусловно, толкова повече сме подготвени да обичаме и другите по същия начин. Този принцип отразява най-известните думи на Исус: „Да възлюбиш ближния като себе си“ и други просветени майстори като Лао Дзъ, който казва: „Когато приемете себе си, целият свят ви приема.“

(Separation, 1896 - Edvard Munch)

Условната любов е пълна противоположност на безусловната любов. В действителност, условната любов не е наистина любов в истинския смисъл на думата, защото тя идва от егото, а не от сърцето.

За разлика от безусловната любов, която се дава свободно, условната любов трябва да се "заслужи." Когато успеете да спечелите тази фалшива форма на любов, само тогава ще получите уважение, привързаност и мило отношение.

Докато безусловната любов е безгранична и необятна, условната любов е ограничена. Докато безусловната любов не се нуждае от нищо, условната любовта се дава само когато нещо се получи в замяна.

Уравнението изглежда така: Аз ще те обичам, само ако... (направиш нещо, кажеш нещо, накараш ме да се чувствам по определен начин). Условната любов по своята същност е егоцентрична. Трае само докато неписаните правила са изпълнени. Най-често срещаните от тях включват:
Ще те обичам, само ако ме караш да се чувствам по-добре по отношение на себе си;
Ще те обичам, само ако изглеждаш добре;
Ще те обичам, само ако си успешен и популярен;
Ще те обичам, само ако имаш добра кариера;
Ще те обичам, само ако направиш това което ти казвам;
Ще те обичам, само ако вярваш в това, в което аз вярвам;
Ще те обичам, само ако продължиш да приемаш лошите ми навици;
Ще те обичам, само  докато ми оказваш финансова подкрепа;
Ще те обичам, само ако си страхотен в леглото;
Ще те обичам, само ако имам контрол над теб;
Ще те обичам, само докато одобрявам житейските ти решения;
Ще те обичам, само ако се държиш правилно;
Ще те обичам ,само ако се жертваш за мен;
Ще те обичам, само ако се откажеш от мечтите си;
Ще те обичам, само ако ме обичаш.

Можете ли да видите как условната любов е рецепта за провал и абсолютно нещастие? Обикновено, когато в едно изречение има „ако“, няма голямо значение какво се съдържа в първата му част.

И да, отношенията с вашия партньор, деца, семейство, приятели, родители, могат да бъдат заразени от условната любов. Всеки е преживял такава трудна връзка. Всеки от нас много често раздава условна любов на другите хора.

Безусловната любов е самото ядро на това, което търсите като човешки същества. Изследванията показват, че без любов и привързаност, бебетата развиват тежка когнитивна и физиологическа дисфункция, което може да доведе до смъртта им. Не само че безусловната любов е необходима за нашето физическо, емоционално и психическо здраве, но е от жизненоважно значение за нашето духовно благосъстояние. Тъжното е, че повечето хора дори не са наясно, че носят източника на безусловна любов в себе си. Склонни сме да вярваме, че любовта е нещо, което се среща във външния свят, в някои хора, животни, място или начин на живот.

Наложително е да имаме достъп до безусловна любов, защото без нея ще избледнеем и изчезнем. Подобно на растенията, които не получават слънчева светлина, ставаме болни, гладни и отчаяни. Това отчаяние може да ни доведе до влизането във взаимоотношения, които директно ни вредят, до жертване на мечтите ни заради другите и да самосаботиране на собственото ни щастие заради одобрението, което можем да получим от околните.

Безусловната любов е единственото нещо в цялата вселена, което наистина може да ни помогне да изпитаме радост, свобода, приемане и хармонията, за която толкова много жадуваме.

(Kiss, 1892 - Edvard Munch)

Безусловната любов не трябва да бъде печелена или доказана. Тя е вечна и безкрайна. Как можете да я пуснете в живота си:

Всеки път, когато се сблъскате с емоция, която не ви харесва, я приемете, не я отблъсквайте. Ние сме научени да избягваме и потушаваме негативните емоции на всяка цена, още от детството си. Като ги крием, само им даваме възможност да се вградят в сянката на „Аз“- а ни. По-добре приеми начина, по който се чувстваш, вместо да се бориш да спреш емоцията или изкуствено да принуждаваш себе си да бъдеш щастлив. Почитай емоциите си и се вглеждай в посланията, които ти носят.

Практикувай съзнателно внимание и се свържи с тялото си. Как се чувства тялото ти? Усещаш ли болки, умора, схванатост, напрежение или тежест? Научи се да наблюдаваш съзнателно тези усещания, без съдебно решение. Дишай дълбоко и си позволи да се отпуснеш. Когато ставаш свидетел на собственото си тяло и му позволиш да чувства всичко, което така или иначе чувства, ще получиш достъп до по-дълбоки нива на хармония.

Приеми отрицателните си мисли и навици. Нормално е да се бориш с негативните мисли и навици. Важното е да запомниш, че те не те определят – приеми ги, но не се идентифицирай с тях. Приеми тенденцията да бъдеш негативен, дори мразещ самия себе си. Дори и омразата към себе си дава възможност да се вгледаш и да си простиш, което е пътят към безусловната любов към собствената личност.

Поставяш ли условия във взаимоотношенията си? Бъди честен! Дали поведението или убежденията на човека, с когото си в някаква връзка ще ти попречат да го харесваш? Нормално е да чувстваш тъга или гняв по отношение на друг човек, но да задържаш любовта си е съвсем друга история.

Давай без да искаш нещо в замяна. Можеш да практикуваш това по малко всеки ден. Например чрез комплимент, услуга, като предоставиш реда си на опашката на друг или всякакъв вид помощ, която ти се даде възможност да окажеш.

Разбери кое точно те кара да се затваряш. Нещата, които ни карат да се затваряме за околните са раните, които още не са зараснали. Разберете кои са бутоните, които задействат реакциите ви на гняв, самоизолация и омраза. Като им обръщате съзнателно внимание, ще развиете по-висока степен на самосъзнание. И тогава ще ви е лесно да практикувате любовта към себе си и прошката към другите.

Простете на себе си и се освободете. Прошката е акт на самостоятелно освобождаване. Не прощавате на друг, за да се превърнете в самодоволен светец, а за да се освободите от тежестта на възмущението в сърцето си. Помислете за всичкия яд, който задържате точно сега. Какво можете да направите, за да намерите мир чрез прошка?

Опитайте да обичате себе си и другите такива, каквито са. Безусловната любов означава да приемете всички хубави, лоши и грозни неща за себе си и другите. Не забравяйте, че никой не е съвършен, нито може да бъде перфектен. Животът е постоянно пътуване и растеж. Не обичайте другите въз основа на това как изглеждат, какво имат или правят, обичайте човека точно такъв, какъвто е в момента, просто защото е достоен да бъде обичан. Същото се отнася и за вас – приемете цялата си болка и несъвършенства и ги обичайте без условия.

И не забравяйте думите на Ницше: „Там където човек не може да обича, трябва да отмине!“

Автор: Матео Сол

Източник: lonerwolf.com
Картинa (заглавна): Edvard Munch - Consolation, 1894

101405 Преглеждания