Защо повечето жени се нуждаят от потвърждение на своята привлекателност, успех и постижения от страна на мъжете? Отговаря популярният руски психолог Михаил Лабковский.

Pablo Picasso, Girl before a Mirror, Paris, March 14, 1932

За този текст ме вдъхнови неотдавнашна история. Публикувах в една от социалните медии пост за това, че за жените сексът е нужен не заради нещо, не заради някого, не за да се случат отношенията с мъжа, а просто защото така го чувстват и го искат. А когато не го чувстват и не искат, просто да не го правят. Под тоя пост се появиха почти 600 коментара – „Ами то така никога няма да се омъжа!”, „Ще изглеждам пълна глупачка!”, „Винаги спя с мъжете на първа среща и имам отбор поклонници!” и още много в този дух.

И само една мъдра жена написа нещо от рода на: „А вие не забелязахте ли, че в поста става дума за нашите собствени желания. А не какво ще се хареса на мъжете?”

Да поговорим за това. От това, че мъжете ще се тълпят пред врата ви и ще се влачат в крака ви, по-щастливи няма да станете. Винаги ще давам пример с Мерилин Монро. Американските войници се бият с нейния портрет в куртките, всички я желаят, но тя умира потънала в депресия и пълна самота. Анджелина Джоли е новата „Монро” на 21 век – жена с тежка съдба. Възхищават й се милиони, а тя до ден днешен се опитва да създаде свое сплотено семейство и да изгради личното си щастие. Но това никак не й се удава – заради тежкото детство, заради бащата, който рано напуска семейството, заради многото комплекси и нерешените психотравми. Да, тя наистина успя да накара много хора да я боготворят и обичат. Но прави ли я това истински щастлива?

Тъжно е, че жените оценяват своите успехи, постижения и таланти с това, как се отнасят към тях мъжете. За изключително много представителки на прекрасния пол, самооценката се намира в пряка зависимост от това, има ли тя партньор или не. И ако не, започва се играта на „природна заблуда”. Тръгвате на стотиците семинари на тема „Как да Го влюбя в себе си”, тероризирате единственото си любимо лице с какви ли не химични съединения, естетични и пластични експерименти - за да е красиво, младо и свежо, бъхтите се до припадък в залата – да сте стегнати и привлекателни. И не защото това ви харесва, а защото искате да се харесате на някой друг. Този, когото още не познавате. Абстрактният, несъществуващ в реалния живот мъж, или мъже. И само тогава вашата самооценка, вашият живот се превръща в сладка приказка. Ако вие се харесате на някого разцъфвате, чувствате се на върха, зашеметени сте. Мъжът идва, взема каквото иска и повече не се обажда. И тогава вашата перфектно изработена във фитнеса, при козметика и фризьора самооценка рухва и отива на вятъра. А вие упорито започвате друго – курсове, книги, зали. И знаете ли – това не е път, който води до финала, а обикаляне в кръг.

Още по-тъжен е проблемът с „купищата” фенове и нереалните успехи с противоположния пол, които най-силно разтърсват тези, чиито личен живот не се е стекъл добре. Тук вече започва лечението на туберкулозата с лайкучка. Вие се опитвате да предизвикате симпатия, мислите, че не сте достатъчно слаби и стройни, не сте интересна на мъжа, не държите правилно вилицата, гледате неправилно, затова решавате, че 11-сантиметровите токчета, впитите рокли, късите поли и блузите с дълбоко деколте непременно ще ви помогнат. Но уви, както и вие самите навярно сте разбрали, нищо не се променя. Вие отново се оказвате във вечно търсене на внимание, и дори с всички сили да се стремите да  докарате образа на непристъпната Снежна кралица, в реалността си оставате жена, готова на всичко, само за да я обичат.

И знаете ли, защо всичко това не работи? Защото не сте се научили да обичате себе си. Да се съобразявате със своите желания. Да уважавате собствените си потребности – дори в секса. И дори да постигнете успехи, да сте втора Мерилин Монро или трета Джоли, вътре във вас нищо няма да се промени. Щастливи няма да станете, дори под прозореца ви да свирка цял футболен отбор от обожатели.

Какво да се прави?

Запомнете три прости неща:

– Да бъдеш красива, богата и известна – това е прекрасно. Но то не е гаранция за щастие. Щастието няма нужда от никакви сценарии.

– Любовта бива само безусловна. На красотата може да се възхищават, талантите да уважават, женствеността да я ценят. Но обичат просто защото обичат - дори да ги няма красотата, талантите и женствеността, дори да има килограми отгоре, глупав характер и несъвършенства.

– И дори да ви обичат, това няма да ви направи щастливи, ако не сте щастливи сами със себе си и не се обичате. Такава, каквато сте. Нямате друг избор.

Затова започнете да се уважавате. Да се уважавате не означава да играете на непристъпна и да се надценявате. Това е противоположното на онова, което правите сега – да вършите неща против своето желание, за да се харесате. Научете се да цените собственото си мнение. Своите желания, своята външност, каквато й да е тя. Започнете с това и ще видите, че ще има промяна.

Източник: labkovskiy.ru
Картина: pablopicasso.org
Снимка: elle.ua