Приятелството прави радостта двойно по-голяма и намалява скръбта наполовина ♥ Френсис БЕЙКЪН

За приятелството ~ От изтъкнатия философ, юрист, политик, писател, рицар, барон и класик на английския материализъм от XVII в.

(Portrait of Bacon by Frans Pourbus, 1617, Palace on the Water in Warsaw)

Общуването с приятел има за последица две противоположни неща – то прави радостта двойно по-голяма и намалява скръбта наполовина… Втората полза от приятелството е тая, че то е благотворно и целебно за ума, както първата полза от нея е тая, че е благоприятно и целебно по отношение на чувствата. 

За чувствата приятелството е като хубаво време, което е настъпило след буря, а за разума то е като развиделяване след мрак и объркани мисли… Странно е да се наблюдава какви груби грешки и най-големи глупости вършат мнозина, особено по-високопоставени лица, поради липса на приятел, който да им ги посочи…

Най-добрият начин да се даде ясна представа за това, колко разнообразни са ползите от приятелството, е да се направи сметка и да се види колко много са тия неща, които човек не може да извърши сам. И тогава ще стане ясно, че не е било напълно вярно изказването на древните, според което приятелят е второ Аз, защото приятелят е нещо много повече от собственото Аз на човека…

Така че човек като че живее два живота чрез своите желания. Никой не може да смогне да върши всичко сам. Но там, където им приятелство, всички налагани от живота задължения са напълно по силите на човека и неговия заместник, защото той може да ги изпълнява чрез своя приятел.

От Фрeнсис БЕЙКЪН, „Опити”, За приятелството, изд. Наука и изкуство
Картина: Portrait of Bacon by Frans Pourbus (1617), Palace on the Water in Warsaw - Wikipedia

5840 Преглеждания