„Решението как ще разпределите времето и енергията си е решението как ще изглежда животът ви.“

(Edvard Munch - Melancholy, 1894-1896)

Ако желаете големи успех, ще трябва да вземате големи решения. Повечето хора не вземат големи решения. През повечето време не вземат дори и малки решения.

В резултат  и животът им е малък. Повечето са с наднормено тегло, нещастни, заседнали на едно място. Разорени са, дори не харесват хората около себе си, всеки ден ходят на работа, която мразят... Мнозинството бавно се придвижва към гроба, без някога да разбере какво е истински успех. Причината да циклят в този порочен кръг се дължи само и единствено на изборите, които правят.

Посредствените избори дават посредствени резултати.

Повечето хора живеят скапан живот. Вземат същите решения, като всички останали, за да живеят същия непълноценен живот. Водят обикновен животец, лишен от страст и цел. Добрата новина е, че всеки, който живее такъв живот, може да го промени.

Истинският успех се създава чрез прости, предсказуеми решения във времето. Успехът не е тайна. Не е нещо сложно.

Постигането на успех е просто въпрос на последователно вземане на решения, които водят до разширяване границите на живота ни. Докато не си създадете среда, която да ви подготви за успех, нищо няма да се случи.

Ако имате желание да сте успешни, ще се наложи да правите това, което правят успешните хора. А именно: 

Здраве

Ако искате да успеете в каквото и да било, на първо място имате нужда от енергия. Успешните хора отдават приоритет на здравето си. Те знаят, че ако ядат боклуци и се лишават от движение, няма да им остане енергия за нищо. Винаги спят достатъчно, грижат се за телата си, защото знаят, че това дали са здрави или болни е най-главната разлика между провала и успеха.

Повечето хора се хранят зле. Консумират твърде много кофеин, алкохол и/или захар. Почти не се движат. В резултат на това и не спят добре. Страдат от наднормено тегло. Мързеливи са, защото са уморени през цялото време.

Успехът зависи от способността ви да функционирате на възможно най-високо ниво. Така че отнасяйте се към здравето си почтено.

Образование, а не забавление

Повечето хора избират развлеченията вместо да се учат или да създават нещо смислено. Развлеченията и разсейването са враг на креативността. Прекалено многото развлечения ще ви осигурят посредствен живот.

Ако правите общоприетите избори, ще имате общоприет живот. Ако искате да сте един от онези редки, необикновени хора, които са създали нещо, което наистина има стойност, ще ви се наложи да направите необикновения избор да учите и изследвате, вместо да се забавлявате.

Има толкова много неща, които трябва да научите, и то точно сега. Единственият начин да го постигнете  е да дадете приоритет на последователното и смисленото учене.

„Нивото ви на успех рядко ще надвиши нивото на личното ви развитие, защото успехът е нещо, което привличате чрез човека, в който се превръщате.“ – Хал Елрод

Рутина – сутрин и вечер

Най-успешните хора в света почти винаги имат прилежна и последователна  сутрешна и вечерна рутина. Рутината или ритуалите създават среда, в която можете да влезете в състоянието на поток на съзнанието, в който ще дадете най-доброто от себе си.

Ако искате необикновен живот, ще трябва да се откажете от обикновения

Създаването на необикновен живот означава да правите неща, които повечето хора не желаят. Повечето хора избират комфорта и сигурността пред свободата. Ако желаете да сте най-добрият в това, което правите, ще се наложи да правите избори, които никой друг не е правил.

Всичко има цена. Ако кажете „да“ на една възможност, означава да кажете „не“ на много други.

За съжаление повечето хора избират „добрите“ възможности, а не най-добрите. Те нямат търпение и уравновесеност да откажат, за да изчакат по-доброто.

Това е трудно. Да живееш необикновен живот и да си най-добрият в това, което правиш, изисква изключителна дисциплина и концентрация. Повечето хора просто не желаят да са такива. По думите на Дарън Харди: „Успешните хора правят това, което неуспешните не желаят.“

Има много добри неща, които ще трябва да откажете, в замяна на много по-добри.

Ако искате да сте най-добрият в това, което правите, ще се наложи да се откажете от нуждата си от сигурност. 

Да осветявате собствения си път не носи никаква сигурност. Резултатите ще са невероятни, но ще са възможни, само ако поемете риска. Спрете да чакате другите да определят какво означава успех за вас. Само вие можете да определите какво наистина означава тази дума.

Не става въпрос просто за пари или статус, или пък за вещи. Става дума за това кой наистина сте вие и в какво сте най-добър.

Обикновените неща дават обикновени резултати

Онези, които се примиряват с второкласна нагласа, винаги имат второкласен живот. Ако мислите ни са посредствени, ще живеем посредствен живот, с посредствени взаимоотношения, с посредствен доход.

Какво е посредствено? Това, което правят всички останали.

От друга страна, какво е необикновено? Дисциплината е нещо необичайно. Инвестирането в саморазвитие и самообучение е нещо необичайно. Отказът да се толерира посредствеността е изключително рядко явление и нещо доста необичайно.

Погледнете живота си! Напоследък вземали ли сте решение, което с нещо да се различава от обичайното? Или изборите ви винаги са посредствени?

Не е нужно да живеете на лимец и кокосово масло, за да сте здрави. Не е нужно да се събуждате в 5 часа всеки ден. Не е нужно да работите по 20 часа на ден, за да сте продуктивни. Дори не трябва да вземате някакво изключително решение, защото сте прочели тази статия. Това не става за ден или дори за месеци. Отнема много време да се култивира начин на живот с дисциплина и концентрация. Направете това, което можете.

Малките неща ще станат големи с течение на времето.

Да успееш означава да разбереш какво обичаш да правиш и да му се посветиш. Мечтателите само говорят какъв би могъл да бъде живота им. Но само успелите хора се посвещават на това, което обичат и умеят и го развиват ежедневно.

Тези хора променят и оформят знанията, уменията и навиците си отново и отново, докато не ги приведат в съответствие с големите си стандарти. Всеки ден те променят малките неща. 

Повечето хора не притежават ефективна рутина. Те не подобряват уменията си и не се стараят да научат нещо ново. Сутришната ми рутина се състои в това да спят, докато не трябва да излязат навън. Да направят нещо смислено е изключено.

Хората се оплакват от живота си, но въпреки това живеят хаотично и недисциплинирано, без никаква конкретна цел. Правят посредствени избори, защото в действителност предпочитат „комфорта“ си пред цената на успеха.

Решението как ще разпределите времето и енергията си е решението как ще изглежда живота ви. Нито късметът, нито добрите намерения, нито талантът ще ви спасят от изборите, които трябва да правите всеки ден.

За съжаление, повечето хора ще продължат да избират посредствеността. 

Изключителният човек е рядко явление. Трудно е да се култивира, а да се поддържа още повече. Повечето хора са доволни да са на средно ниво.

Посредствеността е болест, която разрушава живота ви с течение на времето. Не можете да извършвате посредствени дейности за дълго и те да не ви повлекат надолу. Ако искате да сте най-добрият в това, което правите, дайте приоритет на обучението и самообразованието си.

Автор: Антъни Мур
Източник: .businessinsider.com