Защо семейството е предприятие, ревността е признак на неувереност, на краля му е нужна кралица, а ласката е по-добра от думата? Отговори на тези и още много любопитни въпроси дава известният руски психотерапевт Михаил Литвак в книгата си „Мъжете и жените” (ИК Жануа’98), а ние бързаме да споделим част от тях.

Когато човек разбира, че може да манипулира някой, то този човек му става безинтересен.

Правилото е, че колкото повече се обяснявате в любов, толкова любовта на жената намалява.

Винаги мислете с кого се срещате, достоен ли ще бъде за вас този човек тогава, когато отбележите големите си успехи? Разбира се, вие ще украсите биографиите на своите бивши. Но струва ли си? Съветвам всички, които създават семейство, опознайте добре своя партньор.

Когато любовните ти отношения не вървят, заеми се с работа. Тогава ти от стъпало на стъпало растеш в своето развитие и любовните отношения се подобряват.

В любовта няма трагедии, има огорчения. Ако се стигне до трагедия, значи това не е любов, а нужда. Когато трябва постоянно да се удовлетворява един човек, какво прави другият човек? Тръгва си.

Човек никога сам не съзнава, че е глупак. Има една фраза, която го издава: „Аз съм емоционален човек“. Това качество се издига в ранг на достойнство. С тази фраза той заявява, че е глупак.

Когато човек се добере до успеха, той става учтив, спокоен, добър и най-главното умен.

Колкото по-голям обем знания и възможности има човек, толкова по-силно може да обича.

Ако на човек в семейството всичко е благополучно, то веднага можеш да го поставиш на ръководна длъжност. Ако има усложнения в семейството, то и на работното място не всичко ще му върви.

На тези, на които не им върви в любовта, искам да кажа: има един обект, който не сте опознали, това сте самите вие. Вгледайте се, не е ли това, което считате в момента за своя лична трагедия, вашето основно щастие? Само запомнете: когато не ти върви, трябва да търсиш причините за несполуките в себе си.

Ние никога не дооценяваме своите деца. Възрастните обикновено разсъждават така: „Децата не разбират, рано е да им се говори за това“. Не, уважаеми възрастни, вие не разбирате, а децата разбират всичко. Трябва да се научим да разговаряме с децата.

Трябва да можеш да се погледнеш отстрани и да разбереш, че всичките ти неприятности са празна работа. Между комедията и трагедията има една разлика и тя е в това, че ако на мен ми се случва нещо лошо, то това е трагедия, а ако друг е в беда, това е комедия. Погледни на себе си отстрани и ще видиш, че няма никаква трагедия, пошла комедия е.

Малко мъже има у нас, много панталононосители. Външно те не се отличават един от друг, вътрешно много! Панталононосителят само носи панталони, но не е мъж. То и жени няма много, преобладават закачалките за рокли. Ако попаднеш на мъж, който изисква от теб да му готвиш борш, не се обвързвай с него. Психолозите са изяснили, че на мъжа не му е нужна жена, за да готви, пере и чисти. За тази дейност той може да си наеме готвач, перачка… На мъжа му е необходимо да има до себе си жена, която му е равнопоставена в начинанията. Добре е да се занимават с едно и също нещо. Не е задължително съпрузите да имат една и съща професия. Например ако аз съм писател, ще ми е подходяща жена редактор. Ще съм заинтригуван от нея, защото тя не само ще редактира книгите ми, главното е общата цел. Това укрепва семейството. Любовта – това е, когато двама души гледат в една посока, а не един към друг. Тоест жената е необходима не за да помага, а да взема участие! За да влага своите сили и знания в общото дело. Това не е помощ, а равно участие, партньорство.

Напомням, че сексът има няколко стадия. Отначало платоничен, когато само се любувате на обекта на своята любов, а в мислите си искате да преспите с него, мислите за него, мечтаете. Платоничният стадий трябвало да е кратък. След него моментално трябва да се премине към втория – пионерския или работещия, който помага да опознаете човека, а това става, като поработите с него. Работещият стадий трябва да е продължителен. Дори когато вашите отношения не завършат с нищо конкретно, то вие придобивате опит, който след това ще ви влезе в употреба. След това идва ред на комсомолския стадий, предсексуалния - прегръдки и целувки, този стадий трябва да бъде пределно кратък, защото въздържанието води мъжа до импотентност, а жената до полудяване. И накрая настъпва самият сексуален стадий.

Ето още едно доказателство за моето твърдение, когато отношенията между двамата родители не са наред, то синът става психологически мъж на майка си, при което майката преминава всички стадии на интимни отношения със сина си освен сексуалния.

Главното е какво се случва в живота ви след секса. Дървата в огъня ще изгорят и ще остане пепелта – това е любовта. Любовта това не е нещо ярко и блестящо. Тя е незабележима и грееща като жарта. Ако човек произнася фрази от типа: „Аз не мога да живея без теб“, то това не е любов. С подобни фрази мъжът често иска да привърже жената към себе си, което издава неговата несъстоятелност. Не бива никому да посвещавате живота си. Трябва да мислиш за човека до себе си като за достоен, който ще издържи разрив, ако нещо се случи, и ще може да живее самостоятелно.

Всеки мъж обича да го хвалят. Това трябва да се знае! Ако няма за какво да го похвалиш, как да се чувства необходим?

Защо децата боледуват и се разглезват? Те се нуждаят от нашата любов, а ние им обръщаме внимание само когато са болни и когато се глезят. На 14 години децата престават да боледуват. Защо? Любовта на родителите повече не им е нужна. Те се нуждаят от любовта на други хора, от които болестта не се поощрява.

От: „Мъжете и жените”, Михаил Литвак, ИК Жануа’98

Източник: janua-98.com
Снимка: Wikimedia Commons