Няма лошо без добро. Времето е на силните ♥ Мирзакарим НОРБЕКОВ

„При всяка криза, именно по време на кризата, хората започват да се обучават, започват най-накрая да ползват не лъжицата, а мозъка си, започват да анализират, ако имат тяга към това. Времето е на силните, мили мои.“

Коронавирусът е обикновен грип. По време на грип носът се запушва, възпаляват се бронхите и носоглътката, но в тези случаи има ситуации, които водят до пневмония. Голяма част от хората може да не усетят даже симптоми. Както се казва – ако се лекуваш, се оправяш две седмици, ако не се лекуваш – за 14 дни.

Но тези, които редовно четат новините, започват да страдат от невроза. Има критична маса, предел, който, ако се премине, наблюдаваме при човека неврастения и психоза. Много от тези новини са болезнотворни. Така че, моля ви пазете се от това безкрайно насаждане на негативни новини от такива хора, чийто живот сам по себе си не представлява обект на възхищение и подражание. Това каза по време на специален уебинар, посветен на сегашната пандемия от коронавирус, Мирзакарим Норбеков. 

Няма лошо без добро. Този корона вирус прави света съвсем друг, защото най-доброто, което е вътре във вас, излиза отгоре, най-лошото - също.

Не се напрягайте, не се вълнувайте, но се пазете. Не всичко Бог прави със свои ръце. Просто изучавайте как се разпространява вирусът. Но има още един момент. Ако 40 години върви най-жестоката война и ти участваш в тази война, ако смъртта не дойде за теб – не можеш да умреш. Но и както и да се опитваш да се пазиш и затваряш, ако ти е дошъл моментът може и с каша да се задавиш.

Не всичко, което чуваме и виждаме, е истина, и не всичко, което не чуваме и не виждаме, го няма.

Животът просто продължава. А ако е дошло времето – нищо няма да го спре. Считайте, че в момента това е обикновен грип. Защо ви казвам да се успокоите – има съвсем точна причина за това. Не искам да ви кажа каква е тя, просто следете за хигиената си, за самочувствието си, за тонуса си.

Използвайте карантината за правене на деца. По време на карантината хиляди ще загинат, но милиони ще се родят. Господ Бог затова е затворил мъжете и жените вкъщи, за да не се занимават с глупости навън. Кажете си един на друг нещо хубаво, дори да не искате измислете. Накрая ще си повярвате и любовта ще се върне. Любовта не е време, да идва и да си отива, тя се създава. Най-хубавото нещо са децата.

80-те години започнаха кризи, хората започнаха да се затварят в себе си, в зоната на депресията, тъгата, безкрайните притеснения за това какво ще се случи. 99% от хората отиваха в униние, 1-2% започваха да си размърдват задниците. Отваряха някакви кооперативи или взимаха заеми от съседи дори. Депресивните хора винаги говореха за тях: ама как не си седне на задника, за какво му е толкова много да има...

В трудните моменти има хора, които искат да се скрият и да мрънкат. Потребността да се оплакваш я има при всички, това е най-лесното нещо – да униваш, да предявяваш претенции, да се натъжиш... Това е най-лесното. Когато обществото го приспиват, при силните хора се появява желание да направят крачка напред към разрешаване на проблемите си.

Кажете сега, вие сега сте си вкъщи, сам със себе си. Привичният ви живот е прекъснат. Но нали трябва от нещо да живеете. Сега сте готови да си размърдате мозъците и да поработите върху себе си.

Интернет нали имате вкъщи. Използвайте това време за самообучение малко. Научете какво е това изкуствен интелект, изучете възможностите му, изучете търговските ботове. Без да излизате от дома си, можете да създадете някакви услуги. В интернет пространството можете да набирате клиенти, служители, да пристъпите към завоюване на свое пространство. 

Включете към своята мечта изкуствения интелект.

Само преди няколко години говорехме, че идва времето на изкуствения интелект. И вече е дошло. Може да се плашите, че не ви е известно и т.н. Но ако към някой ваш навик, примерно вие ходите пеша и аз ви кажа да започнете да карате кола... да се научите да карате камион, вместо да носите на ръце пясъка. Това сега, че ви казвам да усвоите изкуствения интелект и да се научите да карате кола е едно и също. Не е необходимо да ставате програмист и да влизате в детайлите. Изучете възможностите на изкуствения интелект, защото те са безгранични.

Сега, докато сте си вкъщи, докато имате възможност малко да си починете, използвайте това време за изучаването му. Намерете някой, който се занимава с това. Личен контакт да имате. Не се набутвайте в курсове някакви.

Вие сте бъдещи работодатели, задачата ви е да обедините хора. Не трябва да сте непременно специалист в определената област, трябва да сте специалист в областта на организацията, обединяването, на човешките потребности. Има други хора, които са навътре в техническите неща, но не могат да управляват хора. Но всеки от нас се нуждае от други специалисти, които са навътре в тяхната материя. По същия начин специалистите по изкуствен интелект може да не са добри продавачи. Може вие като работодател да ги вземете.

Изучавайте, изучавайте, изучавайте. Няма смисъл да си блъскате главата с неща, които изкуственият интелект може да направи за вас за част от секундата. Това е все едно още да искаш да ползваш патифон - това е антикварен апарат вече. И вашият подход към решаване на бизнес проблем за кратко време може да стане патифон.

Ако не искате да влизате в детайли – не трябва, в най-добрия случай можете да станете много добър профан в областта на изкуствения интелект. Вие трябва просто да можете да свържете възможностите, които предлага той.

При всяка криза, именно по време на кризата, хората започват да се обучават, започват най-накрая да ползват не лъжицата, а мозъка си, започват да анализират, ако имат тяга към това. Времето е на силните, мили мои.

Кризата е запуск на инкубатора, където се отглеждат птици за високи полети. Или кризата е водораздел: дълбоките – на една страна, повърхностните – на друга, чистите – на една страна, мръсните – на друга. Анализирайте с какво искате да се занимавате, с какво ще издържате себе си и семейството си. Докато се намирате вкъщи търсете много много варианти. Те са страшно много.

Пазете себе си и близките си, не се занимавайте с глупости да чакате помощ и подкрепа. Това са нецивилизованите страни – в които се отделят помощи.

Интернет пространството – това е световен пазар. На едно място намалява, на друго расте.

И като цяло получавате общ ръст. Организацията не трябва да е концентрирана в един град, в една държава. Това е изключително опасно.

Има хадис, в който е казано: не си качвай цялото семейство на една камила. 

Когато четете учебници, книги: ако авторът като личност в този отрасъл, в който искате да получите знание, там подхожда като учен – пазете се от тези красиви думи. Ако авторът е успешен в този участък и в написаната книга се съдържа неговото мнение, а не е преминало през думите на втори и трети лица, тогава може да го четете. Защото тогава дори и да си мислите, че говори глупости, то той е прав.

Относно статистиката, че в Китай след карантината има бум на разводите: Поинтересувайте се моля какъв е процентът на мъжете и на жените в Китай. Там всички родители искат момчета, за да може бъдещите мъже да са при тях, защото там няма пенсии. Човек, който си мисли, че на стари години ще получи някаква пенсия, дори и малка, се занимава със замозалъгване. В Китай родителите се държат здраво за децата и децата за родителите. В Китай затова на жените им е широко около врата, защото и да се разведат има опашка за тях. Това не означава, че това е добро. Трябва да има баланс.

Европейското възпитание е отсъствие на възпитание. Когато жената се държи като мъж, а мъжът не е ясно като какво се държи. Това действа опасно на децата. Във всеки мъж има мъжка същност и тя знае как да действа. Ако съпругата ви си позволява да говори такива неща – че би се развела с вас и стои само заради децата, ако съпругата ви се държи непозволително към вас, то значи и вие се държите така към нея. Кажете на жена си да не пада до вашето ниво, а вие не падайте до нейното.

Няма хора, които нямат никакви съмнения... Колкото и да сте уверен – ще се съмнявате, защото има неизвестност. Просто има хора с повече опит, които вече са преминали тази зона. Значи всяка зона, където към мечтите си изпитвате страх – просто е липса на опит. Посъветвайте се с хора, които са го минали. Тези, които се намират в утре или вдругиден.

Не вярвайте на хора, които казват, че няма дявол, че няма Бог. Това са страхливи хора, които има какво да крият.

Има 10-15% от всяка нация, които са недоволни от всичко – от родината си, от родителите си, от всичко – културно ще ги наричаме уроди. Родени са в една среда, а се чувстват по друг начин. По същия начин, когато се намираш в нация с хилядолетни традиции, те започват да привнасят чужди култури и така започват да разрушават семействата си. Защото семейството не е територия, в която можеш да експериментираш. Първо направи стабилно семейство, например стабилен дом, а до него си направи някакъв пясъчник, където да си експериментираш. Семейството не е зона за експерименти. На Изток във възпитанието участват три поколения. Младите последни казват „да“ при избора на семейна половинка. Възрастните изучават рода на кандидата – имат ли разводи, скандали, каква духовност, всичко и именно от тези среди се избира младеж или девойка и се казва на внука/внучката – от тези среди сме ти намерили подходящ, пообщувайте и вижте дали ще се харесате. И ако се харесат се създава семейството. Ако не се харесат – този титаничен труд започва наново. Това не е някой от младите да доведе на родителите си някой от улицата и да го представи. Сексуалният глад е нещо съвсем различно, той бързо се задоволява, а после как да продължиш да живееш с този човек.

Семейството не е проба. Така че общувайте с родителите си по този повод и с хора, които имат хубави семейства. Успехът зависи от труда, от преодоляването на съмненията, когато преминавате през не искам и не мога.

Мирзакарим Норбеков

Източник: Издателска Къща "Жануа'98"
Снимка: norbekov.com

7284 Преглеждания