За да можем да бъдем щедри, трябва да владеем изкуството на икономията ♥ Омраам Микаел АЙВАНОВ

„Не е лесно да се научим да пестим своите сили. Хората са стиснати, а не икономични.“

(Михаил Димитров Иванов)

Как да станем неизчерпаеми и неуморими 

Колко пъти сме чували някой да казва: „Уморен съм!“ Е, да, всички са уморени. И въпреки това виждаме как хората се суетят, тичат насам - натам, без да се спрат нито за миг. Хубаво е, че искат да бъдат активни. Но за да можем да бъдем винаги активни, без да се изморяваме, трябва да умеем да се отпускаме, да си почиваме, и то не само един-два пъти на ден - това е недостатъчно - но десет, петнадесет, двадесет пъти, макар и само по минута всеки път. Веднага щом ви остане свободна минута, независимо къде се намирате, вместо да си губите времето или да се ядосвате, че ви се налага да чакате нещо или някого, използвайте тази възможност, за да се успокоите и да си възвърнете вътрешното равновесие - след това ще възобновите работата си с нови сили.

Онова, което така вреди на нашите съвременници, е този стрес, това постоянно напрежение, в които живеят и които причиняват сериозни щети върху психичния им живот, тъй като цялото това бързане не само пречи на техните качества да се проявят, но и води до появата на всякакви аномалии в поведението им. Понякога казвам на някои хора: „Оставяте вашите „кранове на водата и газта“ винаги отворени - и те текат ли, текат по цял ден. И така накрая вашите „резервоари“ са изчерпани, нервната ви система е изтощена. Ако се сетите да се спрете за няколко минути - за да „затворите крановете“, никога няма да бъдете изчерпани“.

Следователно старайте се от време на време съзнателно да се потапяте в състояние на пасивност. Но не в каква да е пасивност, разбира се. Пасивността, за която говоря, е едно състояние, в което трябва да успявате да се „зареждате“, но при условие да упражнявате разумен контрол - иначе не силите на Небето, а негативните течения ще ви повлекат. Това впрочем е един много важен въпрос, който се отнася до целия психичен живот на човека и който възприемчивите хора, като например медиумите, непременно трябва сериозно да проучват и изучават. Ако хората не са съзнателни и бдителни, те привличат еднакво и доброто, и злото - и за съжаление, по-често злото, отколкото доброто. Ето защо е важно да се научим как да станем съзнателни медиуми, способни да навлизаме в състояние на пасивност, без да привличаме нищо негативно.

За да бъдем неуморни, трябва да се упражняваме да работим с двата принципа, мъжкия и женския - даващия и приемащия. Невъзможно е да бъдем активни през целия ден. Следователно, в моментите, когато преустановявате своята активност, навлизайте съзнателно в състояние на възприемчивост, но свързвайки се с Небето, за да привличате само чисти и светли енергии.

Не е лесно да се научим да пестим своите сили. Хората са стиснати, а не икономични. Да бъдем икономични не значи непременно да бъдем егоисти; както и това, че човек е разточителен, не значи непременно, че е щедър - по-скоро показва неговата неспособност за различаване. Да, трябва да умеем да различаваме: често тези, които разпиляват енергията си и прахосват всичко, минават за щедри. Е, не - това е от неблагоразумие или от тщеславие, или от глупост - от каквото щете, само не и от щедрост. За да можем да бъдем щедри, трябва да владеем изкуството на икономията - иначе какво ще ви остане за раздаване, когато сте прахосали всичко? Да бъдем икономични - това означава да използваме всяко нещо на своето време и на своето място, и то, доколкото е необходимо, не повече.

Вие не се стремите достатъчно да се отпускате съзнателно и да оставате в състояние на пасивност, все се оставяте да бъдете обзети от това трескаво препускане, превърнало се днес в обичайна атмосфера, което е изключително вредно за цялостния баланс на хората. От сега нататък трябва по-добре да бдите над нервната си система, давайки й от време на време възможност да се отпусне. И така, петнадесет минути на ден, петнадесет пъти по една минута, помислете за това: няма да бъде изгубено време - напротив, ще видите какво ще спечелите. Ще кажете: „Да, но имам да свърша толкова неща!“. Да, разбира се, но въпреки всичко бихте могли да намерите време да се оттеглите в някоя тиха и спокойна стая, да се изтегнете по корем на леглото или на пода върху килима, с отпуснати ръце и крака; отпуснете се, сякаш навлизате в океан от светлина, без да се движите, без да мислите за нищо... Само минута, и ще се изправите отново, вече „заредени“.

Ето, това е всичко - нещо съвсем малко, но пък много важно. Използвайте често този метод, който ви дадох сега, и ще видите, през целия ден ще имате сили. Иначе, даже да не правите нищо, ще се чувствате изморени. Впрочем може би сте го забелязали - понякога нищо не правите, а се чувствате изморени; даже и след като сте си почивали три часа на шезлонга, все още сте изтощени. Защо? Защото вътрешно не сте съумели да „спрете крановете“ - почивали сте дълго, но силата ви е изтекла напразно, незнайно накъде. И това е жалко, тъй като, поради умората, сте принудени да пренебрегвате най-съществени дейности и занимания.

Говорейки ви за отпускането, аз, разбира се, оставям настрана някои основни въпроси. Очевидно, за да се чувствате добре, трябва да се храните и да спите достатъчно, а също и да дишате правилно. Ако дълго време не сте яли нищо, то вероятно ще успеете добре да се отпуснете, но това няма да е онова отпускане, което ще ви даде сили. Когато ви съветвам да се отпускате, аз подразбирам, че първо сте дишали, хранили сте се и сте спали правилно" - това са необходимите, задължителните условия. Но даже ако по такъв начин сте събрали много енергия, можете да я изгубите много бързо, ако не умеете да се „презареждате“. Следователно сънят, храненето и дишането са само предварителните задължителни условия; колкото до отпускането - то е психично средство, чрез което да разпределяме правилно енергията, да регулираме нейното изразходване и след това добре да „презареждаме батериите“.

Сега, ще добавя още, че най-голямата тайна за поддържане на най-добри условия на деятелност е да се научим всякога да работим с любов. Защото именно Любовта е, която ни изпълва със сила и живот, която ни повдига и възкресява...

Любовта! Когато хората нямат тази Любов и когато работят единствено за пари, за да изкарат прехраната си, това не води до добри резултати. Разбира се, припечелват някакви пари, но стават нервни и здравето им се разнебитва. Работете с любов часове наред, и няма да почувствате умора; но даже само няколко минути работете без любов, в гняв и вътрешен бунт - и всичко вътре във вас ще се блокира и ще се сринете на земята. В днешно време съществуват идеологии, разпространяващи бунт, неподчинение и недоволство сред работниците по целия свят, и те имат фантастични резултати, защото тези искри са достатъчни, за да възпламенят всичко - понеже всеки огън се възпламенява от една искра. Това е много лесно: решете да сеете навсякъде бунт - и ще пожънете голям успех. Но кажете на хората, че недоволството е вредно и че трябва, напротив, да работят с любов - и няма да имате никакъв успех. Хората още не са достатъчно узрели, за да разберат в какво седи истинският им интерес.

Из: „Хармония и здраве“, Омраам Микаел Айванов, изд. Авир
Снимки: Omraam Mikhaël Aïvanhov - Spiritual Master

 

4688 Преглеждания