„Той е декларация за това, че ще изградим нов начин на живот, нови ценности на живота, и няма да позволим на никого да ни жертва в името на каквито и да било красиви думи.“

Из „Манифест за единно човечество“

Новият човек съдържа в себе си цялата ми философия за живота и как той трябва да се случва - да се живее тотално, интензивно, цялостно. Да се живее така, че не просто да се влачим от люлката до гроба, а да превърнем всеки момент в радостно изживяване - в песен, танц, тържество. 

Старият човек, който е живял до момента, е вече на смъртния си одър. Той много е изстрадал и има нужда от цялото ни състрадание. Той е бил заставен да живее в мизерия, в страдание, в самоизмъчване. Давали са му обещания, че ще получи големи награди след смъртта си - колкото по-вече страда, колкото повече се самоизмъчва, колкото повече е мазохист, колкото повече разрушава собственото си достойнство, толкова по-големи награди ще получи. 

Това е била много удобна концепция за всички хора с власт, защото човекът, който е готов да страда, лесно може да бъде превърнат в роб. Човекът, който е готов да жертва днешния ден за неясно утре, вече е заявил своята склонност да стане роб. Бъдещето се превръща в неговата робия. И от хиляди години човекът живее само с надежди, с мечти, с утопии, но не и в реалността. А няма друг живот, освен живота на реалността, освен живота, който се случва в момента. 

Новият човек е бунтар, бунтарски дух, той е революция срещу авторитетите, които могат да го поробят, потиснат и експлоатират само като му дават надежда за някакъв измислен рай, и като го плашат и шантажират с друг един измислен феномен - ада. Всички стари идеологии за живота твърде подозрително са единодушни в едно нещо: че човекът е жертвено животно в краката на един измислен Бог. 

Имало е времена, в които хората буквално са били принасяни в жертва, били са убивани пред каменни статуи. Въпреки че никой не смее да направи такова нещо сега, психологически ситуацията не се е променила много. Човекът все още е жертван или в името на комунизма, или в името на капитализма, или в името на арийската раса, в името на исляма, в името на християнството, в името на хиндуизма. И вместо каменни богове, сега боговете са само лъжливи думи - напълно безсмислени. Но човекът е приел да живее така, само защото всяко едно дете се ражда в среда, която вече е напълно моделирана по стария начин. Учителите са в стария модел, родителите също, съседите също, и малкото дете е почти безпомощно - то не може да види никаква друга алтернатива, освен да бъде част от тълпата. 

Старият човек бе една тълпа, едно зъбче в колелото, той нямаше индивидуалност. Структурите на властта се бяха погрижили да унищожат цялото себеуважение, достойнство, радост и благодарност, че си човешко същество, че си най-висшето създание на безкрайно дългия път на еволюцията ..., че си бисерът в короната. 

Тези идеи бяха много опасни. Ако човек има някакво себеуважение, някакво достойнство като човешко същество, не можеш да го принизиш до роб, не можеш да унищожиш душата му и да го превърнеш в робот. Досега човекът само се е преструвал, че живее - неговият живот е бил само една хипотеза. 

Новият човек въстава срещу цялото минало. 

Той е декларация за това, че ще изградим нов начин на живот, нови ценности на живота, че съдбата ни е да постигнем нови цели - най-далечните звезди са нашите цели. И няма да позволим на никого да ни жертва в името на каквито и да било красиви думи. Ще живеем живота си не според нечии идеали, а според собствените си копнежи, според собствените си пламенни интуитивни стремления. Ще живеем миг за миг. Повече няма да бъдем мамени от така нареченото утре и обещанията за него. 

Новият човек съдържа в себе си цялото бъдеще на човечеството. Старият човек е обречен на смърт. Той е подготвил собствения си гроб и продължава да копае всеки миг - все по-дълбоко и по-дълбоко. За първи път, старото вече не е златно. Старото е един прогнил труп на грозно минало. Пред новото поколение и младите хора стои голямата отговорност да се откажат от миналото. 

Новият човек е манифест за единно човечество. Той е най-голямата революция, която светът някога е виждал. Новият човек ще обича този живот, този свят. Той ще научи изкуството на живеенето и изкуството на умирането. Новият човек няма да се тревожи за рая и ада, за греха и добродетелите. Той ще бъде загрижен за това как да увеличи радостите на живота, удоволствията на живота - повече цветя, повече красота, повече човечност, повече състрадание. А ние имаме капацитета и потенциала да направим тази планета рай и да превърнем настоящия момент в най-големия екстаз на живота. 

Духовно младият човек ще бъде новият човек. Този нов човек не е някаква надежда, той вече е заченат вътре във вас. 

Новият човек не е някой, който идва от друга планета. Новият човек си ти в твоята свежест, в тишината на сърцето ти, в дълбочината на медитацията ти, в красивите пространства на любовта, в песните ти на радост, в танците ти на екстаз, в любовта ти към тази земя. Никоя религия не те учи да обичаш тази земя, а тази земя е твоята майка, тези дървета са твоите братя, тези звезди са твоите приятели. 

Мечтите и реалността на новия човек ще бъдат едно, защото неговите мечти ще са вкоренени в тази земя. Те ще донесат цветя и плодове. Това няма да бъдат просто мечти - те ще направят света приказно красив. 

Осъзнайте тази отговорност. Човекът никога досега не се е изправял пред такава голяма отговорност: отговорността да се откаже от цялото минало, да го изтрие от своето същество. 

Бъдете отново Адам и Ева и позволете на тази земя да бъде райска градина. И този път ще видим има ли Бог, който би могъл да извади човека от рая! Това ще бъде нашата райска градина и ако Бог иска да влезе в нея, ще трябва да почука на нашата врата. 

Тази земя може да бъде истинско великолепие, магия, чудо. Нашите ръце могат да го направят - просто досега не сме опитвали. Човек никога не е давал шанс на своя потенциал да се развие, да разцъфти, да донесе удовлетворение, задоволство, да покрие цялата земя с цветя, да изпълни целия свят с аромат. За мен в този аромат е светостта. 

Новият човек няма да почита Бог като създател на света, той ще почита Бог като аромат, като красота, като любов, като истина. Досега Бог е бил създателят. За новия човек, човекът ще бъде създателят и Бог ще бъде създаден. Ние можем да създадем истинска святост - това е в нашите ръце. 

Затова казвам, че новият човек е най-голямата революция, която някога се е случвала на този свят. И няма начин тя да бъде избегната, защото старият човек е обречен да умре, той е решен да се самоубие. Оставете го да умре спокойно. Тези, които носят бунтарски дух, ще трябва просто да се откъснат от старото и така ще станат спасители, ще направят ноев ковчег, ще поставят началото на нов свят. И понеже вече сме видели старото и неговите нещастия, ние ще можем да ги избягваме, ще можем да избягваме завистта, гнева, всички тези войни, всички тези разрушителни тенденции ... 

Ние можем да преминем през тотална трансформация - можем да създадем невинни хора, любящи хора, хора, които дишат свободно, и които си помагат един на друг да бъдат свободни. Ние можем да създадем условия, така че всеки да бъде уважаван - и не заради някакви идеали и ценности, а заради това, което е. 

Новият човек ще бъде солта на земята. 

Избрано от: „Всичко е до промяната“, Ошо, изд. Сините птици
Снимки: The Sannyas Wiki