„Важно е да имате, а не да бъдете! Нищо, че това, което имате, не може да се отнесе в гроба!“

Психотерапевтът Мадлен Алгафари и изборите, които ни разболяват – качествено. Една универсална селекция от опак съвети, представени на ръба на абсурда, парадоксалното, сарказма и смеха през сълзи, назаем от книгата й „Как да се разболяваме качествено“. 

(Evening on Karl Johan Street (1892), Edvard Munch, Rasmus Meyer Collection, Bergen, Norway)

Универсални грешки за всяка възраст 

Стрес, стрес и пак стрес! Световната здравна организация твърди, че 50% от заболяванията са на стресова основа! Защото Световната здравна организация още не ви познава. Вие ще докажете, че с помощта на стреса ще можете да си  докарате 100% от всички видове заболявания. Стресът намалява способността на имунната система да се бори с бактериите и вирусите. Тя произвежда лимфоцити, които се свързват с бактериите и вирусите и ги унищожават. Стресът успешно ще намали нивата на лимфоцити и ще затрудни организма в борбата с болестите, защото стресовите хормони нахлуват в кръвта и пречат на  имунните клетки да си вършат работата. При едни и същи климатични и епидемиологични условия броят на разболяващите се от вирусни инфекции и настинки е два пъти по-голям сред стресираните. Всички знаете, че 3-4 дни след притеснително събитие е най-вероятно да се развие инфекция на горните дихателни пътища. А при постоянен стрес се гарантират  и  трайни увреждания като последствия от много болести!

Никога не се питайте за причините! Иначе има опасност да ги откриете, а откриете ли ги, има опасност да се излекувате!

Не търсете никакви начини за успокоение  йога, релаксиращи техники, автогенен тренинг, медитации. Може да оздравеете!

Ако не сте наясно какво точно заболяване искате, то тогава прилагайте универсалните грешки, които със сигурност ще ви донесат много болести: колекционирайте тревожност, вини, гняв, срам, враждебност, агресия, безпомощност.

Водете война със себе си, противопоставяйте се на потребностите си. Всяка незадоволена потребност си намира заобиколен път за търсене на  удоволствия-заместители, удоволствия-ментета. А симптомите са идеалното средство за достигането им.

Бъдете фалшиви, играйте роли, слагайте маски! Така никога няма да сте живели своя собствен живот!

Самоподценявайте се. Така имате шанс да постигнете съвсем малко от  заложения ви потенциал. Ще живеете недоволни и ще си тръгнете недоволни и болни!

Не давайте и не искайте прошка! Всички мъдреци от всички времена твърдят, че прошката е панацеята! Пазете се от нея като дявол от тамян! Тя лекува всичко!

Снабдете се с болни амбиции и перфекционизъм, слагайте си възможно  най-високите летви. Светата инквизиция ряпа да яде! Вие ще докажете, че можете да се самоизтезавате още по-успешно! При това без предварителен  грях! Просто така - за спорта саморазболяване!

Не се отпускайте! Отпускане е равно на удоволствие! Но така напълно отпадате от класирането за качествено болен! Тези, които се радват, уви, не се разболяват!

Отхвърляйте и не чувайте тялото си! То е едната страна на монетата душа-тяло. Но от древността се знае, че здрав дух и здраво тяло вървят ръка за ръка. Следователно няма опасност и духът ви да е здрав, ако вие старателно пренебрегвате тялото си! И обратното, разбира се!

Не давайте любов и не получавайте любов! Така не само че ще сте болни през целия си живот, но и още по-голямото ви постижение ще е, че този живот  изобщо няма да има и смисъл! Пък и максимално ще вредите на цялата вселена! Мащабно! Големи сте!

Не живейте тук и сега - всички болести произтичат от това, че душата и тялото не са на едно и също място по едно и също време.

Мислете негативно! Това успешно въвежда организма ви в хетеростазис,  разбърква хормоните, увеличава  киселинността, потиска имунната система,  увеличава депресивността, образува камъни в жлъчката и бъбреците, води до  инфаркти, инсулти, изобщо всички болести, особено самоубийствата и рака (несъзнаваното  самоубийство!)! Колко много постижения само с едно негативно мислене! На всичкото отгоре не е трудно с помощта на традиционния ни мироглед, наследен от поколения. Народът си го е казал: „Мисли бяло и ще те стига бяло, мисли черно и ще те стига черно!“

Не бъдете себе си! Не бъдете спонтанни! Има значение само какво мислят другите! Повсеместното и вечно съобразяване с останалите успешно заличава индивидуалността ви и спомага за формирането на десетки симптоми, многократно изброени вече дотук!

Живейте само в съжаления за миналото и тревоги за бъдещето. Така в настоящето комфортът и щастието ви няма да имат никакъв шанс, а неудачите и мъката са гарантирани!

Срамувайте се, че сте българи! Така и националното самочувствие няма  опасност да порасне и последното място по нещастие в класациите на нациите ни остава гарантирано!

Злобейте, завиждайте и правете мръсно! Това е националният ни спорт! Що не ни пратят на олимпиада да се състезаваме в тези дисциплини? Я някой бързо да го предложи където трябва! 1000% първенството ни е гарантирано за векове наред!

Не се обичайте! Нищо, че в Библията пише: „Обичай ближния като себе  си!“ Така рискувате да направите страната, планетата, вселената по-добри. А нали целта ви е да се разболявате и да разболявате света около вас!

Не помагайте на никого! Нали нямало ненаказано добро! В противен случай може някой и на вас да вземе да помогне и къде ви отиде първенството по нещастие тогава?

Не вярвайте в Бога! Какво като всичко около вас несъмнено доказва наличието на висша интелигентност! Той пък ще ви каже! Я, вие сте по-силни от него -можете дори да се намесите в Божиите му работи, като не той, а вие сами се научите да слагате край на живота -като се разболявате качествено и бавно се самоубивате!

Важно е да имате, а не да бъдете! Нищо, че това, което имате, не може да се отнесе в гроба! Така най-бързо и сигурно ще ви забравят след смъртта ви, а докато сте живи, все ще сте несигурни, защото имането, за разлика отбиването, винаги може да бъде изгубено!

Разделяйте мислите от чувствата, от емоциите и от сексуалността си! Никакво единство! Трябва да се живее на парче! Така никога няма да познаете  щастието! Нали избягването му е смисълът на човешкия живот!

Дайте тази книга на всичките си познати. Да преуспяваме в общата си мисия да се разболяваме качествено! Нека всички прочетат тези съвети! Нали това е целта на хомо сапиенс сапиенс, което означава два пъти знаещ (но всъщност никак неСЪзнаващ)?А? Не било ли това целта? Аз ли нещо не съм разбрала? Значи аз съм лудата? А каква била  целта? Аааа, разбрах – бягство от страшното  и трудното, бягство от отговорност, бягство от дълга ни да сме щастливи, бягство от израстването и осъзнаването - това била целта. Така отговарят болестите ни в хор. А, простете – ще попитам аз – тогава какво означава да си човек? 

От: „Как да се разболяваме качествено“, Мадлен Алгафари, изд. Джуниър Партнърс
Картина: Evening on Karl Johan Street (1892), Edvard Munch, Rasmus Meyer Collection, Bergen, Norway, edvardmunch.org