Ирония на поведението, търсещо одобрение ♥ Уейн ДАЙЪР

„Хората, които се ползват с най-голямо одобрение в живота, никога не се стремят към него, не го желаят и не правят усилия, за да го получат.“

Ирония на поведението, търсещо одобрение

Нека да пофантазираме. Представете си, че действително търсите одобрение от всички и че е възможно да го получите. Да допуснем също, че целта ви е съвсем здрава. Като имате това предвид, отговорете кой ще е най-подходящият, най-ефективният път да постигнете тази цел? Преди да отговорите, си помислете кой ваш познат се радва на най-голямо одобрение от страна на околните? Как изглежда? Как се държи? С какво привлича другите? Сигурно ще се сетите за някой, който е честен, прям и откровен, който не се влияе от мненията на другите и е пълноценен. На него сигурно не му остава време да се стреми към одобрение. Най-вероятно той казва нещата такива, каквито са, независимо от последствията. Може би смята, че тактичността и дипломатичността са по-маловажни от откровеността. Той не обича да обижда другите, а просто е човек, който няма време да играе игри - да говори деликатно и да внимава как да казва нещата, че никого да не наскърби.

Не е ли това ирония? Хората, които се ползват с най-голямо одобрение в живота, никога не се стремят към него, не го желаят и не правят усилия, за да го получат.

Ще спомена една басня за илюстрация, тъй като щастието е отсъствие на стремеж към одобрение като потребност:

„Една голяма котка видяла малко котенце да си гони опашката и го попитала: „Защо си гониш опашката?“ Котенцето отвърнало: „Научих, че най-доброто нещо за котката е щастието и че щастието е моята опашка. Затова я гоня: уловя ли я, ще бъда щастлив.“ Старата котка казала: „Синко, и аз се занимавах с проблемите на Вселената. И аз смятах, че щастието е в опашката ми. Но забелязах, че винаги когато я подгоня, тя бяга от мен, а когато си гледам работата, тя ме следва навсякъде“.

Следователно иронията е в това, че ако желаете цялото това одобрение, най-ефективният път да го получите е да не го желаете, да не го преследвате и да не го очаквате от всекиго. Като се съветвате със себе си и използвате положителната си самооценка като консултант, ще получите много по-голямо одобрение. Разбира се, никога няма да получите одобрение от всички за всичко, което правите, но когато се приемате като ценен човек, никога няма да се чувствате потиснат, когато не получите одобрение. Ще гледате на неодобрението като на естествена последица от живота си на тази планета, където хората имат индивидуални възприятия.

Избрано от: „Вашите слаби места“, Уейн Дайър, превод Нели Щерева, изд. Кибеа, 2011
Снимка: Dr. Wayne W. Dyer

5104 Преглеждания