„Ако събереш всички фалшиви господари, ще разбереш, че като цяло много често ти не владееш живота си.“

Фалшивите господари

Какво е фалшив господар? Фалшив господар е човек или нещо, което ръководи твоя живот и пред което ти се огъваш от страх или обожание. Досещаш ли се кои са фалшивите господари в твоя живот? Бързо ще си дадеш сметка, че те са много и че, съзнателно или не, те манипулират твоя живот повече, отколкото предполагаш. Единственият истински господар на твоя живот това е твоят вътрешен БОГ. И така е за всяко човешко същество. Всеки човек има свой собствен господар.

Ето най-често срещаните фалшиви господари:

Твоите близки. Има ли някой в този момент в обкръжението ти (партньор, дете, родител, приятел, шеф...), от когото се страхуваш и който ръководи живота ти? Пред кого се огъваш редовно? Познавам няколко родители, които изпитват истински страх пред кризите на децата си без значение от възрастта им. В този смисъл те винаги са нащрек и правят или ще направят всичко, за да задоволят и най-малките им желания. В същия ред на мисли колко партньори се страхуват най-вече от гнева на другия и се предават само за да избегнат всеки спор. Ако и ти често си нащрек, за да си сигурен, че твоите близки ще са щастливи или за да избегнеш конфронтация, ти оставяш тези фалшиви господари да ръководят живота ти, като забравяш собствените си нужди. Всеки път, когато усетиш страх пред някой друг, ти не си господар на себе си. Ти оставяш този човек да те манипулира, за да се озовеш накрая безпомощен пред неговата власт. Впрочем, този човек знае отлично кой бутон да натисне, за да те накара да реагираш. Тъй като това поражда много емоции, както и голям разход на енергия, със сигурност не е добре за теб да си постоянно нащрек. Това се отнася и за всички, които те карат да реагираш с неприятното си поведение. Ти толкова много искаш да ги промениш, че те успяват да те контролират и да станат твои господари. С други думи, те доминират над теб.

Новините. Някои слушат новини по която и да е медия, за да вземат решение после според това, което са разбрали. Ако се очаква буря и лошо време, много хора ще променят плановете си, въпреки че метеорологичните прогнози често не са точни! Защо? Защото всъщност хората играят важна роля за промяната на температурата. Изненадващо, нали? Например, ако повечето хора от даден район имат слънце в сърцата си, температурата ще е по-приятна. Ако в тях бушува буря по вина на техните страхове и злоба, ще се разрази буря. Запомни, че Земята е жива и нейните най-мощни клетки са човешките същества. Когато един човек позволява да му влияят новините, той често живее в страх, притеснен какво го очаква. Ако съобщават за икономически трудности пред страната, той може веднага да скрие парите си или да ги преведе на друг континент... Ако научи, че са открили тялото на младо момче, което е било осакатено от нападателя си, той ще реагира силно на тази новина и през следващите дни може дори да избягва да излиза. Трябва обаче да знаем, че това, което се случва на другите, касае само тях. Това е техният живот, тяхната отговорност. Не е нужно да разбираме, нито да сме съгласни, тъй като просто не знаем какво е трябвало да научат тези души. Разбира се, може да изпитаме съчувствие и към двамата - нападателя и жертвата, но без да е нужно да се измъчваме. Те и двамата страдат. Просто трябва да приемем, че и двамата е трябвало да преживеят тази случка, която да им позволи да се развиват. За всеки има някаква полза, макар и да е трудно да се осъзнае на момента.

Почестите и властта също са част от фалшивите господари. Да направиш нещо, за да получиш почести или власт, е мотивация, която идва извън теб, а не от твоя вътрешен БОГ. Оставяш се задоволството от почестите и властта да водят живота ти. Такова поведение може да те накара да прекрачиш границите си, тъй като не си в контакт с истинските си нужди.

Материалните блага, които притежаваме, понякога са фалшиви господари също. Какви са отношенията ти с благата? Пазиш ли ги като зеницата на окото си? Ако се повреди нещо ценно за теб, как ще реагираш? Ще се ядосаш ли? Ако да, това означава, че вещите те владеят. Какво значение ще има за духовния свят, ако напуснеш този свят с една кристална чаша по-малко? Или ако обзавеждането в трапезарията или новата ти кола имат още една драскотина? Или пък ако килимът е изгорен? Все пак за нас е естествено да искаме да сме обградени от красиви неща, тъй като красотата е много важна. Но изобщо не е добре да превръщаме материалните блага в наши господари! Твоите вещи служат да правят живота ти по-хубав, а не да го доминират. Спомни си, че те се появяват в живота ти, за да са от полза за момента, а не за остатъка от дните ти. Когато загубиш нещо от тях, много скоро се появява друго, което е много по-полезно. Ако ти си много привързан към вещите, няма да има място за нови такива, тъй като ще си зает да управляваш всичко, което си натрупал.

Астрологията. Много са тези, които живеят според препоръките на техния астролог или според небесната им карта. Спомни си, че решенията, които вземаш, и действията, които предприемаш, трябва да ръководят живота ти. Не се повлиявай от този тип занимания и хора. Ти си избрал твоя зодиакален знак само за да се научиш да се развиваш и да обичаш въпреки някои астрални влияния. Казват, че звездите предполагат, а човекът разполага. Звездите ще имат по-малко влияние над теб, щом станеш господар на себе си. Небесната карта е само средство наред с толкова други, което те запознава с твоите астрални влияния, с цел да можеш да се обичаш по-добре, за да ги владееш по-добре.

Гадателите и медиумите също представляват фалшиви господари за някои и стават все повече поради съзнанието, което се събужда. Всъщност хората търсят всички възможни начини, за да подобрят качеството на живота си. Освен това изглежда, че психическите дарби се развиват повече с идването на Ерата на Водолея. Какво се случва по време на сеанс с медиум? Тези хора, каквото и средство да използват - карти, кристална топка, канали и т.н., имат способността да улавят вибрациите, които идват от твоите фини тела. Те ги улавят в състоянието, в което си, в момента, в който се представяш пред тях. Могат да ти разкажат какво ще ти се случи, ако следваш същата линия на живота. Всъщност никой не може да познава бъдещето на другия, тъй като то зависи от настоящия момент. Гадателят предрича твоето бъдеше благодарение на това, което вижда в теб в настоящия момент, според твоите вибрации в момента. Но ако промениш начина си на живот от следващия ден след това, което ти е казал, или заради това, което си прочел или помислил, ти ще промениш настоящия момент изцяло. Линията на живота се променя, когато променяш начина си на мислене. Всъщност, всичко което ти е било предречено предния ден, вече не важи за теб. Ти ставаш отново господар на живота си. Помни, че всеки човек, който се опитва да помогне на някого, може да го доведе само до мястото, до което той самият е стигнал.

Организираните религии и сектите. Иначе казано, тези, които говорят следното: „Ако не направиш каквото се иска от теб, ти вървиш срещу нашите закони, няма да отидеш на небето, само ние притежаваме истината.“ Ако дадена религия ръководи дните ти и си възприел понятието за добро и Зло или пък се влияеш от някакъв култ или секта, ти няма да бъдеш вече господар на живота си. Религиите са формирани преди много време с цел да водят хората, тъй като те не са били особено осъзнати, за да го правят сами. Във всяка религия някой е искал да злоупотребява с властта си чрез манипулация и като плаши хората. Да живееш в страх не прави живота нито хармоничен, нито мирен. Ако религията ти те плаши, това означава, че тя е лишена от любов. БОГ иска само живот, пълен с любов за теб. ТОЙ знае, че не е възможно да си щастлив без любов. ТОЙ никога не е искал да плаши някого: хората са се превърнали в специалисти в страха поради всички видове влияние и поради лошото служене с властта да избират. ТОЗИ, който обича, се опитва по-скоро да напътства, да утешава или да помага безкористно, без очаквания. Днешните религии все повече разбират феномена любов. Те са осъзнали, че човекът не може да живее в страх. Често проблемът не е в това, че самата религия не е добре структурирана, а по-скоро в хората, която я представляват и които не са достатъчно чувствителни. Отсявай, за да избереш религия и хора, които са съгласни да те водят с любов, а не със страх. Когато думите на някой човек те притесняват или страхът ти се засили, това е признак, че той не отговаря на настоящите ти нужди.

Лекарите, терапевтите и лекарствата също могат да бъдат фалшиви господари. Тези, които се грижат за здравето ни, са тук, за да помогнат на хората, а не за да контролират живота им. Лекарите и здравните работници са се научили да облекчават или да се опитват да премахват някои неразположения и болести, но не и да вземат решения вместо другите. Имам щастието да работя с няколко лекари отблизо и установявам, че все повече от тях приемат факта, че човекът не е само физическо тяло. Те споделят мнението, че истинското лечение идва вътре от самите нас. Дават си сметка, че все повече хора се изцеляват по необясним за учените начин. Лекарите, които приемат, че ние не сме само физическо тяло, не препоръчват прекомерен прием на лекарства. „Сега си достатъчно стабилен, за да намалиш лекарствата и да се справиш без тях“ - е доста чест подход в наши дни. Някои хора са толкова зависими от лекаря си, че при най-малкия проблем тичат в кабинета му. Всъщност те не са способни да поемат отговорност и искат винаги някой друг да им подрежда живота. Ти вземаш ли хапче при най-малкия проблем, при най- малкото неразположение? А хапчета има всякакви: за глава, за нерви, за спане или за събуждане, за енергия, за храносмилане, за прочистване на черния дроб, за прочистване на червата и т.н. Липсата на любов към твоето тяло води до подобни действия. Защото всяко приемане на лекарство има вторичен ефект. Всеки път, когато се претоварваш или му даваш нещо различно от естествена хранителна съставка, тялото ти се бунтува. Веднага след като погълнеш някакво хапче, ти приемаш идеята, че това хапче става твой господар. Следователно решаваш животът ти да бъде ръководен от твоите лекарства. Ако все пак животът ти те удовлетворява така, продължавай да приемаш лекарствата си. Но ако искаш да го промениш, крайно време е да станеш ти негов господар. Никой на света не може да промени живота ти... освен теб!

Болестта също е фалшив господар. Човек, който боледува често, е доминиран от болестта си. Той не осъзнава, че може сам да владее живота си. Някои приемат, че да си болен е нормално! Няма нищо по-грешно от това. Болестта е временна, а естественото състояние на човешкото тяло е здравето! Ние трябва да спрем да се опитваме да бъдем „нормални“ и по-скоро да се научим да живеем естествено. Да осъзнаем, че болестта е едно от средствата, които нашият вътрешен БОГ използва, за да ни помогне да намерим правия път, този на любовта към себе си.

Модата. Колко пъти си жертвал удобните дрехи с единствената цел да си модерен? Страхуваш ли се какво ще си помислят другите, ако не си в крак с модните тенденции? Колко пъти съм виждала жени да носят обувки с остри токчета, от които краката им страдат и те ми споделят, че никак не са удобни. Това не е мода!

Работата може също да се окаже фалшив господар. Много хора не знаят кога да спрат, как да се отпуснат. Целият им живот е насочен към работата и тя ги ръководи постоянно. Дори когато са свободни или си почиват, пак мислят за нея. Неспособни да правят друго, на тях им е трудно да се отпускат, да си почиват или дори да се забавляват. Някои мислят, че стават по-добри хора, ако работят седем дни в седмицата. Всъщност повечето от тях не знаят наистина какво е равновесие. Твоята работа помага ли ти да се издигаш? Ставаш ли по-чист, пo-съвършен вътрешно? Използваш ли работата си, за да се научиш да обичаш хората около теб? Помага ли ти тя да развиваш креативността си? Ако да, то работата ти е важна за теб. Ако имаш подобен род занимание, което те учи да се обичаш и да обичаш хората повече, значи се намираш на правилния път. Работа, която контролира хората и владее живота им, която се изпълнява само заради заплатата и властта, не помага с нищо за духовното израстване.

Суеверията. Числото тринадесет, черна котка, минаване под стълба... говорят ли ти нещо? Суеверията променят ли решенията, които вземаш? Ако е така, тогава те са фалшив господар за теб.

Ако събереш всички фалшиви господари, ще разбереш, че като цяло много често ти не владееш живота си. Колко тъжно! Впрочем кои са най-силните фалшиви господари при човека? Горделивостта, страховете, вината и парите.

Парите. Завършвам с фалшивия господар, който ръководи живота на много хора: парите. Очевидно е, че парите имат огромно значение в днешния материален свят. При все това те стават фалшив господар, когато забравим, че парите са обменно средство, а не благо или притежание. Неминуемо е грешен пътят, когато човек събира пари от страх. Събираме ли въздух, за да имаме, в случай че свърши? Има ли някакъв смисъл в това според теб? Така е и с парите. Парите са енергия също като електричеството, водата и вятърът. Това са големи сили, които са ни дадени на Земята. Парите са сила и енергия. Има ги навсякъде и са на разположение на всички. Пари винаги е имало, но под различна форма. Сега парите представляват банкноти и монети. Обменните средства винаги са съществували, за да могат хората да се снабдяват с каквото им е необходимо. Да събираш пари от страх, че няма да имаш в някакъв момент, означава да не вярваш достатъчно в себе си и в тази велика божествена сила, която дарява на всеки необходимата енергия, от която всички се нуждаем. Парите могат да се сравнят със слънцето, друга голяма сила, мощна енергия. Ако триста или петстотин души на един плаж се пекат под слънцето, ще липсва ли слънце на някого? Не. Има за всички. Следователно е важно да разберем, че парите са енергия и като всяка енергия колкото повече я движиш, толкова по-силна е тя и толкова повече се увеличава.

Виж добре какво влияние имат парите в твоя живот. Докато парите са господар на живота ти, няма да можеш да влезеш в контакт с твоята вътрешна сила и да постигнеш хармония. Веднага щом овладееш парите, много неща ще се променят. Ще ти разкрия една малка тайна, ако вярваш във великия закон, че ще пожънеш това, което си посял. Отсега нататък изпращай мисли за просперитет и изобилие към всички, които познаваш. Визуализирай, че те си дават правото да си доставят удоволствие и да изразят желанията си. Ще задвижиш такава енергия, че тя ще се върне при теб много по-бързо, отколкото ако визуализираш само за себе си. Ако си решил да приемеш позитивно отношение към парите и искаш да им станеш господар, прави го, без да се опитваш да повлияваш на другите около теб. Не е нужно да търсиш съгласието на когото и да било. Когато хората са готови да променят своето отношение, те ще го направят. Всеки търпи собствено развитие! Когато човек е щастлив, че притежава вътрешен мир, не е нужно да го разгласява. То си личи. Хората виждат и усещат тази енергия. Когато овладееш парите, ти ще откриеш възможности да имаш повече, като задоволяваш всекидневните си нужди. Икономиите ти ще бъдат мотивирани от желанието да си купиш нещо непредвидено, а не от страх.

Избрано от: „Слушай своето тяло - твоя най-голям приятел на земята”, Лиз Бурбо, превод Недка Капралова, изд. ЛИК, 2007
Снимка: listentoyourbody.de