„Не поемай отговорност за всичко и за всеки. Това би означавало да станеш роб на всички.“

ТРИ НЕЩА ПРАВЯТ ЧОВЕКА ЧУДО НА ПРИРОДАТА. Те са висши дарове на небесната благодат - щедър талант, дълбока мисъл и изискан вкус. Голямо достойнство е да умееш да възприемаш нещата непреднамерено, още повече - да ги тълкуваш правилно. И да откриваш в тях доброто. Талантът не се измерва с гъвкавостта на гръбнака, в противен случай би означавало да го свързваме повече със старанието, отколкото с прозорливостта. Мисълта, от своя страна, е плод на рационалността. На двадесет години тя се управлява от чувствата, на тридесет - от интелекта, на четиридесет - от здравия разум. Има големи умове, които святкат като очите на рис в тъмнината. И колкото по-непрогледен е мракът, толкова по-ярко изпъкват. Други, които действат според ситуацията, винаги успяват да доловят кое е най-подходящото за случая. Те успяват да сътворят много добри дела - това е плодотворна дарба! И все пак добрият вкус е това, което подслажда целия живот.

ЩАСТЛИВ СИ, АКО ЗАСЛУЖИШ И ОБИЧ, И УВАЖЕНИЕ. За да запазиш уважението към себе си не събуждай страстна любов. Тя е по-безумна и от омразата. Любовта и почитта не вървят ръка за ръка. Човек не трябва да се стреми да внушава нито прекалено много страх, нито безмерно силни любовни чувства. Любовта предполага откровения, а те заличават респекта. Пред пламенните страсти предпочитай обичта, съчетана с уважение, тя е награда само за малцина избраници.

НЕ СЕ НАТРАПВАЙ. Само така няма да досадиш никому. Ако искаш другите да те уважават, уважавай самия себе си. Бъди сдържан, а не склонен към излишна показност. Така ще бъдеш желан и добре приет навсякъде. Не ходи там, където си неканен и си отивай, преди да те подсетят да го сториш. Ако предприемеш нещо на своя глава и се провалиш, ще понесеш целия срам, успееш ли - не очаквай благодарности. Натрапникът заслужава всеобщо презрение - както той се намесва във всичко без срам, така и него игнорират без притеснение.

НЕ ПОЕМАЙ ОТГОВОРНОСТ ЗА ВСИЧКО И ЗА ВСЕКИ. Това би означавало да станеш роб на всички. Някои хора са родени да бъдат по-щастливи от другите. Те са призвани да вършат добрини, а останалите - да се ползват от тях. Свободата е по-ценна от всички дарове, заради които би могъл да се изкушиш и да я изгубиш. По-добре е много хора да са зависими от теб, отколкото ти да зависиш от един дори. Единственото предимство на властта е, че ти дава възможност да вършиш повече добрини. Преди всичко, не гледай на поетата отговорност като на благоволение, което ти е било засвидетелствано. Обикновено това е хитър капан, който ще те постави в зависимост.

ТЪРСИ ОДОБРЕНИЕТО НА ЗДРАВОМИСЛЕЩИТЕ. Хладното одобрение на един уважаван човек е по-ценно от възторзите на тълпата, които траят от ден до пладне. Мъдрите хора говорят с езика на разума и тяхната похвала носи неизмеримо удовлетворение. Мъдрият Антигон наричал Зенон „живия театър на моята слава“, а Платон смятал, че Аристотел е олицетворение на неговата школа. Мнозина имат за цел в живота единствено да напълнят търбуха си, макар и само с огризки от нечия бедняшка трапеза. Дори господстващите класи се нуждаят от хората на перото и се боят от тяхното слово повече, отколкото грозната жена от четката на художник.

НЕ СЕ ОПИТВАЙ ДА ЗАГРАБИШ ВСИЧКИ РАДОСТИ САМО ЗА СЕБЕ СИ. Да доставиш удоволствие на друг човек носи повече радост, отколкото ако го запазиш единствено за себе си. Собственикът се радва най-много на ценното си притежание през първия ден, после повече му се възхищават околните. Чуждата собственост носи повече наслада - човек й се любува като на нещо ново и непознато, без да се страхува да не би да бъде повредена. Всичко, което принадлежи на друг, е по-сладко, дори обикновената вода в чуждия кладенец ни се струва божествен нектар. Притежанието на нещо ни пречи да му се насладим и ни кара да се боим, както ако го дадем на някого, така и ако не му го дадем. При всички обстоятелства, пазейки нещо, ние го пазим за другите, но въпреки това така можем да си спечелим повече врагове, отколкото приятели.

НЕ ОСТАВАЙ НЕПОДГОТВЕН. Съдбата обича да си играе с нас и често ни изиграва, като ни кара сами да провалим шанса си, защото ни е изненадала неподготвени. Целият ни интелект, разум и смелост, дори и красотата ни, трябва да са готови да бъдат подложени на изпитание. Защото денят, в който проявим лековерно безразсъдство, ще бъде денят на нашия провал. Когато е най-необходимо да бъдем нащрек, обикновено постъпваме най-необмислено, а всяка безгрижна постъпка води към гибел. Неслучайно изкуството на военната стратегия също залага много на изненадата. Неподготвеният получава суров урок. Тържествените дни на параден блясък са подходящи за злонамерени сюрпризи, но тъй като това е добре известно, обикновено за проверка на доблестта и мъжеството коварството избира времето, в което най-малко очакваш.

БЛАГИ ДУМИ, КРОТЪК НРАВ. Стрелите поразяват тялото, а обидните думи - душата. Добре приготвеният сладкиш оставя приятен вкус в устата. Голямо изкуство е да можеш да се наслаждаваш на дребните радости в живота и да доставяш приятни усещания на околните. На повечето неща човек реагира с думи, с думи може да се постигне и невъзможното, стига да умееш да говориш любезно, т.е. както някои казват - да продаваш въздух. Всичко наоколо е изпълнено с бистър въздух и нашето поведение също трябва да бъде леко и въздушно. Великодушното насърчение вдъхва кураж и сила. Нека от устните ти да се леят думи като мед, така че да се усладят дори на враговете ти. За да те харесват, бъди кротък и благ.

ПОТЪРСИ НЯКОГО, КОЙТО ДА ТИ БЪДЕ ОПОРА В ТЕЖКИ МОМЕНТИ. Никога не оставай сам, особено в опасност, защото на плещите ти ще се стовари цялото бреме на хорската омраза. Някои мислят, че поемайки голяма отговорност ще се издигнат, а всъщност поемат само надигащото се против тях негодувание. Те не разчитат на никого, който да ги оправдае или да им помогне. Нито хората, нито дори съдбата се осмеляват да се опълчат срещу двама съюзници. Разумният лекар, ако се провали в лечението, търси колега, който, дори само като консултант, ще му помогне да понесе отговорността за смъртта на болния. Споделяй с някого бремето на неволите, защото нещастието се стоварва с двойно по-голяма сила върху оня, който е сам.

НЕ ПРОЯВЯВАЙ И НЕ ИЗИСКВАЙ БЕЗРЕЗЕРВНА ПРЕДАНОСТ. Тук не са от значение нито роднинството, нито приятелството, нито дори най-интимната близост. Да имаш пълно доверие на някого и да го обичаш са две различни неща. И най-сърдечната връзка се подчинява на правила, без които законите на етиката биха пострадали. И най-добрият ни приятел си има свои тайни, които не споделя с нас, както детето винаги скрива нещичко от своите родители. Има неща, които крием от един, а споделяме с друг, и обратно. Така човек всичко доверява или всичко премълчава, в зависимост от хората, с които общува. 

Из: „Изкуството на житейската мъдрост“, Балтасар Грасиан, превод Боряна Цонева, изд. Кибеа, 1997
Изображение: Baltasar Gracián, es.wikipedia.org