Дългогодишен педагог, психолог и мотивационен лектор, Хал Ърбън е автор на бестселъра „20 златни правила”, превърнал се в мотивационно четиво на годината в класацията на „Рийдърс Дайджест”. За силата на позитивната нагласа в живота и куража да продължим напред, назаем от неговата книга.

Ежедневен кураж

Какви хора ще станем, зависи не от условията на живот, а от решенията, които взимаме. Има хора, които се оставят да бъдат моделирани и направлявани от външните обстоятелства. Те се чувстват на върха, когато нещата се развиват добре и се сриват при неуспех. Този тип хора изглежда изцяло поверяват направляването на живота си на звездите, капризите на случая, знаците в чашката кафе, боговете, ветровете на съдбата и какви ли не други външни сили, които смятат за тайнствени и неподлежащи на контрол от тяхна страна. Тези хора очевидно не разбират, че пред лицето на злощастните обстоятелства ние имаме възможност за избор и трябва да вземем решение: дали да се предадем и да им позволим да ни сломят, или да им се опълчим.

Но опълчването срещу някои от жестоките реалности на живота изисква кураж. Според Уинстън Чърчил куражът е основата на личността. Той пише: „Куражът е на първо място сред човешките качества, защото именно той гарантира наличието на всички останали.” Но Чърчил има предвид не само героичните постъпки на великите личности при извънредни обстоятелства, а куража, проявявай в ежедневния живот. Никой не се ражда „програмиран” за ежедневен кураж в живота, а и това качество не изисква някакви изключителни черти на личността. Ежедневният кураж е най-вече плод на съзнателно решение, взето в момент на отчаяние от живота, когато сме се вгледали в себе си и сме потърсили в собствения си характер онзи извор на душевни сили, които да ни помогнат да посрещаме и преодоляваме несгодите и нещастията. Именно това е решението, което се налага да вземем, ако искаме да бъдем завършени човешки същества.

Помолили големия теолог Пол Тилич да дискутира централната тема на своята основополагаща и забележителна книга „Куражът да бъдеш”, и по-специално смисъла и значението на ежедневния кураж. Тилич пояснил, че истинският кураж означава да кажеш „Да!” на живота, независимо от трудностите и болките, които са неделима част от човешкото съществуване. И подчертал, че се иска кураж, и то проявявай ежедневно, за да може човек в крайна сметка да открие нещо позитивно и значимо както в живота като цяло, така и в самия себе си. А когато сме в състояние да правим това – казва Тилич, – вече не само възприемаме живота в пълното му измерение, но и започваме да живеем по-пълноценно. „Да обичаш живота е може би най-висшата форма на куража да бъдеш.”

Животът е тежък... и не винаги справедлив. Но това не означава, че животът не може да бъде добър, удовлетворителен и изпълнен с радост. Въпреки всичко съществуват хиляди причини да кажем „Да!” на живота.

„Ако поискат от мен да отправя към цялото човечество един-единствен съвет, който според мен ще му е от най-голяма полза, той ще е следният: Очаквайте бедата като неделима част от живота, а когато ви сполети, вдигнете високо глава, погледнете я право в очите и кажете: „Аз ще те превъзмогна. Не можеш да ме сломиш.” ~ Ан Ландърс (медицинска сестра по образование, първоначално води колонка за грижите за деца в чикагския вестник Chicago Sun-Times. През 1943 г. започва рубриката със съвети 'Ask Ann Lenders', станала изключително популярна в САЩ.)

От: „20 златни правила: Великите уроци на живота“, Хал Ърбън, изд. Кръгозор
Снимка: halurban.com