Страдаш само ако си малък, ако сърцето ти е малко ♥ Тик Нят ХАН

„Земята притежава голяма сила да трансформира, защото Земята е велика. Затова практикувай, така че сърцето ти да стане голямо като Земята.“

Из споделената мъдрост на виетнамския будистки дзен майстор Тик Нят Хан (1926 ~ 2022) и изкуството да живеем осъзнато.

Thich Nhat Hnh (1926 ~ 2022)

Трябва да се вгледаме дълбоко и да попитаме: израстваме ли всеки ден? По-щастливи ли сме всеки ден? Дали сме в по-голяма хармония със себе си и с другите около нас всеки ден, с нелюбимите хора, както и с обичаните хора? Трябва да се грижим за себе си и да направим всичко възможно, за да помагаме истински на хората.

Понякога, когато видим нечии недостатъци, неумело ги изтъкваме и се караме. Понякога се държим по такъв начин, че създаваме дразги и гняв около нас. Когато се вгледаме дълбоко, можем да видим, че недостатъците на другите не се различават от недостатъците в нас самите и можем да отвърнем на тях с разбиране и състрадание.

Имаме склонността да обвиняваме другия човек. Но ако погледнем дълбоко, можем да видим многото елементи на „не-аза“ в него. Тогава можем да видим каква е причината той се държи по този начин, и можем да го приемем по-лесно и да започнем да намираме начин да премахнем трудностите и да постигнем мир. Виждаме, че другият човек е постъпил по този начин отчасти заради нас. Трябва да видим доколко сме отговорни за проявата на това поведение и каква отговорност има другият човек.

Когато се вгледаме в себе си и в другия човек, ние виждаме елементите от себе си и в другия човек. Дори ако само един от нас е освободен от представата за „аз“-а и е в състояние да не се разстройва от това, което прави или казва другият, тогава постепенно другият човек ще се промени.

* Фрагмент от книгата на Тик Нят Хан: „The Diamond That Cuts Through Illusion“

~§~

В своя дхарма беседа Буда съветва Рахула да практикува да бъде като Земята, великата Земя.

Буда казал: „Рахула, практикувай да бъдеш като Земята“. Хората могат да хвърлят на земята неща като парфюм, екскременти, урина, всички мръсни неща, но Земята винаги приема всичко това без гняв. Без значение дали това е парфюм или скъпоценности, злато или сребро или цветя , или боклук, или мръсотия, или екскременти, или урина, Земята приема всичко това без никакво негодувание, никакъв гняв, защото Земята е голяма. Земята има силата да преобразува всичко това. Земята притежава голяма сила да трансформира, защото Земята е велика. Затова практикувай, така че сърцето ти да стане голямо като Земята. Страдаш само ако си малък, ако сърцето ти е малко. Но когато сърцето ти се разшири, не е нужно да страдаш. Не е нужно да полагаш усилия, за да понесеш страданието.“

Източник: Тик Нят Хан - The Wisdom of the Zen Master
Снимка: thichnhathanhfoundation.org

4765 Преглеждания