Където и да отидете, бъдете господари на съдбата си ♥ Шунмьо МАСУНО

...

♥ Открийте радостта у себе си

Има едно учение, за което се смята, че е било проповядвано от риндзай свещеник на монасите, които обучавал: „Където и да отидете, бъдете господари на съдбата си. Така, където и да се озовете, нещата ще бъдат такива, каквито са в действителност“.

Винаги полагайте всички усилия независимо от обстоятелствата или ситуацията, за да проявите истинското си аз – вашия вътрешен протагонист – за да се справите с онова, пред което сте изправени.

Ако посрещаме нещата по този начин, всички ние ще успяваме да откриваме истината. А в нея ще намерим пълното щастие. Това е значението на онова учение.

Когато се налага да се справяме с трудни задачи, често изпитваме желанието да се оплакваме от това. Казваме: „Можеха да го дадат на някой друг“ или „Само такива неща ми дават да върша“. Но с подобно отношение е много трудно да откриете радост в работата си.

Хората, които правят всичко възможно, за да се насладят на онова, което вършат, имат най-голям шанс да постигнат вътрешен мир. Често това, което им носи наслада – работата, с която се занимават – има потенциала да се превърне във възможност.

Мястото, където се намирате в момента, ролята, която изпълнявате, хората, с които се срещате днес, всяко едно дребно нещо е възможност. Никога не знаете къде може да се появи тя. Престанете да пренебрегвате онова, което вършите, и започнете да живеете.

Избрано от: „Изкуството да живеем просто“, Шунмьо Масуно, изд. „Колибри“, 2019
Снимка: scmp.com

4838 Преглеждания