„Вината е чудесен начин, за да получите състрадание, независимо от това, че желанието за състрадание е безспорен индикатор на ниско самочувствие.“

 

(Burden, between 1850 and 1853, by Honoré Daumier)

Психичните „печалби“ от избора на вина

Ето основните причини, поради които човек избира да пропилее настоящето си в угризения за неща, които е направил или  не е успял да направи в миналото.

~ Като прекарвате настоящите си моменти в угризения за нещо минало, не ви се налага да оползотворявате своето „сега“ по ефективен и самоизвисяващ начин. Както редица форми на саморазрушаващо поведение, вината просто е похват на отбягване, с който влияете върху себе си в настоящето. Така отговорността за това, което сте или не сте в момента, вие прехвърляте върху това, което в миналото сте или не сте били.

~ Като прехвърляте отговорността на миналото, вие не само си спестявате усилията да се промените в настоящето, но избягвате и свързаните с промяната опасности. По-лесно е да се демобилизирате под влияние на чувството си на вина за миналото, отколкото да поемете по рискования път да израснете в настоящето.

~ Обикновено се смята, че ако изпитвате достатъчно силна вина, ще бъдете оправдан за неприличното си държание. Тази печалба, свързана с опрощението, е основа на споменатото по-горе схващане за затворниците, според което лишеният от свобода плаща за греховете си, като продължително време се измъчва от угризения. Колкото по-тежко е престъплението, толкова по-дълъг е периодът на разкаянието, необходим, за да се получи опрощение.

~ Вината може да е начин за връщане към сигурността на детството - този   безоблачен период, през който другите са решавали вместо вас и са се грижили за вас. Вместо да поемате контрол над себе си в момента, вие разчитате на ценностите, поддържани от хората в миналото ви. И печалбата отново е, че ви се спестява необходимостта да бъдете господар на собствения си живот.

~ Вината е полезно средство за прехвърляне на отговорността за вашето поведение от вас самия върху другите. Човек лесно може да се вбеси от начина,   по който е манипулиран, и да премести фокуса на своята вина от себе си върху „отвратителните“ околни, които са толкова властни, че могат да го накарат да изпита каквото пожелаят, включително чувство на вина.

~ Често можете да спечелите одобрението на другите, дори те да не одобряват поведението ви, като изпитвате вина заради това поведение. Може да сте извършили нещо недопустимо, но като изпитвате угризения показвате, че знаете как трябва да се държите, и се стараете да се държите както трябва.

~ Вината е чудесен начин, за да получите състрадание, независимо от това, че желанието за състрадание е безспорен индикатор на ниско самочувствие. В този случай предпочитате другите да ви съжаляват, вместо самият вие да се харесвате и уважавате.

Ето най-известните печалби, поради които човек не се отказва от чувството на вина. Вината, както всички изразяващи самоподценяване емоции, е избор - нещо, върху което имате власт. Ако не я харесвате и бихте предпочели да я няма, за да не изпитвате никакви угризения, можете да изпробвате няколко начални стратегии, за да се избавите от вината.

От: „Вашите слаби места“, Уейн Дайър, изд. „Кибеа“, 2011 г.
Картина: Burden (between 1850 and 1853) by Honoré Daumier; chinaoilpaintinggallery