„За нашето съзнание няма никаква разлика между това някой друг да ни гушка и да признава нашите минали добри постижения и това самите ние да се прегръщаме и да признаваме на самите себе си нашите минали добри дела.“

Разликата между инстинкт и поведенческите модели на отрицание

За всички нас е лесно да се объркаме от определени инстинктивни емоционални усещания и има много хора, които губят вяра в техния инстинкт, защото когато му са се доверявали в миналото, са допуснали ужасни грешки. Причината за такава грешка е в това, че ние често се вслушваме в гласа на негативни навици и модели на характера, породени от негативни преживявания в детството или от постоянно повтаряне на негативни увещания, вместо да следваме нашия истински природен инстинкт.

Отрицателните поведенчески модели в характера ни карат да повтаряме същите грешки отново и отново, докато инстинктът е въплътен вътре в нас да ни води напред към щастие. Това, което ни помага да разберем разликата, е това, на което се основават нашите решения. Ако основем дадено решение на нещо липсващо в настоящето (например, несигурност, липса на внимание, самота), ще бъдем повлияни от негативен поведенчески модел в характера си. Ако вземем решение, докато се концентрираме върху това, което е добро за нашето бъдеще (например, партньор, който е стабилен, сигурност, щастие, така нататък), ние ще бъдем повлияни от инстинкта и резултатът ще бъде много различен. В библията това е описано като „плодовете” на нашите мисли и действия.

Изкуството да се разпознае разликата между двете е личен акт на усъвършенстване и преживяване, които всеки от нас трябва да научи самостоятелно, но все пак ще ни бъде много полезно, ако сме наясно какви са нивата на нашето самочувствие и как се развиват.

~ Къде започва високото ниво на самочувствие?

Когато бебета се развиват и израстват, ние ги прегръщаме и гушкаме всеки ден и ги окуражаваме да пълзят, ходят, говорят, да повтарят нещата, които се опитваме да ги учим, и ги аплодираме, когато постигнат целта. Независимо колко са малки, те усещат, когато сме горди да ги покажем на другите, защото чувстват нашата любов и гордост чрез енергията на щастието в стаята. Чрез тази гордост и внимание ние създаваме много силно приятелство, което белязва едно от нашите най–големи постижения в живота, и започваме да създаваме тяхното чувство на високо самоуважение и самочувствие.

Те биват признати и оценени като важен член на семейството и грижата, която полагаме да признаем тяхното присъствие, продължава да подсилва усещането, че тяхното положение в семейството е оценено.

~ Къде започва ниското самочувствие?

Загубим ли този интерес да ги гушкаме и окуражаваме, те си мислят, че не могат повече да постигнат целите, които ги удовлетворяват, и подсъзнателно приемат, че тяхното положение в семейството вече не е ценно. (Липсата на подготовка от родителите за стените, които могат да им се противопоставят в живота, се прибавя към тази дилема /неразрешим проблем/).

За да повдигнем собственото си самочувствие, ние просто трябва да продължим да си спомняме положителните неща, които сме постигнали. 

Ние всички се нуждаем от признание и оценяване, за да увеличим нашето самочувствие и да се мотивираме да изявим нашия истински потенциал, тъй като това е начинът, по който сме били окуражавани да изявим потенциала си, когато сме израствали като бебета. За нашето съзнание няма никаква разлика между това някой друг да ни гушка и да признава нашите минали добри постижения и това самите ние да се прегръщаме и да признаваме на самите себе си нашите минали добри дела.

Така че, следващият път, когато се чувствате неадекватно, просто се концентрирайте върху оценяването на всички неща, които имате, и върху вдъхновяващите постижения от вашето минало. След това продължавайте да си напомняте, че можете да постигнете всяко нещо, които си намислите, в случай, че винаги сте изпълнени с решителност и отделите нужното време, за да планирате прохождащите бебешки стъпки, които водят към целта. Ние трябва винаги да подхранваме нашия бъдещ потенциал със силата на доброто ни положително минало и безцеремонно да отказваме всякаква опора на лошите отрицателни неща от нашето минало. Изброяването в списък на миналите положителни постижения всяка нощ преди лягане ще помогне на вашето подсъзнание да подсили вашето положително отношение и чувства на мотивираност, докато спите през нощта. 

Точно сега, вие имате силата да преодолеете всички ваши мълчаливи неуловими отрицателни убеждения, като им се противопоставите и им откажете всякаква последваща сила, с която да ви отклоняват от вашия потенциал за постигане на въодушевяващи цели. Независимо къде сте или какво правите точно сега, вземете една от вашите отрицателни черти на характера, която според вас постоянно ви отклонява от целите, които истински желаете да постигнете, противопоставете се умствено на тази отрицателна черта и й откажете всякаква последваща опора. След това си спомнете трудно постигнат успех от миналото и продължавайте да помните този успех, за да създадете на новата си цел приятел, който вече е успял, във вашата умствена представа, и никога не се разделяйте с този спомен като положителна настройка за бъдещ успех. Докато правите това, мислете за повече минали добри постижения и продължавайте да осигурявате на новата си цел все повече и повече добри приятели.

~ Молитвата също е важна част от мисленето, основаващо се на успех

Молитвата е друг начин за борба с негативните самоунищожителни преживявания, които съхраняваме под пояса на личното осъждане, и е потенциал за откриването на път в живота и удовлетворение. Ако децата бъдат учени да се молят преди да заспят нощем, това може също да ги окуражи да напреднат в постигането на техните цели и да ги подготви да се справят с бариерите, които са извън техния контрол.

Молитвата често е единственият начин да се преодолеят такива неща като загубата на лично щастие или загубата на любим или да се поддържа емоционална сила в трудни времена. Един от най-големите дарове, които нашата майка ни даде в детството, беше изкуството на молитвата и разбирането, че в живота има много неща, които са извън нашия контрол.

Избрано от: „Пътят на необикновения успех и вярата в себе си“, Ноел Батън
Картина: DALL-E