„Ако някой започне да ви ядосва, той се стреми да ви лиши от спокойствие. Това означава, че на самия него му липсва спокойствие. И вие трябва да му подарите точно това.“

За мисловните подаръци, с които може да помогнем на хората, които се опитват да отнемат нещо от нас, споделено от известния психотерапевт, психолог и хомеопат д-р Валерий Синелников в книгата му „Ваксина против стрес“ (Изд. „СофтПрес“).

The Dance of Life (1899-1900) by Edvard Munch

Благославяне и Подаряване

Как да определим от какво има нужда човек? Какво да му подарим? Това е много лесно. За тази цел се запитайте: От какво е бил привлечен този човек? Какво се е опитал да ви отнеме със своите действия?“ 

Вече писах за това, че повечето от хората играят ролята на жертва или на тиранин и възприемат заобикалящия ги свят като враждебна, изолирана и ограничена среда! Затова те се опитват да си присвоят от околните онова, от което се нуждаят за своето оцеляване. 

За да бъде по-ясно, ще приведа няколко примера. 

Ако някой започне да ви ядосва, той се стреми да ви лиши от спокойствие. Това означава, че на самия него му липсва спокойствие. И вие трябва да му подарите точно това. 

Друг пример. 

Започват да ви ревнуват. Какво да подарите? Със своите действия ревнивецът посяга върху любовта ви. Той има нужда от постоянни потвърждения, че е обичан. В този случай подарък за него е любовта. 

Ако някой друг (а както помните, той е отражение на определена част от моето подсъзнание) се опитва да ми отнеме увереността, това означава, че на него самия му липсва увереност. 

Ако иска да ме лиши от радост - нуждае се от радост. 

От удовлетворение - необходимо му е удовлетворение. И т.н. 

Често ме питат как трябва да изглежда „подаръкът“. 

Образът на подаръка зависи не само от потребността на вашето отражение, но и от вашето творчество и фантазия. Опаковката за любовта или например за спокойствието може да бъде най-различна. За тази цел се доверете на своето подсъзнание. В него се съдържа информация за потребностите на всички хора, включително и за нашето отражение. Действайте леко, като на шега, подобно на децата. Нали помните думите от Библията: „Ако не бъдете като децата, няма да влезете в Царството Небесно.“ 

Процесът на подаряването е творчески процес. Създавайте образа на подаръка дотогава, докато не постигнете особено състояние на вътрешно съгласие и одобрение. Но най-важното е обратната връзка със заобикалящия ви свят. Ако сте изградили образа на подаръка правилно, във външен план, т.е. в живота ви, веднага ще настъпят благоприятни промени. 

Спомням си ситуацията, която се създаде на един от моите сеанси. 

При мен на консултация дойде една жена. Но тъй като нямало на кого да остави четиригодишната си дъщеря, беше я взела със себе си. Докато работехме с жената, детето ходеше насам-натам из кабинета. Момиченцето разглеждаше предметите на бюрото ми и натискаше копчетата на магнетофона. Майката постоянно я наблюдаваше и й правеше забележки, за да остане на едно място, но това продължаваше една-две минути. Накрая жената започна да се нервира и да се сърди, а накрая се разкрещя на дъщеря си. Беше невъзможно да се работи в такава обстановка. 

Веднага разбрах, че някъде на подсъзнателно ниво аз съм подразнен, а момиченцето подсъзнателно изпитва нужда от спокойствие, тъй като то се опитва да го отнеме и от майка си, и от мен. Затова мислено му благодарих за този урок и му подарих спокойствие във вид на розов хипопотам, облечен в къси панталонки на цветя. Не знам защо в моето подсъзнание се появи този странен образ. Но веднага след това момиченцето седна в креслото до майка си, скри се зад гърба й и до края на сеанса седя тихо и спокойно. Щом то се опитваше да стане, веднага мислено му „изпращах" хипопотама и то отново сядаше в креслото. 

Ние завършихме сеанса благополучно. И когато моите посетители се наканиха да си тръгват, попитах момиченцето: 

- Таня, хареса ли ти моят подарък? 

Детето за миг се стъписа от учудване, а след това ми каза: 

- Хареса ми. Много е смешен. Само не разбирам защо е в панталони ? 

Принципът на Благославянето и Подаряването има дълбок философски смисъл. Когато давате нещо, вие получавате повече от същото. Вие сте безкраен океан от здраве, радост и спокойствие. Бездънен кладенец от любов, увереност и благоденствие. Колкото повече давате, толкова повече получавате. 

Не забравяйте думите на Христос: „На който има, ще се даде, а на този, който няма - ще се отнеме и последното.“ 

В тази връзка на Изток е популярен следният израз: „Ако имаш тояжка, ще ти дам тояжка. Ако нямаш тояжка, ще ти взема тояжката.“ 

Разберете най-важното! Вие сте стопанин на света, вие сте вълшебник. Можете всичко. Затова дайте на човека онова, от което той се нуждае като личност. И след като получи онова, което му е необходимо, са възможни два варианта на последващото развитие на събитията. 

Първият - този човек ще се промени заедно с вас и ще стане друг. 

И вторият - този човек ще ви остави на мира и ще си отиде от вашия живот, като отстъпи място на други хора. 

Всичко е много просто: вие преставате да играете ролята на жертва или на тиранин, което означава да „зареждате“ хората с негативни мисли. От вас започва да се излъчва информация от абсолютно нов характер. Вие предавате благодат и любов, а това действа благотворно както на вас, така и на заобикалящия ви свят. 

Първият вариант е по-подходящ за нашите взаимоотношения с близките ни хора. Нали искаме те да се променят и да останат с нас. Но за тази цел е нужно най-напред: да се променим ние самите. 

От: „Ваксина против стрес“, Д-р Валерий Синелников, изд. „СофтПрес“, 2008 г.
Картина: The Dance of Life (1899-1900) by Edvard Munch; en.wikipedia.org