„Игнорирайте цялата си гордост и се откажете от нещата, които не функционират! Човек трябва да е в състояние да си позволи гордостта, тя струва много и безсмислени пари.“

Как да се отнасяме към парите и живота 

„Все едно е какво можеш или пък го можеш в мечтите си, – залови се за работа. Дръзновението е гениално, могъщо и е пропито с магически сили, – залови се за работа сега!“ ~ Йохан Волфганг фон ГЬОТЕ 

Повечето от тези идеи са лично изпробвани от мен, някои съм взел от ценната книга „4-часовата работна седмица” на Тимъти Ферис. Те могат да ви помогнат да се сдобиете с пари и с много други неща – лесно, ловко и с леко сърце.

• Макар че нашата култура предпочита да възнаграждава личните жертви, вместо личната продуктивност, ние можем по всяко време да преобърнем нещата и вместо все да бъдем заети, постоянно да се пробваме да бъдем продуктивни и успешни.

• Най-любимото ни оправдание е: „Ще го свърша утре, а пък ако не утре – все някога...”. Но всевечната истина продължава да настоява за друго: „Не отлагай днешната работа за утре!”

• Повечето хора предпочитат нещастието пред несигурността. Пробвайте обратното, защото несигурността предлага нови шансове.

• Онова, което правят всички, не е речено, че е добро и още по-малко – успешно. Опитайте се да следвате собствения си път!

• Неприятностите са безкрайно много, но повечето от тях ни подминават – знаел го е още Марк Твен.

• Ето едно честичко твърдение: „Най-наложително е да се заемем с нещата, от които най-много се страхуваме” естествено тогава, когато ни се иска да се развиваме и да постигнем успех. Чрез заетостта си често загърбваме нещата, които ни застрашават и са от приоритетно значение.

• Често и изненадващо успехът в живота се намира в корелация с готовността ни да вършим неприятни неща и да водим неприятни разговори. Я се опитайте да разнищвате всеки ден по една такава тема. Ще видите как тя ще се изчерпи и ще я измести успехът.

Спокойно си поставяйте високи цели – освен това внимавайте: не надценявайте конкурентите си и не подценявайте себе си. Големите цели мобилизират всичките ви сили, включително и невротрансмитерите адреналин, серотонин и допамин, чрез които ще устоите и на големите кризи. Затова пък дребните цели мобилизират незначителна енергия и невротрансмитери, и не ви отвеждат далече. Освен всичко друго: за грандиозните цели и проекти ще имате значително по-малко конкуренти.

Според принципа на Парето 80% от вашия успех се дължи на 20% от вашите дейности. Открийте кои са те и сведете до минимум останалите 80%. Често дефицитът от време и дефицитът от успехи е чисто и просто дефицит от приоритети. Бъдете критични към себе си и си задайте въпроса дали от време на време не си измисляте по някоя и друга работа, за да не се заемете с друга, по-важна и по-доходна. Ако е така, сте задействали програма, която саботира успеха ви. Открийте я и я заместете с друга!

• Насочете усилията си към най-важните сфери (според принципа на Парето), за да пестите време. Съкратете работното си време, за да концентрирате работата си върху най-важното.

Проявявайте непоносимост към дърдорковците, защото накрая и вие ще се превърнете в такъв.

• Откажете се от правенето на много неща едновременно (т.нар. мултитаскинг). Науката е доказала, че ще се справяте доста по-добре, ако отмятате нещата съсредоточено последователно едно след друго.

• Ако нещо не е добро за вас, незабавно се откажете от него. Това се отнася за: храна, информационни предавания, филми, доклади, книги и още много други...

Игнорирайте цялата си гордост и се откажете от нещата, които не функционират! Човек трябва да е в състояние да си позволи гордостта, тя струва много и безсмислени пари.

Само който не прави нищо, той не греши. Така че правете си своите грешки – но всяка само по веднъж.

• Редувайте (чрез изключване) комуникацията по мобилния телефон и имейлите си, и ги редуцирайте драстично посредством кратки, делови отговори; използвайте функцията за изтриване спрямо всички, които са си го заслужили. Така ще си освободите време за любовни писма или за каквото и да е било друго нещо.

Погрижете се за добрата си физическа, душевна и духовна форма. Хранете се добре и по малко; 

• Никога не се докосвайте до храна след като сте се навечеряли и си създайте поне 12-часова храносмилателна пауза, за да произведете през нощта достатъчно количество от хормона на растежа (ЧХР = човешки хормон на растежа). Ще го усетите под формата на изобретателност и множество добри идеи.

Бъдете смел и не отдавайте значение на хорското мнение.

• Дори и да (смятате, че) сте в много отношения най-добрият в целия свят, все пак се запитайте: „И какво от това?”

• Висшата степен на делегирането (прехвърлянето на правата): Постепенно оставете другите да правят и решават онова, което им е по силите, така че в крайна сметка за вас да останат само задачите, с които наистина можете да се справите само вие. Ще се учудите на колко много неща са способни другите и какви са резултатите от онова, което умеете да правите само вие.

• Но преди да стартирате делегирането, би следвало да се научите да елиминирате нещата, които ви носят малко или съвсем нищо.

• Хенри Дейвид Торо – философът-естествоизпитател е казал, че човек е богат дотолкова, доколкото е в състояние да се отказва от някои неща. Можете да се откажете от много неща и по този начин да покажете не само колко сте богати, а и колко по-богати (на успехи) имате възможност да станете.

Задавайте правилните въпроси в правилния момент

• Проумейте, че „отговорен” и „виновен” се употребяват като синоними само заради езиковата ни немарливост. Поемайте отговорността навсякъде, където ви се удаде възможност за това. Освен вас, едва ли ще го стори още някой, но по този начин неимоверно много ще стимулирате успеха и позицията си.

Съществуват много пътища и методи, но малко принципи. Изучете древните принципи и като се базирате на тях, открийте правилния метод за решаването на даден проблем, както и за да спечелите много пари лесно, и по начин, подходящ за вас.

Учете цял живот. Това ще подобри успехите ви в живота, но преди всичко – ще дари живота ви с несравнимо по-високо качество.

Избрано от: „Психология на парите“, Рюдигер Далке, изд. „Сиела“, 2013 г.
Снимка: goodreads.com