„Каквото и да правите в живота, правете всяка необходима саможертва да държи амбицията ви в мотивираща атмосфера и в околна среда, която ще ви стимулира да се самоусъвършенствате.“

(1848 ~ 1924)

Влияние на околната среда 

Околната среда играе основна роля в човешката амбиция и постижения. Би могло да направите цялата разлика, приятелю мой, между успеха и посредствеността, дали сте във благоприятна среда и сте близки с хора, които ви вдъхновяват и окуражават, които ви предават ентусиазма на техния пример или сте заобиколени от неприятни условия и се асоциирате с хората, които имат неблагоприятен ефект върху вас.

Не е възможно да се асоциираме с един истински амбициозен човек, без да се заразим от неговия дух в по-голяма или по-малка степен. Безсъзнателно върху нас рефлектира общуването ни с хора, с които често се смесваме. Те оставят отпечатък в нас. Ние сами по себе си не бихме могли да го забележим, но другите хора го забелязват.

Ако интервюирате огромната армия от несполучили хора, ще разберете, че мнозинството от тях не са сполучили, защото никога не са попаднали в стимулираща и окуражаваща ги околна среда, защото амбицията им никога не е била последвана или защото не са били достатъчно силни, за да се съревновават под депресираща, обезкуражаваща или порочна околна среда.

Колко често виждаме мъже и жени с прекрасни умствени способности, със здрава физика, очевидно отлично екипирани за велика кариера и все пак живеещи доста обикновен живот, движещи се мудно в посредствеността. Това е може би защото те никога не са били мотивирани и са в тотално неведение за възможностите си. Те може би никога не са погледнали в огледалото на другите, успели в своята област, и никога не са погледнали към собствените си възможности.

Каквото и да правите в живота, правете всяка необходима саможертва да държи амбицията ви в мотивираща атмосфера и в околна среда, която ще ви стимулира да се самоусъвършенствате. Бъдете близки с хората, които ви разбират, които вярват във вас, които ще ви помогнат да се преоткриете и ще ви окуражават да направите най-доброто с живота си. Изберете си компания и приятели, които симпатизират на амбицията ви, които ще ви дадат моралната си поддръжка и ще ви накарат да постигнете това, на което сте способни. Няколко такива приятели биха направили голяма разликата за вас между великия успех и посредственото съществуване. Всички ние сме нешлифовани диаманти. Нашата околна среда би могла да полира една, две или двадесет фасети. Някои хора никога не влизат в контакт с колелото, полиращо фасета, пропускащ светлината, за да разкрие скритата си красота. Много хора са заровени като необработени диаманти, въпреки че в тях са били скрити велика брилянтност и неоценима стойност. За сравнение, само няколко човешки диаманта са били някога толкова перфектно полирани, така че всички скрити прелести да се разкрият.

Въпреки това, колко незначителни са нещата, които разкриват човека понякога! Биха могли да бъдат погледа към лозунг, слушането на проповед, четенето на някаква вдъхновяваща история за живота или на някаква вълнуваща, мотивираща амбицията книга, окуражаващия разговор с приятел, с някой, който вярва в нас и който вижда у нас нещо, за което никога не сме подозирали. Познавам хора, които очевидно са изгубили амбициите си, които буквално са ударили дъното, но които след като са прочели вдъхновяваща книга или са чули стимулираща проповед, са били основно мотивирани във възможностите си, дори в най-обезсърчаваща среда, и така пълно трансформирани за няколко месеца, че не са изглеждали като същите индивиди. 

Ние всички знаем, че старите традиционни дискутиращи общества и клубове събудиха амбицията на много млади хора в ранните дни на страната ни, които никога нямаше да бъдат чути навън от тяхната малка общност, ако не беше мотивиращото влияние на тези дебати. Амбицията на момчето, живяло във ферма във вътрешността, често се пробужда за първи път, когато отиде в града. За него големият град е един колосален световен панаир, където се излагат постиженията на всеки човек. Прогресивният дух, който се разпростира в града, е като електрически шок за него и пробужда всичките му заспали енергии, мобилизира резервите му. Всичко, което той вижда, му изглежда като призив да върви напред, да работи. Градската окръжаваща среда постоянно му напомня какво са постигнали другите. Той вижда огромните инженерни постижения, големи фабрики и кантори, огромни предприятия, всички грамадни реклами на човешкото постижение и е вдъхновен от амбицията да направи сам нещо велико. Амбицията е заразителна. Когато човек се среща с други хора в ресторант или клуб, или по друг повод, слуша разкази за техния голям успех, велики постижения, той незабавно си казва: „Защо и аз да не го направя? Защо и аз да не го направя?” И ако си води някакъв отчет, си казва: „Ще го направя!” Тогава се връща към работата си с нова решителност, може би с нови идеи и нови концепции за възможностите на неговия собствен успех.

Много по-лесно е да се поддържа интереса и ентусиазма на човек да върши неща, които си струват, когато сме в точно съприкосновение с амбициозните – с тези, които вървят напред с цялата си мощ и вероятно работят въпреки огромните трудности. Едно от нещастията на малките градчета и провинцията е липсата на стимул за амбиция. Много хора, живеещи в отдалечени провинциални области, не влизат в контакт със стандартите, чрез които могат да сравнят и измерят собствените си сили. Те живеят тих и монотонен живот и много малко неща в тяхната среда могат да пробудят способностите им. Те не са активни в професията си.

Ако сте амбициозен да работите, ще научите някои блестящи уроци чрез изучаване на качествата на тези, които са преуспели, следвайки линията на вашата амбиция.

Ще научите характерното за победителя – той винаги мисли за темата на живота си, винаги е упътен към целта на амбицията си, винаги планира линията на неговите мечти. Той говори за това, действа в тази посока, целият му живот е погълнат от тази тема. Той изучава закони, медицина, инженерство или производство. Чрез поддържане на съзнанието му в позитивно, съзидателно състояние, той постоянно окуражава умствения си магнит да привлича нещото, което изучава. Ако изучава право, той разсъждава за правото, вижда себе си да пледира в съда или да дава консултация в офиса си. Става правен магнит, за да привлича правото. Познавам един мъж, който казва, че не ще се повлияе от деморализацията и развалата, на които ще бъде подложена природата му от асоциирането с постоянни неудачници. Той изобщо не искал нищо да знае за такива хора. Избягва да прави бизнес с тях, защото установил, че колкото и да се противопоставя срещу това, подсъзнателно той е повлиян от тях.

Няма нужда да се отрича, че има голяма доза истина в това. Ние подсъзнателно сме повлияни от атмосферата на околната среда. Подобните се привличат. Успелите хора привличат други успели хора. Неуспехът привлича неуспеха. Неудачниците привличат неудачници. Мърлявите и нечистите хора привличат други такива. „Птици с еднакви пера образуват заедно ято.” Неуспехите се събират заедно, успехите се събират, естествено, заедно.

Навсякъде виждаме млади мъже, които започват с брилянтни перспективи, когато напускат колежа. Приятелите им предричат велики неща, но някак си ентусиазмът от техните училищни и колежански дни скоро се изпарявал. Постоянното внушение за възможностите, което е дошло от тяхната училищна среда, заразяването с амбициозния дух – всичко за тях изглеждало тогава, че ще увеличи техните перспективи, ще намагнитизира способностите им и ще засили амбицията им, докато те наистина мислели да означават нещо в света, да постигнат нещо. Но след като са се отдалечили от зареждащите с енергия институции, те постепенно изгубили ентусиазма си и амбицията им се е стопила. Идеалите им са се променили от тяхната околна среда. Малко по малко мечтите им избледнявали и те се причислили към посредствеността и безнадеждния неуспех – те стават посредствени и неудачници.

Няма такава неблагоприятна и обезкуражаваща среда или толкова обезсърчителна ситуация, която не може да бъде променена от младия човек, притежаващ позитивни качества. Линкълн, Бенджамин Франклин, Фред Дъглас, Джон Уонамейкър, Маршал Фийлд и хиляди други американски младежи са се намирали сред най-обезсърчаваща околна среда, но създали нова околна среда за самите себе си. И за вас е възможно да направите това.

Най-наболелият проблем за повечето от нас е, че никога не се мотивираме, никога не откриваме себе си до късно в живота, често прекалено късно е да постигнем нещо в остатъка, който ни е останал. Много е важно да бъдем мотивирани в способностите си, докато сме млади, само така ще можем да победим и най-неблагоприятната среда и ще постигнем най-голяма възможна ефективност от собствения си живот. 

Избрано от: „Амбицията“, Д-р Орисън Марден, изд. „Здраве и щастие“, 2006 г. 
Снимка: Orison Swett Marden (1848-1924); en.wikiquote.org