Окултният философ, ясновидец, писател и ерудит Александър КРЪСТНИКОВ за значението на зодиакалния знак от духовно и астрологично гледище

(Mars with the Signs of Aries and Scorpio, Facchetti, Pietro, XVI century)

Съзвездието на Овен (Аries) почва Триъгълника на огъня (съвкупното влияние на Овен - март, Лъв - юли и Стрелец - ноември действащи активно) и съставя нощния дом на планетата Марс. Това значи, че ако в периода от залез до изгрев слънце Марс се намира в сьзвездието Овен (от 22 март до 21 април включително) качествата му се усилват в голяма степен.

Овенът символизира жертвата. Животните раждат предимно през тая зодия малките си. Освен жертвата това съзвездие символизира още пролетта и началото на новата астрономична година, когато слънцето е в своята астрономическа екзалтация и когато животът, светлината и любовта се дават отново на земните синове, след удържаната още веднъж победа на зимата - смъртта. Трети символ на Овена е онова Агне, което стана невинна жертва върху равноденствения Кръст за спасяване на порочния човешки род. Кабалистичният знак на Овен представя главата и мозъка на Великия Човек (Адам Кадмон), космоса. Това начало е говорещо и действащо, напъти с име нагон, другояче - ум.

Върху езотеричната карта на Небето тоя знак се заема от най-малкия син на Израил - Венеамин, син на десницата. С вълк го сравнява баща му, със звяр който сутрин разкъсва плячката си, а вечер прибира и изпояжда остатъците. Тия остатъци са нравствени сетнини на огнената планета. Съотношението между вълка и овена е многозначително. Старите евреи са скривали това съответно изображение на Марсовото планетно естество в следната фигура на речта: „вълк в агнешка кожа“. Тоя израз (сравни: Марта не е за вяра, Сечко сече, Марта дере, а Април кожи продава) ни открива вредното влияние на Марс. За магнетичен белег служи камъка аметист, който може да се носи под вид на пръстен, огърлица, гривна, кръстче и др. Аметистът е добър магнетичен талисман (знак) особено за родените в първите числа на зодията.

Овен по своето положение на небето е северен по отношение на екватора, в триъгълника на огъня източен; кардинален, пролетен. По своите елементни качества, той е огнен, холеричен (за темперамент) горещ и сух, горчив, мъжки, дневен и подвижен.

От подлунните неща негово влияние са следните растения: салмалива трева, остролистник, чеснов лук, коноп, синап (Sinapis), коприва, мак, ряпа, ревен (Rheum), пипер и др. Минерали: сяра, огнивец, охра и всички прости червени камъни.

Влиянието върху човека е трояко:

На физическото поле: лице продълговато, дебели устни, цвят на кожата сбръчкан, шия дълга, белег на главата, коса гъста и напъти къдрава, тяло средно на ръст и мършаво, гърди доста силни, телосложение могъщо.

На духовната област - гордост, самоувереност, бързина, завист, скъперничество, посегателство към чуждото, смелост, честолюбие, деспотизъм, характер твърде страстен, избухлив.

На Божествената област: назадничав и разрушителен ум. Овен управлява ума, мозъка, главата. Роденият тук се характеризира с израза: „от устата му излиза двуостър меч“. Това е дейната воля, която се ръководи от изпълнителните сили на ума: хората, над които властва този ток, по своя ум са във висока степен заповедници, бързодейни, енергични. Те никога не се подчиняват на чужд контрол. Изобщо, те са раздразнителни, свадливи.

От болестите върлуват следните: шарка, скарлатина, треска и болести на главата.

От числата благоприятни за дневна работа, молитва и прочие са следните: 24, 25, 28, 30 март, 1, 3, 7, 9, 11, 12, 15 април; 16, 19, 21 март неблагоприятни; зловредни: 27, 29 март; 4, 8, 17 април - средно влияние имат: 26, 31 март; 2, 5, 6, 10 13, 14, 18, 20 април.

От добродетелите най-лесно може да се спечели красотата: най-мъчно любовта; средно се спечелва вярата

Както се отбелязва и по-горе, отличителни черти в характера на родения по зодията Овен ще бъдат раздразнителност, свадливост, упоритост, честолюбие. Желанието да постоянства на своето може да доведе родения до деспотизъм, към който наклонността е твърде силна. Подчинението на чужда воля ще бъде твърде несносно за субекта и огъня и огъня на страстите няма да знае граница. Силната воля няма да признава предели на своите устрем и дейния ум ще я подтиква все напред, без да се стряска от опасностите. Такъв би бил човек под изключителното влияние на съзвездието Овен, ала в същност други фактори примесват своето въздействие, така че и те, като показатели на зодийния живот, трябва да се вземат под внимание.

...

Първа десетица на Марс.

Тая десетица трае от 23 март до 1 април включително. Духът покровител е Assiccan (Асикан). Тук Марс придава, подобно на древния бог на войната - Вулкан, твърда воля, безстрашие и високомерие. Изобщо, Марс управлява тия качества, които се проявяват на земята като себелюбива назадничавост. Това е олицетворение на страстната страна на човека, откриваща ни човека - животно, активния и полупасивен звяр, който живее във всяка човешка душа и се проявява на материалното поле, във външния живот. Подбуда към хранене, разрушителност, заядливост с ближните, чувственост, желанието за живот и най-сетне чувството към художественост, ето смесената китка на влияния от тази планета.

23 март показва голяма енергия, но неотзивчив характер. Който се роди през тоя ден на зодията (особено от 1 до 2 часа сутринта) ще остане твърд във всички нещастия на живота и няма да отпусне безпомощно ръце в минута на отчаяние. 24 март - донася голямо самомнение и многочислени врагове. 25 март - много приятели, твърде полезни в живота, любов към рода. 26 март - прахосничество; любов към различни видове игри, особено лов. 27 март - положението в обществения живот ще бъде достигнато с голям труд и само благодарение на лични усилия. 28 март - успех в работите, бляскава длъжност. 29 март - предпазливост и размисляне при всяка работа. 30 март - раздразненост, незнаеща мярка и мощна да докара твърде неприятни последици. 31 март - гордост, самомнение, незачитане на другите и 1 април показва борба в живота, благодарение на многото зломишленици, ала в края на краищата победа над всички спънки.

...

Втора десетица на Слънцето.

Тя продължава от 2 април до 11 същия месец включително. Тя придава на човека благородството в характера, великодушие и способност към дипломация. Духът ръководител е Senacher (Сенахер). Влиянието на дневното светило, което е съсредоточно начало на всички физически обекти, тук е добро. 2 април показва за родения под зодията доброта, нежност. Любовта ще играе голяма роля в живота и ще повлияе на цялата съдба, особено при намесата на Меркурий и Венера. 3 април - добър къщовник; успех и сполука във всички предприятия. 4 април - известност и именитост след упорит труд 5 април - слабохарактерност, опасност за родения да бъде в плен или да свърши живота си в изгнание. 6 април - измяна на приятели, причиняваща големи затруднения. Човек през цялото време на живота си ще остане дете и, без да се гледа на всички тревоги и грижи, няма да спечели опит. 7 април - любов към природата, способност към естествени науки. 8 април - дете на щастието. Случаят ще играе голяма роля в неговия живот на земята. Склонност към разкош и удоволствие. 9 април - всичкото си щастие приживе ще дължи на жена; голяма доброта. 10 април - прахосничество; загуби на имот. 11 април - пътувания по чужди страни.

...

Трета десетица на Венера.

Почва от 12 април и трае до 21 същия месец включително. Духът покровител е Acentacer. Той дарява на родения добри умствени способности, голяма мекост на характера и разположение към удоволствия. 12 април показва за родения щедрост; справедливост; сила на волята. 13 април - ленивост; загуба на състояние поради липса на енергия; жени ще причиняват голяма скръб. В хороскопа на жената означава силна чувственост и многочислени интриги и клюки. 14 април - завистта ще препречи различни спънки; неустойчивост в характера може да причини много беди. 15 април - фатална любов; разочарованието може да погуби, ако въвлече човека в хомота на страстите. 16 април - непреклонна воля, но спънките по пътя ще и се противопоставят; от спънките ще има голяма скръб в живота, особено на старини. 17 април - силни покровители ще спомогнат за високо обществено положение. 18 април - бърз успех в началото и големи нещастия в края на живота. 19 април - успех благодарение покровителството на влиятелна жена. 20 април - тежък, труден живот; многочислени неприятности. 21 април - деспотичен характер - нещастие от жена. В женския хороскоп - разрушен семеен живот.

Изобщо казано, тоя що се ражда под знака Овен ще има голям успех във военното поприще. Твърде е възможно родения да бъде едничко дете на родителите си или ще загуби брата си още млад. Ако раждането е станало след залез и преди изгрев слънце (нощни астрологични домове), бащата на новороденото през мартенската зодия е застрашен от скорошна смърт. Трябва да се отбележи, че на родения тук неприятелите са повече около рода, близки семейни хора (особено от към майка му) отколкото от вън - чужди хора. Седмата, деветнадесетата, тридесетата и четиридесет и третата години ще са най-тежки в живота. Женитбата няма да донесе кой знае какво щастие, макар и да стане на млади години. Непостоянството, страстта в темперамента, неотстъпчивия характер скоро ще посеят раздор между съпрузите и ще ги докарат до развод. Животът под съзвездие Овен не обещава да е спокоен, а напротив с многочислени промени, вълнения, безпокойства, раздори, караници и препирни.

Избрано от: „12- те астрологични знака”, Александър К. Кръстников, Духовна асоциация за окултни изкуства
Изображение: Mars with the Signs of Aries and Scorpio, Facchetti, Pietro, XVI century, museodelprado.es