Когато силата на любовта победи любовта към силата - светът ще познае мира ~ Джими ХЕНДРИКС

(Jimi Hendrix - © Gered Mankowitz, 1967)

На 27 ноември 1942 г. в Сиатъл, САЩ е роден най-великият китарист на всички времена Джими Хендрикс. Човекът, който наричат „феномен и абсолютен музикален гений“ остана завинаги на 27 години. Приживе се шегува, че иска да основе „Клуб 27“, като членове да бъдат най-добрите музиканти на света. Думите му се оказват пророчески – малко след това бива намерен мъртъв в хотелски апартамент. След няколко седмици го последва Джанис Джоплин – една от най-уникалните вокалистки в историята на рокендрола, след около 10 месеца и Джим Морисън. Следват Кърт Кобейн и Ейми Уайнхаус, които си отиват на същата възраст при трагични и неизяснени обстоятелства.

Легендата започва с това, че Джими губи майка си, когато е на 16 години и след смъртта й баща му му подарява укулеле. През същата година, когато единствената му двойка в училище е по музика, баща му му купува и акустична китара за 5 долара. През 2009 г. Списание „Тайм“ го определя като най-великия китарист на всички времена. Китарата, с която свири на Уудсток е продадена за 1 275 000 евро.

И творчески, и чисто технически Джими Хендриск прави революция в рокендрола. Толкова е добър, че след като изпълнява кавър версия на песента на Боб Дилън "All Along the Watchtower" впечатленият Дилън му я подарява и повече не я свири. Освен с изключителните си музикални способности, е впечатлявал и с ексцентричния си външен вид и поведение на сцената – например ритуалното изгаряне на китарите, с които свири. Появата му на музикалната сцена е сеизмична, а краткият му живот изключително скандален и изцяло посветен на музиката, с което успешно привлича вниманието към своето единствено послание – за свобода, мир, любов и хармония в света.

(Jimi Hendrix, backstage at Winterland Ballroom, San Francisco, 1968)

 

(New York City, 1969 - © Linda McCartney)                                           (London, 1968 - © Donald Silverstein)

Знанието говори, но мъдростта слуша.

Блусът се свири лесно, трудно е да го почувстваш.

Музиката не лъже. Ако нещо в света може да бъде променено към по-добро, това може да се случи само чрез музиката.

Ако искате да промените света, първо си съберете ума.

Аз съм този, който ще умре, когато ми дойде времето да умра. Така че, остави ме да живея живота си така, както искам!

Странно е колко много хора обичат смъртта. Сякаш когато си мъртъв ставаш готов за живота.

(Jimi Hendrix live at Woodstock, August 1969)

 

(Jimi Hendrix, Fillmore East by Eliott Landy, NYC, 1968)

Преди живеех в стая пълна с огледала; всичко, което виждах бях аз. Събрах духа си и изпочупих огледалата, и сега целият свят е тук, за да ме гледа.

Изгарянето на китарата ми беше жертвоприношение. Човек жертва нещата, които обича. Аз обичам китарата си.

Случвало се е да ме имитират толкова добре, че съм чувал хора да ми копират грешките.

В миналото ми няма нищо, за което да съжалявам, освен ако някога без да искам съм наранил някого или нещо.

Целта ми е аз и музиката да станем едно цяло. Целият си живот посветих на това изкуство.

Историята на живота ти e времето между две премигвания на очите, историята на любовта е привет и сбогом... до следващата среща.

(Jimi Hendrix with Electric Lady Land)

Кой си ти, че да съдиш живота, който живея; знам, че не съм идеален и не живея, за да бъда такъв. Но преди да сочиш с пръст, се увери, че ръцете ти са чисти!

Не бъдете лекомислени със сърцата на хората. И не допускайте хората да се отнасят лекомислено към вашето сърце.

Даже замъците от пясък, падат в морето, в края на краищата.

Не е важно на колко години си, важно е само това, колко пътища си преминал.

След пет години ще съм мъртъв, но докато съм тук, ще пропътувам много пътища и ще умра по необходимост тогава, когато посланието ми за любов, мир и свобода достигне до хората по целия свят.

Снимки ~ theredlist.com

12779 Преглеждания