Наздравица за Мастера, майор Деянов, Ламбо, бате Серго, за големия актьор Стефан Данаилов, роден на 9-ти декември 1942 година.

Аз съм вече изговорил много неща за себе си, освен това, което никога няма да кажа. Имам си само мои неща и никой не ги знае, и не трябва да ги знае. Абе, вижте как бързо минава животът. А как бих желал да имам енергията и силите още малко да поиграя. Аз предпочитам да имам пълен ден - да се движа, да се срещам с хората – е, те са отчаяни, но се намират и по-оптимисти – да ме ругае някой, да ме ласкае друг. Обичам нещо, за което много хора може да ми завиждат – когато си свърша работата, да изпитвам удоволствие, че съм я свършил добре. Иска ми се да видя фрашкани с публика салони, макар да зная, че това сега не е възможно. Дано моите студенти доживеят това време.

В моята професия на артист и педагог е много важен моралът. Не искам студентите ми един ден да са разочаровани, че са завършили националната академия за театрално и филмово изкуство “Кръстьо Сарафов” и после да съжаляват, че са я учили. А и след спектакъл зрителят да си каже “Абе, аз какво гледах? За какво ходих и си губих времето? Че и пари похарчих?” Тези принципи на морал в живота си в повечето случаи съм спазвал. Затова, ако зависи само от мене, не бих си позволил компромиси.

Имаше моменти, когато в Народния театър нямах конкуренция. И това положение ме отвращаваше, защото ставах инертен, не се радвах на успеха, който жънех. Това беше времето 1984-1990 година. Тогава снимахме по четири-пет филма. Играехме по няколко постановки. Ходехме за участия по концерти. Докато днес актьорът трябва да се бори, за да оцелее.

Не мога да давам съвети на младите. Смятам, че когато си на техните години, трябва да изживееш живота си, както ти искаш, защото само един път си млад. 

Човек сам трябва да стигне до откритието за себе си и за живота си.

Имам си любима суфа - в ада всеки влиза със свой собствен огън и ако успее да освети душата си, то и другите ще видят светлината в тунела. Моето кредо - не налагай никому със сила своята вяра, но ако вярваш в нещо, не мълчи.

Снимки ~ kirovisuals.com