Целувай ме много… Песен, преведена на 120 езици, превзела света в над 100-милионен тираж, песен за любов, страст, целувки. Никой не може да устои на тази гореща поезия в ритъма на болеро, покорила над 700 артистични и музикални величия, които я пеят и свирят – Елвис, Франк Синатра, Луис Армстронг, Ела Фицджералд, Бийтълс, Нат Кинг Кол, Сезария Евора, Пласидо Доминго, Далида и Шарл Азнавур, Андреа Бочели, Хулио Иглесиас. Besame Mucho е перлата в короната златни хитове на ХХ в. Коя е жената, сложила сърцето си в краката на любовта и успяла да развълнува милиони влюбени и самотни сърца?

Консуело Веласкес – едно 15-годишно момиче, което мечтае да бъде целунато. Невинност, сътворила шедьовъра на своя живот, без да подозира за това. Мексиканката е едва на 4 годинки, когато се научава да свири на пиано, а на 15 самата тя преподава уроци по музика и мечтае за кариера на концертираща пианистка. Но става така, че се прославя по цял свят благодарение на една-единствена песен, написана в юношеството си.

Веднъж Консуело се връща от опера, където е чула произведение на испанския композитор Енрике Гранадос, вдъхновено от картини на Гоя.

Покорено от чутото, младото момиче пише собствена композиция. Така се ражда песента Besame Mucho. Консуело я праща анонимно до радиото и неочаквано, песента заема първо място в музикалната класация. Прозвучала за първи път по радиостанцията през 1941-ва, скоро Besame Mucho се превръща в световна сензация. През 1944 година, след изпълнението й от Джими Дорси и неговия оркестър, Besame Mucho става първата мексиканска песен, заела челно място в музикалния хит парад на САЩ.

Когато Консуело пише тези чувствени стихове, тя не знае нищо за любовта. Това е нейното нежно предчувствие, предвкусване на една мечта, фантазия за любов. Besame Mucho й донася щастие. Програмният директор на радиото, първият човек, чул песента на Консуело, се превръща в мъжът на живота й – три години по-късно те се женят, после се раждат и двамата им синове.

 

Консуело надживява съпруга си с 30 години, но докрай остава вярна на своята първа и последна любов. Тя сбъдва и друга своя мечта – да стане композитор. Мадам Веласкес сътворява над 200 музикални произведения – сонати, оратории, симфонии. Животът й отрежда да бъде депутат в Парламента, тя работи върху закона за защита на авторските права, застава начело на Съюза на композиторите в Мексико. След смъртта на своя съпруг, Консуело живее уединено и с никого не свързва съдбата си. Двамата й синове са известни и талантливи художници.
Консуело Веласкес напуска света на живите през 2005 година. Малко преди смъртта си, тя споделя: „С Besame Mucho аз целунах целия свят. Малцина са имали подобна чест”.

Consuelo Velasquez - Besame Mucho 

По материал на Кulturologia.ru
Снимки: Pinterest