Мария НЕЙКОВА - и път да няма, не ще се спрат...

„Тя е просто едно празно място до мен!” ~ Михаил Белчев

Мария Нейкова е родена на 21 декември 1946 г. в град Пловдив. През 1969 г. получава първа награда на фестивала „Златният Орфей“ за песента „Закъснели срещи“ в дует с Михаил Белчев.

Песента „Яворова пролет“, изпълнена съвместно с Паша Христова и Мими Иванова, е отличена с първа награда в радиоконкурса „Пролет“ – 1970 г. През 1972 г. печели Мелодия на годината с песента „Добър вечер, лека нощ“.

Амплоа на певицата са лиричните балади и красивите ѝ адаптации на фолклора в поп музиката. Като изпълнителка концертира не само у нас, но и чужбина: Русия, Унгария, Германия, Полша, Алжир. Има издадени два дългосвирещи албума.

1973 е годината, която променя кариерата й завинаги. Тогава се ражда песента „Двама” към филма „Козият рог”.

Подвластна на лириката и тъгата, Мария създава и композира над сто песни, като една от най-известните е „Светът е за двама“ в изпълнение на Орлин Горанов. Пише музика и за филми и театрални спектакли.

Личният й живот е поредица от драматични събития. На 21 декември - деня, в който Мария празнува своя 26-и рожден ден, самолет с най-известните български артисти и изпълнители отлита за Дните на българската култура в Алжир. Следва ужасяваща катастрофа, в която загива най-добрата й приятелка Паша Христова. Съдбата избира Мария да е сред малцината оцелели. Скача от 4 метра височина и едва се спасява с тежки травми по краката. Следва безконечно ходене по болници и безброй операции.

След смъртта на Паша Мария Нейкова никога повече не празнува рождения си ден.

Другият голям удар, от който никога не се съвзема е смъртта на съпруга й, който загива при нелеп инцидент. Малко след погребението на мъжа си, е повалена на легло от неясно за лекарите страдание. "Когато мъжът ми си отиде, светът се обърна.“ На 1 август 2002 г., няколко месеца след него, тя кротко си отива в съня си.

Но песента от „Козият рог” – „Двама” остава завинаги:

Снимки: bgestrada.com

13575 Преглеждания