На 3 август легендата Тони Бенет празнува своята 90-та годишнина. Платинено достолепие, придружено с 19 награди Грами, над 70 музикални албума, две награди Еми, незабравими дуети с други великолепни  гласове - Арита Франклин, Натали Коул, Андреа Бочели, Уили Нелсън, Майкъл Бубле, Джон Мейър, Кей Ди Ланг, Нора Джоунс, Куийн Латифа, Марая Кери, Фейт Хил. Тони Бенет стъпва уверено и в крак с времето, има чувство за хумор и се осмелява да сподели, че Лейди ГаГа е най-талантливата изпълнителка на новото поколение.

Tony Bennett, Lady Gaga - The Lady is a Tramp

Tony Bennett, June 1959

Рожденото му име е Антъни Доминик Бенедето. Това е и името, с което подписва своите великолепни картини. Отвъд пеенето, Тони живее и твори във всички нюанси на изкуството и обожава рисуването. „За мен рисуването е подобно на мост, който свързва моя личен свят и всичко, което ценя с останалите хора. Рисувам всеки божи ден, за мен това е важна репетиция. То е като игра на тенис -  ако играеш всеки ден, ще станеш добър тенисист. Ако играеш, ей така, когато имаш време, ще си посредствен играч. Когато всеки ден си посветен на работата си, ти ставаш добър в нея. Това важи както за рисуването, така и за музиката”, споделя Тони Бенет.

Той започва да рисува едва на 5 години, а вдъхновението идва от улиците на родния му дом в Астория, Куинс. Днес Тони може да скицира набързо гледката от хотела, в който е отседнал преди поредния концерт, може и да остави да отлежи споменът за дадена емоция, но няма да пропусне да изяви артиста в себе си. Неговите творчески преливки минават с лекота от музиката към рисуването, а дуетната му половинка Лейди ГаГа, намира своите изящни извивки в поредното му графично творение. И понеже изкуството е заразна работа, не е чудно, че синът на Тони Бенет е избрал да върви по художествените стъпки на баща си. „Той е изключително талантлив художник. Имам изумителни деца, и всички те работят с мен. С другия ми син основахме Bennett recording studio в Englewood, Ню Джързи - това е изцяло по неговата специалност. Дъщеря ми Антония е певица, която пее с мен и ме придружава по турнета. Внуците ми работят в киното, всички сме въвлечени в творческия процес, всички сме заедно”, казва Тони Бенет.

Честит Рожден Ден, маестро!

  

Картини и снимки: damnuglypotography.wordpress.com, artpartner.com, popglitz.com, tonybennett.com, artnet.com