„Кръстникът” е семеен, не криминален роман. Това споделя неговият автор. Марио Пузо е разказвачът, от който филмовата индустрия има нужда, за да създаде своя абсолютен шедьовър. Брандо, Пачино, Де Ниро, Дювал – цяло съзвездие изключителни актьори обличат в кръв и плът творението на Пузо, режисирано от Франсис Форд Копола. Когато думите казват истината, те се помнят дълго. Дързостта е присъща на Пузо, който печели милиони почитатели с романите си и оставя стотици култови фрази да заживеят собствен живот. За живота, жените и въпросите на честта, споделено от големия писател и неговите книги. 

Когато бях млад жените казваха, че ме обичат заради дългите ми мигли. Нямах нищо против. После взеха да ме обичат заради остроумието ми. Също нямах нищо против. После ме заобичаха заради парите и властта. Заради таланта ми. Заради страхотния ми акъл. И с това се справях. Трудно, но се справях. Защото вече знаех, че трябва да се пазя само от една жена – онази, която ме обича заради мен самия.
Умират глупаците“

Човек никога не трябва да е прекалено добър с жените . Те обичат да живеят с пияници, комарджии, сводници, а не рядко и със садисти, които ги смилат от бой . Те не могат да понасят мъжа, който действително е добър и благороден. И знаеш ли защо, момче? 
Защото им става скучно. Те не желаят да бъдат щастливи, тъй като предварително знаят, че щастието е скучна работа .
Умират глупаците”

Искам да мога да разказвам историите си. Нямам други претенции.

Ако има нещо, което наистина се откроява, което е по-добро от хазарта, алкохола и жените, това е четенето.

Единственото богатство на този свят са децата. Те струват повече от парите, от цялата власт на земята.

Мъж, който не е баща за своите деца, не може да бъде истински мъж.

Ще му направя предложение, което не може да откаже.

Влюбването е чудесно, но да си влюбен е бедствие.

Адвокат с куфарче може да открадне повече пари от 100 въоръжени мъже.

Цял живот се опитвам да не бъда незаинтересован. Жените и децата могат да си го позволят, но не и мъжете.

Не мрази враговете си. Влияе на преценката ти.

Не знаем дали смъртното наказание е правилната предпазна мярка, но знаем, че тези, които екзекутираме, няма да убият отново.

Никога не допускай семейния скандал да развали работата ти за деня. Ако не можеш да започнеш деня спокойно, отърви се от жена си.

Великите хора не се раждат велики. Те стават велики.

Снимки: bookfans.net, hollywoodreporter.com