Възрастта на щастието с американската актриса, която на 22 ноември ще навърши 58 години

Всичко хубаво в живота ми се е случвало тогава, когато не съм го очаквала.

Обещах си да бъда физически силна. Съзнателно реших да си намеря нови приятели. За да имате приятели, трябва да сте готови да вложите време.

Идва момент, когато искаш да се снимаш във филми, които твоите деца да могат да гледат. Не искам да правя нищо съмнително и неподходящо. Така или иначе, ще настъпи момент, когато ще обясня на децата си, какво съм правила като млада и кои от филмите си не съм искала да им показвам. Не защото се срамувам от нещо, а защото това са моите деца и те трябва да знаят.

Смятам, че съм в крак с възрастта си. Обличам се подобаващо за моите години, имам приятели на сходна възраст. Мисля, че е нужно хората да се държат в съответствие с годините си.

Животът ми е толкова запълнен, че ако се наложи да приема роля, това означава да поверя възпитанието на децата си на някой друг. А това е работа, която искам да върша сама. Не съм се пенсионирала, просто вече не приемам предложения за нови роли.

(James Cameron, Jamie Lee Curtis, And Arnold Schwarzenegger In True Lies, 1994)

Онова, което хората правят със себе си е просто неприлично. Зная, че жените по природа се подценяват. Сутрин не се събуждам с думите: „По дяволите, изглеждам ослепително!”. Старая се съвсем реалистично да гледам на себе си. Моята майка беше от онова поколение, което считаше външния вид за голям товар. Но всеки трябва да знае, че ако приемаш тялото си за товар, много си загазил, защото с годините то се променя. Жените с всички сили се стараят да  изглеждат млади, подлагат се на жестоки пластични операции, опитвайки се да спрат естествените промени на тялото, които идват с възрастта. Женското тяло се променя именно така, че да защити себе си. Има си причина за това, някои части от тялото ни да са по-пухкави.

Правя това, което правят повечето хора. Храня се здравословно. Не пия. Тренирам умерено. Играя тенис с приятели веднъж седмично. Разхождам се. Имам кучета, така че разходките са задължителни. Не тичам. В живота си не съм пробягала и един километър. Много внимателно следя какво ям – в менюто ми не присъстват хляба и тестените неща. Някога много обичах да злоупотребявам с тях, но с годините разбрах, че това е непосилен товар за тялото ми – затова реших да го пощадя. Когато някой от панталоните ми отеснее, ставам още по-внимателна към режима на хранене. Ако пък някой ми стане по-широк, съм доволна и си позволявам повече сладости.

Да, аз бях пристрастена към алкохола и успокоителните и това, че успях да се преборя и да върна живота си, е единственото смело нещо, което съм правила. Не да пробягам 5 км, а да се справя с тази ужасна зависимост. Да бъда достатъчно смела, за да призная за проблема си пред семейството и приятелите. Да работя усилено върху това да получа подкрепа, да задържа успеха си, да бъда здрава. А после, публично да говоря за пътя, по който минах. Това е най-великото достижение в моя живот.

Прическа, облекло, разни женски хитрини, корекции, диети, мода, едно, пето, десето… Всичко това са глупости, които противоречат на истинската ти същност.

Моят стил е в търсенето на същественото. Правила съм си хиляди експерименти – нови прически, различни дрехи, процедури, диети. Това беше еволюция. Оставих косите си да побелеят. Днес нося само черно и бяло. Всяка година си купувам три-четири нови рокли, имам един чифт джинси. Подарих бижутата си, защото не ги нося. Като човек, бих искала да бъда такава, каквато е била модернистичната архитектура в средата на миналия век, 50-те години. Нова, различна, захвърлила старите традиции, полезна, а не лекомислена. Чист живот, чисти линии.

Източник: theageofhappiness.com
Снимки:  aliciagriffith.net, sitcomsonline.com, theplace2.ru