Кърк Дъглас ~ роден на 9 декември 1916 г. в Ню Йорк


(Kirk Douglas by Kevin Lynch, 2010)

Ако искате да постигнете нещо, трябва да ви стиска и да имате кураж за неуспехите.

На синовете си казвам, че в детството си имах преимущества, от които те са лишени. Родих се и израснах в най-ужасна нищета. И нямаше къде да ходя, освен към върха.

Колкото повече остаряваш, толкова по-силно чувстваш любовта.

Когато за пръв път ме повикаха в Холивуд, аз отказах. После се роди Майк, нямахме пари и затова приех. Понякога онова, което те връзва, ти дава свобода.

Ако срещна човек, който никога не е грешил в живота си, едва ли ще поискам да общувам с него. Хората с недостатъци са интересни.

Когато целувам синовете си по устата, всички ме гледат много строго. Виждат в това проява на слабост. Но на момчетата е нужна физическа близост не само с майката, а и с бащата.

(Kirk Douglas & Michael Douglas, 2012 Vanity Fair Oscar)

Да, понякога всичко върви на зле, но винаги може да стане и по-лошо. След инсулта, при мен се появи дефект в говора - и какво от това? И Мойсей е имал такъв, но нима това му е попречило?

Грешките, които хората считат за грешки, често съвсем не се оказват такива.

Спомняте ли си Макмърфи от „Полет над кукувиче гнездо”? Той искаше да изтръгне онова чудо от пода, но не успя. И ето го – ходи из стаята, всички се взират в него, а той се обръща и казва: „Поне опитах, нали! По дяволите!” Понякога си мисля, че това отлично подхожда за моя епитафия.

Може би след смъртта си, ще се озовете пред огромен брадат старец на висок трон и ще го попитате: „Това Раят ли е?” А той ще ви отвърне: „Рай? Я да се махате оттук!”

(Kirk Douglas by Stephanie Cornfield, 2015)

Снимки: The Red List, picsofcelebrities.com