От „Леон” до „Джаки”, всички са влюбени в красивата, остроумна и изключително талантлива актриса родена в Йерусалим. С диплома по психология от Харвард, шест езика под ръка, награда „Оскар”, две статуетки „Златен глобус”, „Бафта” и в очакване на второто си дете, 35-годишната Портман елегантно протяга ръка към следващия си „Оскар”. Нейната безупречна Първа дама „Джаки” заслужава най-бляскавия приз.

На добър час, Натали!

Като дете исках да стана космонавт, доктор и ветеринар, но най-напред и преди всичко – русалка.

Когато бях на 8, баща ми ме взе на една от своите медицински конференции. Там той демонстрира и приложи лазерна хирургия върху кокошка, всички го аплодираха, а аз бях ужасена, защото кокошката умря. Оттогава не ям месо.

Веднъж, докато вървях по улицата, някой извика: „О, господи, вижте, това е Уинона Райдър!”. Обърнах се, за да я видя, но веднага разбрах, че всички погледи са отправени към мен.

Своята първа роля изиграх на 11 години, затова на 20 вече си казвах – е, стига толкова.

(Natalie Portman in Léon by Luc Besson, 1994)

(Natalie Portman in Léon by Luc Besson, 1994)

Леон” не ми донесе голяма радост. Гордея се, че се снимах в този филм, но беше доста странно – на 12 години да се почувстваш като обект на сексуално желание.

Да бъдеш дете на снимачната площадка е нещо особено и различно. Докато вървят снимките си като всички останали, но когато всичко свърши, актьорите се разотиват – да поспят или да пийнат по едно, а ти си взимаш учебниците и отиваш на училище.

Мисля, че умните хора не получават отлични оценки. Те знаят, че оценките всъщност нищо не значат.

Винаги съм мислела, че ръцете са най-красивата и изразителна част на тялото.

Радвам се, че минах през всичко това. Успях да бъда такава, каквато искаха да ме видят родителите ми, такава, каквато искаха да ме видят продуцентите, и такава, каквато искаха да ме видят зрителите.

След „Междузвездни войни” осъзнах, че цял живот ще бъда актриса. Не е възможно да станеш адвокат, доктор или каквото и да е друго, след като си се снимал в този филм.

(Natalie Portman in Star Wars, Episode I - The Phantom Menace by George Lucas, 1999)

(Natalie Portman in Star Wars, Episode I - The Phantom Menace by George Lucas, 1999)

(Natalie Portman, Ewan McGregor, and Hayden Christensen in Star Wars, Episode II- Attack of the Clones by George Lucas, 2002)

Когато погледна своята кукла от колекцията на „Междузвездни войни”, мисля си колко е странно това – някъде далеч, точно в този момент, малки дечица си играят с мен.

Бих искала да имам дъщеря, каквато съм аз самата – симпатична, остроумна, образована, известна и способна да печели доста пари.

Обожавам съня. Много хора скачат всяка сутрин по часовник, дори да няма за къде да бързат. Те смятат, че сънят е просто пилеене на живот, но на мен винаги ми се е струвало обратното – че сънят е най-добрият начин да прекараш времето.

Баща ми ме научи на едно просто правило – това, което не бива да бъде в живота, не трябва да бъде и на екрана.

Доста добре говоря на иврит и дори мисля на него, особено когато съм в Израел.

(Natalie Portman in Style, 2005)

(Natalie Portman by Jean-François Robert for Telerama, January 2004)

Струва ми се, че именно на мен се пада честта да бъда жената, която обявява война на високите токчета. Всички говорят, че жената е длъжна да носи обувки на висок ток, но аз никога не съм разбирала тая странна концепция – колкото по-дълги са краката, толкова са по-привлекателни.

Умните жени обичат умните мъже повече, отколкото умните мъже обичат умните жени.

Ненавиждам да повишавам тон. Когато съм ядосана, плача.

Понякога най-силното, което можеш да направиш, е да кажеш „Не!”.

Аз съм пълен технически кретен. Проблемите започват още с включването на телевизора.

Мисля, че колкото повече остаряваш, толкова по-малко трябва да се безпокоиш за това, което останалите мислят за теб.

(Natalie Portman in Jackie, a film about first lady Jacqueline Kennedy)

(Natalie Portman and Barbara Hershey in Black Swan by Darren Aronofsky, 2010)

Снимки: theredlist.com, theplace2.ru