Възрастта на щастието

67-годишната Мерил Стрийп ~ за остаряването и годините, които превръщат красотата в мъдрост.

Харесва ми, какво времето направи с мен. На другите може и да не им харесва, но днес се чувствам комфортно и свободно. Трябва да приемете своята възраст, животът е толкова драгоценен. Когато започнете да губите хората около себе си, разбирате, че всеки ден е подарък за вас.

Спомням си, че на 8 години, бях буквално влюбена в своята баба. Взимах й молива за устни, заставах пред огледалото и рисувах бръчки по лицето си. Исках да почувствам какво е това, да бъдеш баба. Мама понякога ме снимаше, аз пазя тези снимки и всеки път се изумявам, като ги разглеждам. Защото на тях аз съм точно такава, каквато съм сега.

Ние не променяме същността си. Моят майчински опит казва същото – имам четири деца и се уверих – личността я виждаш още в малкото дете и дълбоко в себе си, тя не се променя. Променя се само начинът на вземане на решения, но и при решенията е така – хората приемат само онези, които са свойствени за тях.

Годините не променят личността, те само я шлифоват. Например, ставаме по-малко високомерни. На 25 бях изпечена специалистка в това, как и в какво трябва да играя. Днес съм много по-малко уверена в същото.

Колкото повече остарявам, толкова по-силен е апетитът ми за живот, желанието да ценя себе си. В младостта си бях много по-безгрижна. Тогава не  мислех за това, че някога ще настъпи краят. Но после за 2 години загубих двама много близки на сърцето ми хора, и разбрах, че може би всичко може да свърши за секунди.

Всичко в живота постоянно се мени. И в това е неговият смисъл. Веднъж някой ми каза – тайната на живота е умението да се радваш на потока на времето. Трябва да бъдеш щастлив, че ти е дадено да живееш тук и сега, да се посветиш на това, което ти е на сърце. За мен, това е да се снимам в киното и всички възможности, които ми дава времето, аз приемам за чудо. В крайна сметка преди години, жените на моя възраст са били с единия крак в дом за стари хора.

Не се боя да остарея. Преди си мислех, че като мина 40-те, няма да имам работа, че моето място ще бъде заето от млади актриси. Но днес вече съм спокойна – имам достатъчно предложения за роли. И съм здрава, което е много важно. Между другото, аз не се смятам за привлекателна жена, затова ми е все едно.

Безкрайно съм благодарна на Бог за това, че още съм жива. Много мои приятели се борят с болести, много вече си отидоха от този свят, а аз съм още тук. Няма от какво да се оплаквам.

Източник: theageofhappiness.com
Снимки: imdb.com