„Не позволявай никога на никой да те кара да се чувстваш така, сякаш не заслужаваш това, което искаш.”

За краткото време, което съдбата му отреди, Хийт Леджър доказа своята изключителна дарба на уникален актьор и майстор на образи. Още от далечната 1999, с участието си в Десет неща, които мразя в теб” до 2008 с Черният рицар”, Хийт непрестанно ни радваше със своето присъствие на екрана и великолепната си игра.

За съжаление напусна този свят прекалено рано, само на 28 години, при не съвсем изяснени обстоятелства. Надарен с красота, талант и силна воля, младият Хийт остави филмово наследство, което ще се помни завинаги.

С легендарната си роля на Жокера успя да засенчи Батман в Черният рицар”. За това си брилянтно изпълнение спечели поредица от награди, връчени му посмъртно за изпълнението на Жокера, най-известни от които са Оскар, Златен глобус и BAFTA, всички за категорията Най-добър поддържащ актьор”.

Последната му актьорско участие е в Сделката на доктор Парнасъс”. След смъртта му ролята се довършва от Джони Деп, Джъд Лоу и Колин Фарел.

Режисьорът на филма Тери Гилиъм споделя за него: Хийт беше стабилен човек. Беше здраво стъпил на земята и бе най-малко невротичният човек, когото някога съм срещал. Беше чудесен и затова ми беше толкова трудно да разбера какво се е случило. За хората от външния свят обаче, трябваше да има някаква причина, история. Но нямаше наркотици. Имаше предписани лекарства, но те пак не могат да осмислят случилото се. Хийт беше много различен от това, което хората мислеха за него. Той беше изключително интелигентен, щедър, мил, мъдър, здрав като скала и изключително игрив. Не беше невротичен тип, каквито са повечето актьори впрочем. Хийт беше прекрасен.”

Какви морални ценности може да има в свят, в който започват да пушат на 12, а четенето на книги почти никога?

Ако вземаш решенията си въз основа на това какво биха си помислили хората за теб, ще вземаш истински скучни решения.

Ако винаги правиш правилния избор, не можеш да се развиваш.

Когато слушаш, че хората говорят за теб всякакви гадости, е трудно да останеш с здрав ум и да помниш, кой действително си ти.

Когато имам проблем, аз просто отивам до Марс – да поседя, да поклатя крака и да погледна надолу към Земята. Земята – това е малко синьо петно. Оттам, от върха, не може да видиш нито страха, нито болката.

Може би това не е много добра идея – да се преструваме на по-умни, отколкото сме.

Всичко, което внушава страх, ме и възбужда. Обичам да правя неща, от които се страхувам. Харесва ми да си създавам пречки и да ги отстранявам. Харесва ми да се страхувам от даден проект. Винаги се страхувам. Когато ме изберат за дадена роля, винаги вярвам, че не е трябвало да бъда избран. Отново ги заблудих. Не мога да го направя. Не знам как да го направя. Има голямо безпокойство, което удавя всяко мое вълнение относно проекта.

В мен няма никакви особени техники на игра. И даже аз никога не съм вярвал в подобни неща. В актьорството няма правила, аз играя с чисти инстинкти.

Считам, че да играеш роля означава, колкото може по-далеч да излезеш от самия себе си. Да си вземеш отпуск от своята личност. Да станеш друг, и да влезеш в кожата на друг човек.

Затворих се за един месец в хотелска стая в Лондон, правех си дневник и експериментирах с гласове – за мен беше важно да намеря перфектния глас и смях. Така влязох в света на психопата – някой, който не осъзнава действията си. Жокера не познава граници, не се страхува от нищо, за него всичко е една голяма шега.

(Heath Ledger in The Dark Knight directed by Christopher Nolan, 2008. Photo by Stephen Vaughan)

(Christian Bale and Heath Ledger in The Dark Knight directed by Christopher Nolan, 2008. Photo by Stephen Vaughan)

(Christian Bale and Heath Ledger in The Dark Knight directed by Christopher Nolan, 2008)

(Heath Ledger in The Dark Knight directed by Christopher Nolan, 2008)

(Heath Ledger in The Dark Knight directed by Christopher Nolan, 2008, Photo by Warner Bros)

Актьорите си падат малко цигани и аз харесвам това.

Преди да стана актьор, дори не можех да си представя, че ще имам толкова пари. Не се нуждая от повече. Не че не искам повече пари, просто за да съм щастлив, ми е достатъчно да седя на плажа и да сърфирам сутрин.

Веднъж прекарах цяла година на дивана, отхвърляйки щедрите оферти да играя в тинейджърски филми, подобни на героя ми от „10 неща, които мразя в теб“. Буквално живеех на макарони и вода, защото се стараех да остана верен на себе си. Беше много трудно, парите, които ми предлагаха, бяха много. Можех просто да плюя на принципите си и да си кажа: „Е, поне ще имам пари, за да си купя храна…"

Мразя филми по комикси, не мога да ги понасям – те са скучни и глупави.

Преди нямах никакви пари и бях много щастлив. В края на краищата, когато умра, не мога да взема парите със себе си.

Старая се да живея със сърце, правейки това, което чувствам.

Не позволявай никога на никой да те кара да се чувстваш така, сякаш не заслужаваш това, което искаш.

Никога не се отказвай от това, което те кара да се усмихваш.

Обичам да се снимам в киното – о, как обичам това нещо!

(Heath Ledger in 10 Things I Hate About You,1999)

(Heath Ledger in A Knight's Tale, 2001)

(Heath Ledger and Jake Gyllenhaal in Brokeback Mountain directed by Ang Lee, 2005. Photo by Kimberly French)

(Heath Ledger in Brokeback Mountain directed by Ang Lee, 2005)

(Heath Ledger and Sienna Miller in Casanova directed by Lasse Hallstroom, 2005)

(Heath Ledger in Casanova directed by Lasse Hallstroom, 2005)

Раждането на дете преобръща целия живот, променя всички негови аспекти – към по-добро, разбира се. Много се налага да се жертва, но това, което получаваш в замяна, надхвърля всички жертви. В такъв смисъл аз чувствам, че съм готов да умра, тъй като моят живот продължава в дъщеря ми.

Родителите ми никога не са ме учили как да живея. Позволиха ми да се справям с всичко сам. Да, предупредиха ме: „Ако пипнеш огън, можеш да се опариш!.” А аз казвах: „Да, разбира се.” После докосвах огъня, отивах при тях с раните си и казвах: „Бяхте прави.”

Когато родителите ми се разведоха, не бях разстроен, бях радостен. Имах две къщи, два правилника, това беше чудесно. Когато се уморявах от едното място и имах нужда от почивка, просто се премествах на другото.

Знаете ли, аз съм от тези хора, които, когато стрелят срещу тях, стрелят в отговор.

Толкова съм разочарован от живота, че когато нещата вървят добре, аз започвам да търся какво не е наред.

Не ми харесва идеята за смъртта, но ако умра твърде млад, се надявам, че ще съм направил достатъчно неща, за да ме запомнят. Моите кинофилми ще живеят – за хората, които ще съдят, що за човек съм.

Животът дава много теми за размишление, но малко време.

Не правя никакви дългосрочни планове. Аз въобще никога не планирам. Например, аз не знам, какво ще правя утре, нямам дневник, нямам разписание. Живея в днешният ден, не миналия и не бъдещия.

(Heath Ledger photographed by Greg Gorman as Casanova, in Venice, 2004)

Снимки: The Red List, Celebs Place, Pinterest