Покорила безчет мъжки сърца, отдала своето единствено на Хавиер Бардем, изиграла безброй роли и една истинска сватба. Накратко, Пе е открила баланса между работата и личния живот, затова споделяме нейните размишления и за двете.

(2017 Pirelli Calendar, Photographed by Peter Lindbergh)

За жените добрият фризьор е по-важен от психолог. Все пак външността може да се промени буквално за час. Това познание получих още в детството, когато се навъртах около маминия фризьорски салон. Също там научих, че докато чакат да станат по-красиви, жените са готови да споделят най-съкровените си тайни.

Спокойствието – това съвсем не е за мен. Постоянно се вълнувам, по всякакъв повод. Най-вече, разбира се, на снимачната площадка. И страхът вътре в мен, е нещото, което ми позволява да бъда актриса. Навярно, ако престана да се боя, ще спра и да играя.

Майчинството е най-прекрасното нещо, което може да изпита една жена.

Работата не бива да се превръща в самоцел за жената. Имаше време, когато ежегодно се снимах в 5 филма, но днес съм майка и зная съвсем точно, че съм по-нужна у дома, отколкото на снимачната площадка. Снимам по един филм годишно и това е напълно достатъчно.

Външният успех е относително нещо. Мисля, че испанските актьори ми завиждаха, когато успях и в Холивуд. А по същото това време, аз седях в разкошната хотелска стая и плачех, защото не разбирах и дума от това, което ми казваше режисьорът по време на снимките – моят  английски беше чудовищен.

Не обичам пазаруването и безкрайните разговори за рокли и обувки. Дори за червения килим не отделям повече от 2 часа.

(2017 Pirelli Calendar, Photographed by Peter Lindbergh)

(2017 Pirelli Calendar, Photographed by Peter Lindbergh)

Джинси, тениски, спортни дрехи – това е най-нормалното ежедневно облекло. Козметиката също не е нещо, което ползвам всеки  ден.

Имам сложни отношения с алкохола – напивам се моментално. И затова се  старая да пия съвсем малко и избягвам силните питиета.

Кърменето е най-прекрасното, което се случва в отношенията между майката и детето в първите месеци. И се радвам, че имах възможност да кърмя в продължение на цяла година.

Да се храня правилно – при мен това не е възможно да се случи, макар много да се старая. По-скоро предпочитам да си хапна добре, а после да изгоря калории в залата. 17 години съм се занимавала с балет, за мен са лесни дори сложните упражнения, и всъщност най-трудно е да се добера до залата, затова се старая да се записвам на групови занимания – това ме дисциплинира.

Лицето на една жена трябва да разказва история. Лошо е, ако то се превърне в маска без възраст.

В няколко филма умирам. И честно казано, не ми харесва. По-сложно от това да умираш на кино е само снимането на любовни сцени. Че какво ново можеш да кажеш на зрителите, целувайки се пред камерата чисто гола!

Майка ми счита, че съм твърде пряма и дръзка. Разбира се, това понякога много ми пречи в живота, но къде щях да бъда сега, ако не бях точно такава?

Предпочитам не да се влюбвам в мъжете, а да се сприятелявам с тях. Увлечението винаги е мимолетно, приятелството остава с години.

Аз съм актриса, не модел. Дори за фотосесии ми е нужен сценарий. Дайте ми сценария на историята и ще получите великолепни снимки.

(Javier Bardem, Penélope Cruz, Scarlett Johansson and Woody Allen on the set of Vicky Cristina Barcelona, 2008)

(Penélope Cruz and Salma Hayek in Bandidas, directed by Joachim Rønning and Espen Sandberg, 2006)

(Penélope Cruz in Pirates of the Caribbean - On Stranger Tides directed by Rob Marshall, 2011)

(Johnny Depp and Penélope Cruz in Pirates of the Caribbean - On Stranger Tides directed by Rob Marshall, 2011)

(Penélope Cruz and Halle Berry in Gothika directed by Mathieu Kassovitz, 2003)

(Penélope Cruz in Bandidas directed by Joachim Rønning and Espen Sandberg, 2006)

(Pedro Almodóvar and Penélope Cruz on the set of Los Abrazos Rotos directed by Pedro Almodóvar, 2009)

(Penélope Cruz in To Rome with Love directed by Woody Allen, 2012)

(Penélope Cruz, Carmen Maura and Lola Duenas in Volver directed by Pedro Almodóvar, 2006)

(Penélope Cruz on the set of La Niña de Tus Ojos directed by Fernando Trueba, 1998)

(Charlize Theron and Penélope Cruz in Head in the Clouds directed by John Duigan, 2004)

(Penélope Cruz and Adrien Brody in Manolete directed by Menno Meyjes, 2010)

(Penélope Cruz and Tom Cruise in Vanilla Sky directed by Cameron Crowe, 2001)

(Cameron Diaz and Penélope Cruz in The Counselor directed by Ridley Scott, 2013)

Снимки: The Red List, Celeb Mafia