Пиърс БРОСНАН ~ Синът и бащата

На 16 май Пиърс Броснан навършва 64, годините му отреждат достолепие, достойно за уважение, а режисьорите – роли, разкриващи една дълбока негова страна. Преди месец ирландският актьор блесна в главната роля на телевизионната уестърн драма The Son, а адаптацията по едноименната книга на Филип Майер разказва впечатляващата история на тексаския фермер Илай Маккалоу. Героят на Броснан е едва на 13, когато индианците команчи нападат родния му дом, убиват майка му и сестра му и го вземат със себе си. Илай се превръща в храбър, комбинативен и безмилостен млад мъж, съобразяващ се със законите на две воюващи цивилизации в края на 19 век. Той отрано разбира, че сам трябва да извоюва мястото си в този свят на бруталност, в който приключенията и трагедиите се менят като времето. Сценарият проследява бурните години на Мексиканската революция и преминаването на създадената от Илай огромна животновъдна ферма към петролния бизнес. В The Son той е патриархът, изкован от жестоките принципи на битките за надмощие, чиято дума е закон за всички. Но не кой да е, а именно синът му ще откаже да се подчини на неговата воля.

The Son е история за наследството, за бащините завети, които синовете пренасят във времето и раните от отсъствието на бащата, с които трябва да живеят. История доста близка до истинската драма на Пиърс Броснан, чийто баща изоставя майка му и него самият малко след раждането му. Днес актьорът има четирима синове и признава, че да бъдеш баща е едно от големите изпитания в живота. „Бащинските ми инстинкти са си лично мои. Не са наследени от никого, защото в живота ми просто нямаше такъв човек”, споделя Броснан в априлския брой на списание Esquire.

През 1984 година, в родната Ирландия се случва единствената среща с баща му. По това време Броснан снима епизод от детективския сериал „Ремингтън Стийл”, донесъл му огромна популярност. „Видях Том всичко на всичко веднъж. Прекарахме един неделен следобед заедно, говорихме си това онова, пийнахме по няколко бири Guinness и се сбогувахме. Щях да бъда щастлив, ако го познавах. Много хубаво подсвиркваше с уста и имаше приятна походка – това е всичко, което разбрах за него”, споделя актьорът, който тогава е на 31 години.

Философия на Пиърс Броснан относно съдбовните неща в живота е проста: Вярвайте ми, не виждам чашата наполовина пълна. А черното меланхолично ирландско псе седи до мен, от време на време”.

Когато не снима, актьорът е отдаден на рисуването и заедно със съпругата си Кели Смит се наслаждава на красивите гледки, откриващи се от домовете им в Малибу и Хавай. Нямаш нужда от голяма къща. Имаш нужда от добра маса, на която да седнеш, удобно легло, на което да легнеш, гледка и бутилка прекрасно вино”.

Наздраве, мистър Броснан! Честит Рожден Ден!

The Son’s cast (from left)- Zahn McClarnon, Elizabeth Frances, Jacob Lofland, Pierce Brosnan, Henry Garrett, Sydney Lucas, Jess Weixler, and James Parks. Photography - James Minchin / AMC

Кадри от сериала „THE SON: "FIRST SON OF TEXAS", Director Tom Harper, Photo: Van Redin / AMC

6938 Преглеждания