Гост от лекторите на Академията представи платформата този уикенд у нас

Bobbito Garcia performs during the Red Bull Music Academy in Plovdiv, Bulgaria on June 24th, 2017

Red Bull Music Academy отбелязва своето 20-то юбилейно издание следващата година. Вече 20 години, тя обикаля света в търсене и обучение на таланти и като генератор на концерти, изложби, лекции и семинари и клубни музикални събития. Всяко издание на академията е един отделен свят, предлагащ нови идеи и перспективи за звука – благодарение на артисти от различни жанрове, държави и ери, които се събират заедно. 60 изгряващи музиканта биват избрани за всяко издание, поемайки на креативно пътешествие, което мнозина описват като променящо живота им. Артисти от всички краища на света, които са променили историята на музиката, споделят теория, обменят знания и работят в екипи в специално оборудвани студиа. Творческият процес и почти денонощните сесии продължават един месец. Градът  домакин се превръща в средище на влиятелни музиканти, които се срещат с новото поколение. Неизменна част от програмата винаги  са публични концерти и клубни нощи за целия период на Академията. Музикалните стилове, представени в музикалната академия са точно толкова разнообразни, колкото и държавите, от които идват участниците в нея. Така миксът от звуци, способности и културни произходи, превръщат Red Bull Music Academy в неповторимо и еднородно преживяване в различните си издания.

Платформата е отворена за кандидатстване до 04.09.2017, и кани инструменталисти, продуценти, DJ-и, инженери и вокалисти от всякакви нива. От артистите се очаква освен техните заложби, качества и умения , и отвореност към сътрудничество и интерес към развитието на съвременната музика. Те ще се борят за място в Red Bull Music Academy 2018. Домакин от 8 септември до 12 октомври е Берлин – мястото, от което започва всичко през 1998 г, след посещения по цялото земно кълбо – вкл. Токио, Ню Йорк, Мелбърн, Кейп Таун, Париж, Сао Пауло и Монреал, където ще отпразнува своята 20-та годишнина.  

Как да кандидатствате?

Формулярът за кандидатстване може да бъде свален от уебсайта на Академията и трябва да бъде изпратен обратно не по-късно от 4-ти септември. Всеки кандидат трябва да предостави и музикално демо, не по-дълго от 30 мин. То може да бъде качено на redbullmusicacademy.com или изпратено до нас на CD (compact disc). Журито ще съобщи избраниците в началото на 2018.  

Талантливи българи всяка година кандидатстват за платформата, с вече трима „студенти“, първият сред  които е популярният у нас – DJ Steven (Metropolis), посетил Академията в Лондон през 2002 год.

Отново сме в търсене на таланти, след официалното откриване на апликационния процес у нас, с лекция на легендарния диджей и продуцент от Ню Йорк – BOBBITO GARCIA.  Той подчерта интересни моменти от практиката си, и сподели, че всичко, в което сега е професионалист, е започнал като аматьор – както като диджей, така и като продуцент на документални филми. Той е и водещ на световноизвестното предаване от миналото Stretch & Bobbito, посветено на хип-хоп културата. Работил е и с най-големите съвременни джаз, соул, фънк, рап музиканти в дългогодишната си практика. Събитието бе част от фестивала Street masters в Пловдив, и освен лекция с водещия от екипа на Red Bull Music Academy – направи и уникален DJ сет в събота 24 юни, преди хедлайнерите на фестивала – Dub Pistols.

Bobbito Garcia performs during the Red Bull Music Academy in Plovdiv, Bulgaria on June 24th, 2017

За DJ BOBBITO GARCIA a.k.a. Kool Bob Love

Известен с уникалните си миксове от соул, джаз, фънк и хип-хоп сред хиляди фенове по цял свят. Уникалният му стил на пускане и продуциране са го направили една от най-големите звезди в хип-хоп индустрията. Влиянието му става още по-голямо, когато заедно със своя приятел Стреч Армстронг създават и до днес най-популярното хип-хоп радиошоу за всички времена, в което са присъствали големи хип-хоп изпълнители. Извън музиката, той е признат познавач на американската „кец“ култура. Той е и продуцент на филм за баскетбол културата в Ню Йорк, а в момента снима автобиографичен филм за радио предаването си.

Защо Берлин?

Когато Jeff Mills е първият артист, седнал на лекторския диван на Музикалната Академия на Red Bull в Берлин през 1998 и избирането му не е било никаква случайност. Символичната връзка на техно легендата на Детройт с Берлин въплъщава отвореното отношение на града към културна обмяна и креативна иновация – Берлин дава възможност на артистите на растат, както малко други места по света. Много неща са се случили в Берлин и по света през тези 20 години, откакто лекцията на Mills дава крилат старт вече  обикаляща света традиция. Въпреки че Академията се е състояла в много различни градове, тя винаги носи късче от Берлин във всяко пътешествие. Дали под формата на лекции с членове на студиото като Modeselektor, Moritz von Oswald, Dixon, Mo и Carsten Nicolai; или бивши възпитаници,  които са оставили следи на берлинската музикална сцена (сред тях Nina Kraviz,Objekt, Robot Koch и Xosar); или като поведение което отказва да приеме стени от какъвто и да е вид – Берлин е част от ДНК-то на Академията. И въпреки, че Red Bull Music Academy 2018 е нещо като завръщане вкъщи, фактически тя никога не си е тръгвала. Широката мрежа от музиканти, артисти, собственици на звукозаписни компании, клубни селектори и студио специалисти, с които сме работили през годините, по свой собствен начин са помогнали да оформят града в сегашния му вид: място за креативно експериментиране, обмен и лична свобода. 

Снимки: Любомир Асенов ~ Red Bull Content Pool